mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyar futball 2014: éhezik a kecskeméti játékos, mert július óta nem kap fizetést

Valami minden évben történik Kecskeméten. Pontosabban minden évben bebizonyosodik, hogy a tulajdonos, bár biztosan sok pénzt áldoz a csapatra, nem a korrektség mintaképe. Na és az is minden évben kiderül, hogy az MLSZ nagy ívben tesz arra, hogy Kecskeméten kihasználják, átvágják a játékosokat.


 

A csúcs minden bizonnyal az volt Kecskeméten, amikor a csapat játékosai egy Ligakupa meccsen, amolyan figyelemfelkeltés céljából  egyszerre hagyták el a pályát, és igyekeztek a mellékhelységbe. Persze, hasmenése senkinek nem volt, arra akarták felhívni a figyelmet, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést.

És ez sikerült is, igaz, az MLSZ nem úgy reagált, ahogy azt a játékosok elképzelték. A szerződést megszegő tulajdonos még egy enyje-bejnyét sem kapott, a játékosokat viszont megbüntette az MLSZ.

Tavaly aztán Rajczi Péter borította a bilit: az akkor épp Kecskeméten focizó játékos elmondta, hogy sok jelzőt el lehet mondani a csapat tulajdonosáról, de hogy pontosan fizetne, azt biztos, hogy nem. Rajczi hozzátette, volt, hogy ő adott kölcsön játékostársainak ebédre, élelmiszerre, és olyan is volt, hogy megkérte a tulajdonost: inkább adja el tulajdonrészét, mert láthatóan nem tud korrektül fenntartani egy csapatot. Természetesen az MLSZ illetékesei „nem hallották” meg a segélykiállításokat.

Sőt, volt olyan, hogy az MLSZ azért zárta ki a klubot az átigazolásokból, mert bizonyítottan lejárt tartozása volt egyik játékosa felé, a dolog szépséghibája, hogy mindenzt néhány héttel a liszenszadó eljárásá után tették, hiszen a klub lejárt tartozással nem is kaphatott volna indulási jogot.

Rajczi végül eligazolt, és lehet, hogy ez az egyik peche Pavicevicnek. Na jó, ez csak egy rossz poén volt, de tény, az évek óta megszokott, és az MLSZ illetékesei által meg nem hallott segélykiáltások sora az eddig az NB I-ben 63 alkalommal pályára lépő,  és 23 gólt szerző légiós panaszáradatával folytatódik.

Nem akármilyen panaszáradatával.

Pavicevic télen került Kecskemétre, és tavasszal rendszeresen játszott a csapatban.  Augusztusban aztán egy fegyelmi vétség miatt az U21-es csapathoz száműzték. Akkor a csapat edzője, Bekő Balázs annyit mondott, hogy a csatár olyan vétséget követett el, ami miatt nem ő, hanem a vezetőség hozta meg a száműzetésről szóló döntést. Pavicevic akkor így nyilatkozott: Annyi történt, hogy kihagytam egy edzést, mert Szerbiában akadt egy elintéznivalóm, erről előtte értesítettem Visinka Edét, a csapat pályaedzőjét. Ezek után mire visszajöttem, közölte Bekő Balázs, hogy az U21-be száműz.

Ezt egyébként azóta sem cáfolta senki.

Ám Pavicevic kálváriája ekkor kezdődött el igazán. Bevallása szerint a klub azóta szerződésének egyetlen pontját sem teljesíti, sem étkezéséhez nem járul hozzá, sem fizetést nem kap.
Lényegében hónapok óta éhezik.

Hat éve játszom az NB I-ben, de ilyen még nem történt velem. Előbb kiraktak az első csapat keretéből, mivel az egyik edzés előtt csak a másodedzőnek szóltam, hogy sürgős elintéznivalóm miatt ki kell hagynom egy foglalkozást. Ezt követően az U21-es csapathoz száműztek, már nem öltözhettem a csapattársaimmal, a közös étkezéseken sem vehettem részt. Sajnos július óta nem kapok fizetést, legutóbb az egyhavi bérem negyedét fizették ki. Nem tudom, mivel érdemeltem ki ezt a bánásmódot, semmi mást nem szeretnék, csak azt, amihez értek: futballozni. Ráadásul idén augusztusban kétéves szerződést írtam alá. Az elnök szinte könyörgött. "Légy szíves, légy szíves" – mondogatta, most pedig ezt teszik velem. Sajnos szóba sem állnak velem, ezért nem tudom megbeszélni velük a problémát – mondta a támadó a csakfoci.hu-nak.

Nyilván nem tudjuk, a támadó által elmondottak hány százaléka igaz, de ha visszatekintünk az elmúlt évek kecskeméti történéseire, akkor azt kell gondolnunk, valószínűleg minden igaz Pavicevic mondandójából. Természetesen kíváncsiak vagyunk a klub véleményére is, így elküldtük kérdéseinket a Kecskemétnek, amit válaszokat kapunk, közreadjuk azt.

Az egész történet viszont felveti azt a kérdést, hogy lehetséges a magyar NB I-ben, hogy egy játékos éhezik, hogy egy játékos hónapok óta nem kap fizetést, és az MLSZ nem tesz semmit.

Na persze a válaszokat tudjuk: ahhoz, hogy az MLSZ-ben végre felelős döntéseket hozzanak, hogy megvédjék a játékosokat, előbb olyan embereket kellene odaültetni, akik értenek ahhoz, amit csinálnak, no és akik a magyar futballért, és nem a magyar futballból élnek.

Félek, erre még nagyon sokat kell várni.

 

Fehér György
 



Kovács Péter történelmet írt Norvégiában, de nem elégszik meg ennyivel Orbán Viktor kedvenc csapata beköltözött Orbán Viktor udvarába, csak az a stadion az utánpótlásnak épült