mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Cseri Tamás, aki 30 felett robbant be az NBI-be: Nem mindig csak a futballnak éltem, de a feleségem sok dologra rávilágított!

Kísérletet tettünk egy magyar, harminc év feletti játékos megszerezésére. A játékosért többet kértek, mint a 24 éves Tokmacért, akit Norvégiából igazoltunk le. Szinte odáig jutottunk, egy játékosnak el kell mennie külföldre, és onnan könnyebb visszaigazolni a Ferencvároshoz, mint elmenni egy másik klubhoz” - jelentette ki nemrég Kubatov Gábor FTC-elnök, amikor a klub erősítési terveiről mesélt. Nem kellett sokáig várni, hogy kiszivárogjon, kire gondolt a Ferencváros első embere. Ám ez a harminc év feletti magyar játékos nemcsak ezért került a figyelem középpontjába. Immár Rossi is róla beszél...


Andics Gábor/Sport Plusz


 


Ilyen és ehhez hasonló szalagcímek jelentek meg az őszi szezon végén, nem véletlenül. A Mezőkövesd a bajnokság meglepetéscsapataként szárnyalt, a harmadik helyen telelt, a gárda egyik legjobbja, vezéregyénisége pedig a bombagólokról is ismert Cseri Tamás volt.
Az a Cseri, akiről kis túlzással eddig – vajmi keveset hallottunk...

De mit tudhatunk a jelenlegi magyar bajnokság egyik színes egyéniségéről, Cseri Tamásról, aki a hétvégi, FTC elleni 3-0-s győzelemből góllal és kiváló játékkal vette ki a részét?


Újpest helyett Ferencváros


A Mezőkövesd ünnepelt játékosának a karrierje a Győri ETO-ban indult, és bizony kacskaringós út vezetett idáig – többek között a Ferencvárost is megjárva. Erről meséljen maga az érintett, Cseri Tamás.
- Elsős általános iskolás koromban volt testnevelésórán egy kiválasztás, utána megkerestek az ETO-tól, van-e kedvem náluk focizni. Szüleim támogatásával belevágtam. Profi sportoló nem volt a családunkban, de megyei szinten focizott például apukám testvére. Remek csapatunk volt, de azt a korosztályt gyakorlatilag szétszedték, Németh Krisztiánnal, Lencse Lászlóval és Nikházi Márkkal az élen a legtöbb játékost az MTK vitte el. Már az NB I-es utánpótlásban játszottam 15 évesen, amikor pedig hívott a Fradi és az Újpest… Dönteni kellett. Az FTC-t választottam, és – bár nem tudom, mi lett volna, ha – ezt utólag is jó döntésnek tartom. Olyan edzők keze alá kerültem, akiktől jó alapképzést kaptam.

De miért a Fradi, az Újpesttel szemben?
- A Ferencváros gyorsabban lecsapott rám, míg az Újpest kicsit halogatta. A Fradi a budapesti beiskolázásomat is segítette egy kéttannyelvű suliba. Az sem jelentett gondot, hogy kollégiumban laktam, a Nagy ikrek, Sándor és József mellett Kulcsár Dávid volt a szobatársam. Jó brigád volt.

Igen ám, csakhogy Cseri ekkor még 15 éves sem volt, a Ferencvárosban 19 esztendős koráig futballozott, majd távozott.
- Akkor kerültem fel a felnőttekhez, amikor a klubot kizárták az NB I-ből. Csank János lett az edző, és róla azt lehetett hallani, hogy inkább a rutinosabb játékosokban bízik. Egy hétig dolgoztam vele, mit ne mondjak, alaposan megfuttatott minket, fiatalokat. Az idősebbek már kiszállhattak, amikor mi még mindig róttuk a köröket. Félreértés ne essék, ez nem rémisztett meg, a munkának sosem voltam az ellensége, ugyanakkor mindig annak a híve voltam, hogy inkább játsszak egy gyengébb csapatban, mint hogy ne jusson nekem szerep egy erősebben. Focizni szeretek, nem a kispadon ülni. Kapóra jött Soós Imre hívása, aki az NB II-es Mosonmagyaróvárhoz vitt. Elmentem, mert nem akartam felnőtt kerettag lenni, s hol játszani, hol a kispadot koptatni Lipcseiék mögött. Focizni szeretek, és a mai napig sem bánom a döntést! Valahogy mindig kétszer annyit kellett tennem az előbbre jutásért, mint másoknak, és ez sok mindenre megtanított.


