mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

TAO program: korrupció, a politikai döntések, csalás, pénzek visszacsurgatása és számlahamisítások

Korábban több alkalommal is elmondtam, hogy a TAO a magyar futball egyik megmentője lehet – csak nem úgy, ahogy működtetjük a rendszert. Merthogy ahogy más is, ez is pofára – bocsánat, kapcsolatokra – megy. Ám eddig még egyetlen szakember sem emelte fel a hangját a TAO ellen. Most azonban a Mészöly Focisuli szakmai alelnöke, Újvári Gábor megtette.

Csúszpénzek, leadó "jutalákok" jellemzik a TAO programot - csakúgy, mint minden mást az országban

Azt gondolom, hogy a TAO programot soha nem hívták volna életre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr nem a futball szerelmese. Pontosabban nem a felcsúti futball szerelmese.

Persze, nem azt mondom, hogy rossz a rendszer, de az azért érdekes, hogy a nagy közös majd háromnegyed egy olyan falúba vándorolt, ahol még az életben nem volt kétezernél több egy bajnoki meccsen. Sőt, UEFA-szabványos mini stadion is épült abba a faluba, amely ugyan csak 50 kilométerre van a fővárostól, de csak átszállással, majd két óra alatt lehet oda eljutni tömegközlekedéssel.

De ennem a cikknek a témája nem a felcsúti csapat, hanem a TAO rendszer.
Az a rendszer, amely megmentője lehetne a magyar futballnak, és amely akár koporsója is lehet a magyar futballnak. Mert ma már mindent, ami az utánpótlás-neveléssel van kapcsolatban, azt a TAO-ból akarják fenntartani, de kérdem én, mi lesz akkor, amikor már nem lesz TAO program.

Mert meglátják, eljön ez az idő, és akkor az egész rendszer úgy dől majd össze, mint egy kártyavár.

Persze, a mostani rendszer is bűzlik a korrupciótól, a politikai döntésektől, a csalástól, a pénzek visszacsurgatásától, a számlahamisításoktól, és mint minden a magyar futballban, az MLSZ tehetetlenségétől. És nem mostantól. Még 2013 szeptemberében írtam meg, hogy a mifocink.com birtokába jutott egy TAO-s elbírálás, melyben egy amatőr csapatnak az MLSZ nem engedélyezte, hogy az általa megszerzett pénzből öltözőt építsen az ott futballozó majd 100 gyereknek. Persze, a vállalkozó a pénzt befizette az MLSZ kasszájába, csak épp nem az a klub kapta, amelyiknek szánta.

Ám eddig minden szakember védte a mundér becsületét, nyíltan hirdetve, hogy minden úgy jó, ahogy van. Pedig ha ez igaz lenne, akkor már rég az európai elitben lennénk, ehhez képest…

Ám most megszólalt egy szakember is, aki belülről látja és éli meg nap mint nap a rohadást. A Mészöly Focisuli szakmai alelnöke, Újvári Gábor az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozott az általa tapasztalt visszásságokról.
"Hatvan millió forint működési támogatást nem tudtunk lehívni a mostani szezonban, ezen kívül további száznyolcvanhat milliót már két éve az infrastruktúra-fejlesztésekre. Jó ideje küszködünk a problémával, azóta csak a szülők kapcsolatrendszerén keresztül képbe kerülő cégek ajánlják fel adóikat, annyira pedig nem dübörög a gazdaság, hogy ez elég legyen. Ráadásul vannak olyanok, akik nem tudják ezt megtenni, mert megszabják nekik, hová küldjék a társasági adóból származó pénzeket. Sajnos az a helyzet, hogy a politikai és a gazdasági élet irányítói üzenik meg a tehetős cégeknek, hogy mely klubokat, szakosztályokat támogathatnak ily módon. Így több kiemelt egyesületben nem is érzik a rendszer nehézségeit, mert a pénzt szinte csak kapják, még kérniük sem kell… Kívülről érkezve meggyőzni a cégvezetőt, vagyis szakmai alapokon nyugvó döntésekben bízni botorság. Csupán morzsákat lehet elcsenni az asztalról. Kialakult rendszer az is, hogy a vállalatok és az egyesületek közé beékelődő közvetítők követelik vissza a százalékokat. Persze mindig azzal védekeznek, hogy nem nekik kell, hanem valaki más túl éhes. Minimum öt, de ha nagyon meg vagy szorulva, akkor negyven százalék is lehet a juss. A kormányközeli cégeknél húsz százalék az alap. Erre az üzletre mi nem vagyunk hajlandók, sorra elutasítjuk őket, ennek már híre is ment. Csak azokkal számolunk, akik hátsó szándék nélkül ajánlják fel a pénzt. Mi nem akarunk csalni, számlát gyártani és hasonló bűncselekményeket elkövetni. Ezek után egyáltalán nem kell azon csodálkozni, hogy egyre nagyobb a lemaradásunk Európában. Végre megjelent a reménysugár, a gyerekfocira komoly forintokat áldozhatnánk, erre az ügyeskedők hosszú, tömött sora szétlopja a pénzt."


