mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Továbbra is lehet-e a végzettség nélküli Huszti Szabolcs a Loki vezetőedzője?

Huszti Szabolcsnak jelenleg C-licences edzői képesítése van. Ezzel a 7 éves gyerekeknél lehetne edző. Az NB II-ben külön engedélyt kapott az MLSZ-től, de mi lesz most, hogy a Loki felkerült az NB I-be?

 

 


Huszti Szabolcsot februárban nevezték ki az akkor még az NB II-ben szereplő Debrecen vezetőedzőjének. Már akkor kiderült, hogy Husztinak lényegében semmilyen edzői végzettsége nincs. Pontosabban van, de a C licencével a 7-9 éveseknek lehetne az edzője.

A felnőtteknél csak a kispadon foglalhatott volna helyet a bajnoki mérkőzéseken, a technikai zónából nem irányíthatta volna a csapatot. Épp ezért a klub kérelemmel fordult az MLSZ felé, és láss csodát: a szövetség "a Covid járvány miatt kialakult helyzetre, a képzési programok felfüggesztésére, az elnökség e témában hozott határozatára, valamint a hatályos Regisztrációs Kártya Szabályzat alapján, a soron következő képzési program felvételi időpontjáig /UEFA B-A tanfolyam, tervezett időpont 2021 ősz/ engedélyezte Huszti Szabolcs részére az NB-II-es sportszervezetnél az A licences előírással érintett beosztás betöltését.”

Gyorsan tegyük hozzá, az edzői végzettség hiánya semmit nem von le Huszti és a Debrecen sikeréből, sőt, talán pont bizonyítja, mennyit is ér ez a licenc-rendszer.

Igen ám, de időközben a Debrecen feljutott az első osztályba, azaz immár az az A licences végzettség sem lenne elég ahhoz, hogy Huszti Szabolcs a DVSC vezetőedzője legyen, amire a szövetség hivatkozott.

Immár Pro-licences végzettség kellene, ám attól igen messze van Huszti. Nagy kérdés, hogy ebben a rendszerben lehet-e, és ha igen, hogy és milyen engedmények alapján lehet Huszti a Debrecen vezetőedzője?

Természetesen kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szövetség ennek ellenére engedélyezi-e Husztinak hogy olyan állást töltsön be, amilyenre nincs végzettsége, sőt, nem is jelentkezhet Pro Licences tanfolyamra., illetve a Debrecen  fordult-e már újabb kérelemmel az MLSZ felé ebben az ügyben?

Sajnos, a szövetségtől egy hét alatt sem érkezett válasz, de amint ez megtörténik, tájékoztatjuk az olvasókat.

 



Eb 2021: Ma már teljes kerettel edzhet a válogatott Rebrov tiszteletet kér a Fradi vezetőitől, és még egy évig ő a Fradi edzője