mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Dzsudzsákék 80 millája

A Sport Plusz megszellőztette azt, ami egyébként eddig sem volt titok. Hasra ütés szerűen megjelentetett néhány számot, hogy kb mennyit kaphattak a válogatott játékosok az Eb-re való kijutásért. No de sok vagy kevés az átlagosan mondjuk 60-80 millió körüli összeg azért, hogy végre van egy csapatunk, amelyik kijutott az Európa-bajnokságra.

Aki egy kicsit is tud számolni, annak eddig sem volt titok, kb mennyi pénzt kaptak a futballisták az Eb-re jutásért. Nem kellett nagyon „informátorokra” hagyatkozni, hiszen Vági Márton az MLSZ két héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján elmondta: volt egy megállapított pontpénz, amit a játékosok megkaptak a teljesítményük után – nagyjából 2 millió forint járt egy győzelemért – és az így összegyűlt összeg négyszeresét kapták meg bónuszként a játékosok.

Persze, szerintem felesleges számolgatni, hogy Dzsudzsák és Kádár valóban 80, Király 72, Fiola Attila, Juhász Roland, Gera Zoltán 70-70 millió forintot kapott-e, hiszen nem is ez a lényeg.

Eddig, évekig arról beszéltünk, hogy futballistáink úgy keresnek milliókat, hogy igazából semmit nem tesznek érte, nincs semmilyen értékelhető produktum.

Na, most van, és úgy gondolom, ebben az estben nem kell irigynek lennünk.

Persze, tudom, hogy sok az a 80 millió, amit állítólag Dzsudzsák kap, sőt, a Guzmics Richárdnak „odaítélt” 30 millió forint sem kevés, azért van egy két dolog, amit nem szabadna figyelmen kívül hagyni, amikor ezekről az összegekről beszélünk.

Az első és legfontosabb, hogy ezt lényegében nem az MLSZ, nem a magyar futball, hanem az UEFA adja a játékosoknak. Csányi Sándor ugyanis elmondta, hogy az Eb-re való kijutásért mintegy 12 millió eurót kapunk az UEFA-től, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ennek egyharmadát osztják szét a stáb között.

Másodszor azért amikor a legmagasabb összeget, azaz Dzsudzsák állítólagos 80 millióját értékeljük, ne felejtsük el, hogy az NB I-ben rohangál – és nem csak a top csapatoknál, hanem mondjuk a kieső zónában lévő Puskás Akadémiában is - egy-két, a válogatott közelébe sem kerülő játékos, aki ennél többet keres egy évben úgy, hogy aztán végkép semmit nem mutat.


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com


Persze, én is tudom, hogy a bérből és fizetésből élőknek szinte felfoghatatlan, hogy valaki 80 milliót kap azért, mert focizik, de ne legyünk álságosak. A még most is szeretettel emlegetett Aranycsapat tagjai is kivételezettek voltak, miként mióta profi futballról beszélünk, a játékosok mindig is többet kerestek, mint az átlag emberek. És gyorsan tegyük hozzá, magyar szinten talán magasnak tűnik ez az összeg, de nemzetközi viszonylatban elenyészőnek számít, 80 millió forintot nagyjából egy lengyel középcsapatban lehet keresni évente.

És ami a nagyon-nagyon fontos: ne feledjük, ha pontosan akarunk fogalmazni, az a nagy helyzet, hogy ezt a 12 millió eurót a válogatott játékosok és stábtagok keresték meg a magyar labdarúgásnak, és a játékosok ebben az esetben nem a magyar adóforintból, hanem az általuk megkeresett pénzből kapnak jutalmat!



Megvan a vb-re utazó magyar csapat! Az UEFA újra bezárta a kaput a szurkolók előtt!