mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Legalább magyar góllal kezdett a NERb-é I.!

Legalább magyar játékos, az MTK-ban játszó Gera góljával kezdődött az idei futballbajnokság, mely leginkább a kommunista időkben zajló pontvadászatra hasonlít – azzal a különbséggel, hogy akkor legalább nem huszadrangú légiósokkal tömködték tele a csapatokat. Ám ettől még tény, soha ennyi kádernek nem volt még  csapata az NB I-es bajnokságban, melyet teljesen nyugodtan hívhatunk NERb-é I.-nek is!

A mai magyar futball semmiben nem különbözik a kommunizmus alatti magyar futballtól. Nincsenek saját büdzséből gazdálkodó klubok, nincsenek igazi tulajdonosok, nincsenek saját döntések.

Minden pénzről, támogatásról a központban döntenek. Még arról is, hogy egy helyi vállalkozó akarja-e támogatni, vagy nem akarja a helyi klubot. Sőt, azt is fent döntik el, hogy mennyivel akarja. Az odahelyezett áltulajdonosok legtöbbje ugyanolyan báb, mint amilyen báb volt a kommunizmus alatt.

A lényeg, hogy „jó elvtárs” legyen, és akkor lesz pénz, lesz központi támogatás.

Illetve mégis van különbség!

Az átkosban a pártvezérek tudták, mely csapatokat kell nyomni. Ez azt jelenti, hogy a múlttal, tömegbázissal, szurkolókkal bíró egyesületek mögé álltak, így lehet erős a Honvéd, a Dózsa, az Újpest és néhány vidéki fellegvár is. A mai pártvezérek viszont egy bizonyos Nicolae Ceausescut másolnak. Tudják, azt a román diktátort, aki saját falujának csapatából csinált első osztályú klubot, és épített neki óriási stadiont – ami ma már az enyészeté!

Míg az átkosban a pártvezérek nagy része „tudta hol a helye”, azaz a falusi kiscsapatból nem akart (nem is engedték volna) nagycsapatot csinálni, megmaradt az NB III-as vagy megyei királyságnál, addig a mai pártvezérek mindegyike azt gondolja, hogy az ő falujának NB I-es klub dukál, és persze naná, hogy jár az új stadion is.

Így alakult át az NB I immár NERb-é I. mely senkit nem érdekel.
Persze, ez erős túlzás, hiszen a tegnapi MTK-Fradin is voltak vagy négyezren, ám azt nagy pénzben le merem fogadni, hogy idén az NB II-es nézőszámok toronymagasan verik majd az NB I-ét.

Az ítéletet pedig a szurkolók mondják ki, mert bárhogy is van, bárki gondol bármit, a tény ettől még tény: a labdarúgás még mindig a szurkolókért, az ő szórakoztatásukra van!



Vajon miért verték össze Busai Attilát? Ezt most nagyon odatette a Fradi!