mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Valóban így kell ezt csinálni?

Az MLSZ tájékoztatása szerint úgy zajlik U17-es Európa-bajnoki selejtezőtorna Magyarországon, hogy az utánpótlásért felelő MLSZ sportigazgató jelenleg nem dolgozik, a csapat kispadján pedig egy, az utánpóltás-nevelésben nulla tapasztalattal bíró edző ül. Valóban ez lenne a siker záloga?

Szlovákia ellen 1-1-es döntetlent ért el az U17-es csapat - kettős emberelőnyben (fotó:mlsz.hu)

„Ausztrália 5-6 éve hasonló problémákkal küzdött, már abban az értelemben, hogy fejlődni szeretne. Hoztak egy jó szakembert Hollandiából, aki 5-18 éves korig mindent leírt, hogy hogyan kell edzeni a gyerekeket. Ma így mindenki ugyanazokból az információkból, ugyanazért a célért dolgozik” – mondta tavaly Jesper Olsen, amikor a Puskás Suzuki Kupán járt az ausztrál Melbourne Football Institute vezetőedzőjeként. Hogy miért jutott ez eszembe? Mert amíg a mi U17-es csapatunk itthon szenved Románia vagy épp Szlovákia ellen az Eb-selejtező csoportban, addig az ausztrálok hasonló korú csapata a világbajnokságon épp Argentínát győzte le.

Ha azt vesszük, hogy „hoztunk” egy embert, aki megmondja a tutit, akkor ezzel meglennénk. Mármint Bernd Storck személyében érkezett egy ember, igaz, Storck azóta idehozott jó pár edzőt, akik közül jó páran már vették is a kalapjukat, így megmondom őszintén, fejből nem tudnám megmondani, melyik korosztályos válogatottnál ki dolgozik.

Azt, hogy az U17-esek vezetője Szélesi Zoltán, speciel tudom, hiszen ez a korosztály épp Eb-selejtezőcsoportban szerepel itthon. Mondjuk sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy Szélesi miként lett szövetségi edző az utánpótlás-nevelés terén szerzett nulla, azaz nulla tapasztalatával, miként az is kérdéses, miként lehet, hogy Szélesi a felnőtt válogatott mellett más feladatkört is elláthat, hiszen Storck szerint ilyen nem fordulhat elő.

Persze, ez a cikk nem Szélesiről szól, hanem a koncepcióról – már ha van ilyen.

Az MLSZ tájékoztatása szerint például az MLSZ sportigazgatója, az utánpótlásért felelős Bernd Storck a felnőtt válogatott pótselejtezőjéig csak szövetségi kapitány, azaz úgy zajlik itthon U17-es Eb-selejtező, hogy  nincs sportigazgató, nincs felügyelet az egyébként abszolút kezdő Szélesi felett.  Legalábbis a hivatalos álláspont szerint.

Nos, az biztos, hogy amíg néhány éve még azt mondtuk, hogy legalább az utánpótlás terén felvesszük a versenyt a többi nemzettel, addig ma már elvétve nyerünk meg egy meccset. Korábban már megnéztem, ez ebben a hónapban hány alkalommal sikerült, a mostani U17-es torna során pedig előbb Romániától kaptunk ki, majd kettős emberhátrányban döntetlent sikerül elérnünk Szlovákia ellen. Persze, mint említettem úgy, hogy az Eb-selejtezők alatt hivatalosan nem dolgozik az az ember, akinek az utánpótlás-válogatottak felügyelete lenne a fő feladata.

Mindeközben a Jesper Olsen által említett Ausztrália korosztályos csapata mit is csinál? Ja, aznap, amikor mi kikaptunk Romániától, ők a világbajnokságon épp Argentínát győzték le 2-1-re.

Lehet, hogy valamit elrontunk az utánpótlás-nevelés terén (is)?



Storck most csak kapitány! A fél NB I a keretben!