mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Akik eddig Dzsudzsákra „pakoltak súlyokat”, most Szoboszlaira pakolják ezeket!

Szinte hihetetlen, de a történelem ismétli önmagát. A médiatörténelem.  Azok, akik Duzsudzsák Balázs „vállára pakoltak mázsás súlyokat”, most Szoboszlai Dominikkal teszik ugyanezt.

Szoboszlai Dominik a legnagyobb ígérete a honi futballnak, ez nem vitás. Miként azt sem, hogy profi mentalitása és profi hozzáállása mellé profi menedzsment is tartozik.

Profi menedzsment, melynek tagjai pontosan tudták, mi a következő lépés, így gondolom Szoboszlainál nem jöhet egy Anzsi-féle átigazolás.

Szoboszlai a legjobb helyre ment, ahova mehetett.
Korábban Gulácsi pont ezt az utat járta be, mára a világ legjobb kapusai között jegyzik, és hiszem, hogy így lesz Dominikkal is a saját posztján.

Az viszont totális amatőrségre utal, amit Szoboszlai körül „csapunk”.
Pont ugyanaz történik, mint Dzsudzsákkal történt évekig: a játékost a lapok már eladták a világ összes klubjának.

Dzsudzsáknál például ez évről-évre megismétlődött, és több mint egy évtizedig sulykolta mindenki, hogy Dzsudzsák a zseni, Dzsudzsák a megmentő, Dzsudzsák a sztár, a vezért – ám mára bebizonyosodott hogy ezt Balázs nem nagyon bírta el.

Szoboszlaival most ugyanezt teszik. Sőt!

Már bocsánat, de olyat, hogy egy magyar játékos Ausztriából Németországba igazol, és erről „Egy átigazolás története” címmel két részes dokumentum filmet készítenek….na ne már.

Ilyet még Détárival sem tettek, pedig a „hat világválogatottság-beli szereplés” című film biztos nagy siker lett volna.

Félreértés ne essék: Szoboszlai a legjobb, legdrágább, legmagasabban jegyzett magyar játékos, aki nagyon okosan megfelelő ütemben lépdel felfelé. Ám szerintem túlzásba viszik azt, amit a média az átigazolás mögé tesz, ezzel pedig terhet rak a fiatal játékos vállára.

Évek óta hangsúlyozom, hogy Dzsudzsák Balázs talán azzal a teherrel nem tudott megbirkózni, hogy mindenki tőle várta a csodát, hogy tőle várta azt, hogy világsztár legyen – és tőle várta mindenki, hogy példakép legyen.

Azt gondolom, most azok, akik ezt Balázsra pakolták, most Dominikra pakolják.

Azt mondjuk elfelejtik megemlíteni, hogy Dominik épp annak köszönheti a sikereket, hogy édesapja felismerte: minél előbb ki kell emelni abból a posványból, amit magyar utánpótlás-nevelésnek hívunk, és inkább csinált egy saját klubot, ahonnan a játékos aztán simán elmehetett Ausztriába.
Nem volt, aki megsértődött volna, nem volt, aki akadályozta volna az igazolást, nem volt, aki rengeteg pénzt akart volna keresni az ifjú Dominikon.

Azok, akik most Dominik sikerét zengik, elfelejtik megemlíteni, hogy pont azért tehetik ezt meg, mert Dominik nem a magyar futball gyermeke. És tán pont ezért látom azt is, hogy Dominik ilyen téren erősebb, mint Balázs volt, remélem, nem lesz ebből nagyobb gond.

Azt látom, hogy Dominik profi – és ez az, ami még a 2020-as sikerek után is hiányzik a magyar futballból!



Több mint tíz éve tudja mindenki, hogy megölték Katzenbach Imrét – most megtalálták a holttestet Tényleg a BLSZ I-ben van Mészöly Géza helye?