mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A magyar futball legendái nem az al-Vahdánál, az al-Ittihadnál vagy épp el-Ajnél születnek!

Dzsudzsák Balázs hazatért Debrecenbe. Még Szíjjártó Péter is parolázott egyet vele. A 33 éves, hónapokig csapat nélküli középpályást úgy fogadták, és úgy mutatták be, mintha egy igazi világsztár érkezett volna a Lokihoz, sőt, a legtöbb helyen már legendának nevezik. Nos, lehetett volna az, de abban azért mindenki egyetérthet velem, hogy a magyar futball-legendák biztosan nem a az al-Vahdánál, az al-Ittihadnál vagy épp el-Ajnél születnek.

Egy ország ült a tv előtt, és nézte Dzsudzsák Balázst.
Nézte, ahogy megbolondítja a holland védőket.
Nézte, ahogy a PSV legjobb játékosává válik.
Nézte, ahogy azt csinál a labdával, amit akar.

Egy ország csalódott akkor, amikor Dzsudzsák Balázs nem egy európai közép vagy épp élcsapathoz szerződött, hanem….az Anzsi Mahacskalához.
Azóta egy ország tapsolt már neki, amikor jól játszott – de volt, hogy egy ország kiabálta ki a válogatottból.

Igazából sosem tudjuk meg, hogy Dzsudzsák Balázsból lehetett-e volna igazi sztár, ha jókor jó súgókra hallhat, és jó döntéseket hoz. Bár sokan a magyar futball legnagyobb megmentőjének, titulálták, igazából sajnos talán sosem volt az. Azt hiszem, a szívében ő is tudja, hogy sokkal, de sokkal több volt benne.

Ki van zárva, hogy amikor a PSV vagy épp a holland bajnokság legjobbja volt, akkor az Anzsi, a Bursaspor, az al-Vahda, az al-Ittihad vagy épp el-Ajn mezében képzelte el magát.

Sokan mondják, hogy Balázst egész életében megvezették és kihasználták. Én ezt nem hiszem. Azt gondolom, hogy bár a PSV után voltak, akik a Bayern Münchennél, a Barcelonánál vagy épp Real Madridnál látták lelki szemeikkel, ő vagy (és) a menedzsere felmérte, tudása, vagy inkább akarata nem elég egy európai nagycsapathoz.  

Persze, 108 alkalommal nem lesz valaki véletlenül válogatott, nem mellesleg ilyen pályafutással sokan kiegyeznének, Dzsudzsák Balázs pedig ez alapján sokak számára lehetne példakép: És sajnos sokak számára nem. Mert bár sokan őt tartják az elmúlt 20 év legjobb magyar játékosának, mégsem járta be azt az utat, amelyet tehetsége alapján be kellett volna járnia. Talán mert nem volt szerencséje, talán mert mindig a könnyebb megoldást választotta.


Lehet őt jó játékosnaki, sőt, lehet a magyar futball elmúlt 20 évének egyik legjobbjának nevezni, de legendának sajnos túlzás. A magyar futball legendáig ugyanis biztosan nem a török és az arab pénzkereső liga nevesincs csapataiban születnek!



Most hajtsunk fejet a Ferencváros előtt? Igen! Most hajtsunk fejet a Ferencváros előtt! Amikor a Gazdaminiszter eltitkolja, hogy van egy saját futballklubja!