mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Siófokon is közeleg a csőd!

Sokak szerint a siófoki futball csak Horváth Károlynak, a magyar futball Minarik Edéjének köszönhetően maradt fent. Csakhogy Horváth Károly már nincs a siófoki csapatnál, a sonline.hu cikke szerint pedig a helyzet annyira kritikus, hogy a klub új vezetői 63,5 millió forintos gyorssegélyt kértek mentőövként a várostól. Kértek, de nem kapták meg.

Horváth Károly már nincs a siófoki csapat mellett

Valami nincs rendben a magyar futballban, valahogy nem jól tartjuk vagy tartatjuk be a szabályokat. Ellenkező esetben olyan nem fordulhatna elő, hogy néhány csapatnál év közben hónapokig nincs fizetés, hogy klubvezetők gyorssegélyért kuncsorognak, hogy életben tartsák a csapatot.

De a magyar futball vezetése ilyenkor becsukja a szemét, elfordítja a fejét – és közben teljesen idióta módon amatőr csapatok indulási liszenszének kidolgozásával foglalkozik.

Könyörgöm, a profi(nak mondott) csapatoknál sem tudják betartatni ezeket a szabályokat, előbb ezt a problémát kellene megoldani.

Most épp Siófokon derült ki, hogy kis túlzással (vagy tán túlzás nélkül) üres a kassza.

Négyféle verzióval, négyféle végösszeggel szembesült a városvezetés rövid időn belül, amikor kimutatást kért a siófoki futballklubtól: mennyi pénzre volna szükségük és miért pont annyira? A legutolsó változat a 63,5 millió forint, ez az összeg azt követően kristályosodott ki, hogy az önkormányzat pénzügyi szakemberei is átnézték a BFC Siófok Kft. könyvelését. Ebből derült ki egyebek között az is, hogy a csökkenő bevételekkel párhuzamosan növekvő kiadások állnak szemben, főleg a személyi juttatások terén.

Kiderült például, hogy a bérköltés például 2012-ben 119 millió, 2013-ban 142 millió forint volt; a személyi jellegű ráfordítás 145 és 172 millió forint. Érdekesség, hogy ennek ellenére 2012-ben még majd 58 millió plusszal zárta az évet a klub, 2013-ban azonban már 19,2 millió forint mínusz volt az eredmény.

A csapat közben elkezdte a felkészülést, az első edzőmeccsen 1-1-es döntetlent játszott a Péccsel

Mindenesetre a város véleménye egyértelmű: működésre, fizetési nehézségekre egyetlen fillért sem akarnak adni.

Persze, kérdéses, mi lesz akkor, ha a csapat nem tudja befejezni a bajnokságot. A Vác példájából tudjuk, ilyenkor irány a megye I, csakhogy ne feledjük, az utánpótlás-nevelés mellett a város kapott 600 milliót stadionfejlesztésre is.

- Pályázati önerőt más esetekben is biztosítani szokott a város, a társaságnak az a kérése elfogadható, hogy a városi tulajdonú stadionon TAO-pályázat révén végrehajtott fejlesztés önerejét utólag biztosítsuk – mondta ezzel kapcsolatban a siófoki képviselő-testület ülésén Csorba Ottó elnök, így végül csak megszavaztak 19,5 millió forintot.

Hogy ez mire elég?
Arra mindenképp, hogy a Siófoknak legyen a legjobb létesítménye a megye I-ben.



Bravó, kaposvári vezetők: az új tulajdonost három év börtönre ítélték TAO program: korrupció, a politikai döntések, csalás, pénzek visszacsurgatása és számlahamisítások