mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

U17: Továbbjutás helyett totális leégés

Létezik még olyan nekünk, hogy hazai pálya előnye? Nos, nem tudom. Az biztos, hogy a semmiből elővarázsolt Szélesi Zoltán U17-es válogatottja három, hazai rendezésű Eb-selejtezőjént sem tudott nyerni, és csoportutolsóként intett búcsút Európának.

Korábban már említettem, hogy sokan értetlenül állnak Szélesi Zoltán villámkarrierje előtt. A tavaly még a Puskás Akadémiában futballozó védő hipp-hopp a válogatottak mellett találta magát, az utánpótlás-nevelés terén szerzett nulla tapasztalatához az U17-es válogatott kispadját csatolták „valakik”. Szélesi emellett immár a felnőtt válogatott pályaedzője is.

Persze, eszem ágában sincs kritizálni, megkérdőjelezni Szélesi szakmai felkészültségét, hiszen egyetlen általa megtartott edzést sem láttam, ám azt tapasztalatból mondom, hogy bármilyen edzői tapasztalat nélkül a megye II-ben is nehéz a kispadról irányítani, nemhogy egy korosztályos válogatottnál.

És azt gondolom, edzésvezetés mellett meccselni is meg kell tanulni.

Az pedig tény, hogy Szélesi vezetésével az U17-es válogatott három hazai Eb-selejtezőjéből egyet sem tudott megnyerni: míg a románok ellen kikapott a csapat, a szlovákokkal és a grúzokkal döntetlent játszott. Ráadásul úgy néz ki, hogy a mentális felkészülés sem sikerült túl jól, hiszen míg a szlovákok ellen a négyperces hosszabbítás végén kaptunk gólt, addig a grúzok a hosszabbítást második percében egyenlítettek.

Írhatnám azt, hogy egy kis szerencsével ez a cikk most szólhatna egy sikeresen megívott Eb-selejtezőről, hiszen egyrészről mindkét meccs a kezünkben volt, másrészről a mai, grúzok elleni meccs megnyerése is továbbjutást ért volna, de azt hiszem, nem véletlen, hogy győzelem helyett vereséggel felérő döntetleneket játszottunk.

Mondhatnám, hogy az MLSZ sportigazgatója remélhetőleg leszűrte tapasztalatokat, de a hivatalos tájékoztatás szerint az MLSZ sportigazgatója nem látta az U17-es Eb-selejtezőt, hiszen Bernd Storck – ő ugyanis az ügyeletes atyaúristen - sportigazgatói állását most nem látja el, jelenleg főállású szövetségi kapitány.

Persze, Szélesi nyilatkozni az tud, szerinte minden megvalósult, amit elterveztek, ami alapból azt jelenti, hogy a kiesést tervezték, ami érthetetlen és értelmezhetetlen.

- Borzasztóan csalódott vagyok, mert a három mérkőzésen nyújtott teljesítményünk alapján ott lett volna a helyünk a továbbjutók között, mégis kevesebb pontot gyűjtöttünk, mint a riválisaink - értékelt  Szélesi Zoltán az mlsz.hu-n. - Csapatszinten a lehető legjobban felkészültünk mindhárom találkozóra, megvalósítottuk a pályán, amit elterveztünk, de a játékunkból hiányzott az az apró plusz, amivel magunk javára tudtuk volna eldönteni a meccseket. Sokat fejlődött a csapat az utóbbi hónapokban, de sajnos a hibák számát nem tudtuk olyan szintre csökkenteni, hogy megnyerjük azokat a mérkőzéseket, amelyek a játék alapján nekünk állnak. Csak magunkat okolhatjuk a kudarcért, ez a torna megmutatta, hogy mi az, amiben további fejlődésre van szükség ahhoz, hogy az eredményesség terén előrelépjünk.

És hogy mi lesz a folytatás?
Bevallom, nem tudom, de az biztos, hogy Szélesi és a sportigazgató legalább szóban megbeszélhetik majd a történteket, hiszen hétfőtől együtt dolgoznak a felnőtt válogatott sikeres pótselejtezős szereplésért.

Reméljük, ott több sikerélményünk lesz, mint az U17-es korosztályban.



A fél NB I a keretben! Curtis: Remélem, a válogatott tagjai kiveszik a gatyájukból a kezüket