Bár a Mészöly Focisuli négyéves programjában infratrukturális fejlesztés is szerepel, a pénzek nem érkeznek meg, így van olyan csoport, amely az így kinéző csillaghegyi pályán tanulja a futball alapjait (fotó:magyarfutball.hu)

A Mészöly Focisuli 2011-ben négyéves programot dolgozott ki a társasági adó felhasználására.
"A rendszer gyakorlatilag nem is tudott mit kezdeni ezzel. Pedig szerintem az nem normális koncepció, ha évről évre kell tervezni. Az csak túlélés. Nem várható tőle minőségi javulás. Mindenesetre elfogadták a tervünket, aztán évről évre elkezdtek belőle egyre kevesebbet adni, tehát már a lehívás előtt károsultunk. Tavaly is elvett tőlünk a szövetség ötven millió forintot, amivel lejtőre állították a klubot. És akkor még ott van a már előbb említett buktató: a pénz gyakorlati megszerzése. Elképesztő, hogy miképpen gondolja bárki is: megalapozott szakmai munka folyhat szilárd költségvetés nélkül. Kiosztja az MLSZ határozatok formájában a látens pénzeket, melyeknek csak a töredéke folyik be a kis klubokba. Egy utánpótlásműhely sorsa az egyesületi dolgozók gazdasági lobbierején múlik, így akár romba is dőlhet. Kinek jó ez? Annak, akinek erős a lobbija. Annak, aki inkább a pénzszerzésre rendezkedik be. Annak, aki tudja, hogy kinek mennyi jár. Aztán a folyamat végén megmondják az edzőnek: tudd, hogy itt és itt voltál edzőtáborban a csapatoddal. Az utánpótlás persze sohasem járt ott. Konkrét eseteket ismerek. Ahhoz képest, ahol tartani szeretnénk, romlott a minőség. Mondok példát: nálunk kötelező úszásoktatás is szerepelt a képzésben, ezt el kellett törölnünk. Kevesebb külföldi viadalra jutunk el, nincs annyi edzőtáborunk, mint korábban, kevesebb az edzőnk a kelleténél, nem telik vitaminokra, a tömegbázis szélesítésére már nem jut pénz, s mindeközben például Csillaghegyen borzasztó körülmények között edzünk. A hatból egy bázist már be kellett zárnunk, és a szülőkre is nagyobb teher hárul. A négyéves koncepció szerint mostanra tagdíjcsökkentést terveztünk, ehelyett növelnünk kellene ezt az összeget. A szövetség minden határozatában deklarálja, hogy a tömegesítés az elsődleges cél. Ez rendben van, de plusz húsz gyereket nem fogok tudni ugyanakkora helyen, ugyanannyi eszközzel és változatlan számú edzővel képezni, versenyeztetni. A piramis legalján vonjuk be a srácokat a fociba, s itt nőnek a költségek, nem az akadémiákon, amelyeken már csak egymás közt cserélgetik a fiatalokat."

Kíváncsian várnám az illetékesek, a TAO pénzeket elosztók véleményét is az ügyben.
Sőt, tudják mit.
Meg is kérdezem!
Hátha jön válasz!



Siófokon is közeleg a csőd! Már bocsánat, de George F. Hemingway vagy vak, vagy…