„Nem mindig csak a futballnak éltem, elég kicsapongó voltam”



Cseriből remek képességű labdarúgó vált – az NB II-ben... Merthogy évekig a másodosztályban futballozott, a Mosonmagyaróvár csak a kezdet volt, ezután következett a Győr II, a Pécs, a BKV Előre, a Gyirmót és az akkor még szintén NB II-es Kisvárda, sőt, Dunaújvárosban a futsalba is belekóstolt a kispályán érvényesülő technikás játéka miatt.
Hogy miért rekedt meg Cseri az NB II-ben, miközben most az élvonal egyik legjobbja? A játékos, amint azt a Presztízs Sportnak elmondta korábban, nem keres kifogásokat.

- Korábban nem mindig csak a futballnak éltem, elég kicsapongó voltam... Ahhoz, hogy úgymond jó útra térjek, meg kellett ismernem a feleségemet, mert Boglárka sok mindenre rávilágított. Az, hogy előbb férj, majd édesapa lettem, gyökeresen megváltoztatott. Néha elgondolkodom azon, ha a sors a hamarabb sodorja az utamba Boglárkát, meglehet, nem huszonkilenc évesen válik belőlem NB I-es játékos.

 


Cseri ugyanis 2017 őszén, 29 esztendősen debütált az élvonalban 251 NB II-es bajnoki után, a Mezőkövesd színeiben – egy debreceni győztes bajnokin. S bár azon a meccsen nem szerzett gólt, utána a Diósgyőr, az Újpest, a Haladás és a Puskás Akadémia hálóját is megzörgette abban a szezonban, többnyire távoli bombagólokkal... És a látványos találatok ezután sem maradtak el, Cseri minden évben vállalt 4-4 gólt, most is ennyinél jár, bár az idei szezonban a Kaposvár, a Puskás és a Diósgyőr ellen zsinórban háromszor is eredményes volt, éppenséggel nem rossz szezonkezdet. (Csapata pedig négy győzelemmel rajtolt ősszel).

- Szokták kérdezni, eddig merre jártam? Nos, az élet most hozta el számomra a lehetőséget. Hosszú távon kiegyenlítik egymást a dolgok, így végül nekem is megadatott a legmagasabb osztályban szerepelni. Persze, bárcsak előbb összejött volna, de akkor meg nem lett volna velem az a sok tapasztalat, ami nélkül talán nem sikerült volna így.


„A kislányom kedvéért még a szakállamat is meghagytam, mert szeret abba csimpaszkodni”


A játékos karrierjéből kihagyhatatlan a család, valamint a gyermekei. Hogy mekkora hatással volt rá a felesége, arról már esett szó. Az első gyermeke, Zoja Panna még csak féléves volt, amikor a család Kisvárdára költözött, abban bízva, hogy Cseri végre bemutatkozhat az NB I-ben. A feljutás azonban nem sikerült.



- Ebben az is kihívás volt, hogy előtte sosem éltem és játszottam Kelet-Magyarországon, így kíváncsi voltam az emberekre és a közegre is az ország másik felében. Nem csalódtam, illetve csak kedvezően. Segítőkészek, közvetlenek. Kisvárdáról csupa jó emlékem van, közben Nyíregyházán éltem, ahol mindenben segített a környezetem, és Mezőkövesden is ezt tapasztalom. Élvezem Mezőkövesden az életet, igazi otthonra találtam itt a családommal. Van egy ötéves kislányom, Zoja, ő is nagyon jól érzi magát a városban. A kedvéért még a szakállamat is meghagytam, mert szeret abba csimpaszkodni – mondja a végül Egerben letelepedő családfő.


„Egy kisvárdai ismerősöm állt közénk, hogy a szurkoló ne tudjon megütni”


A tavaly szeptemberi, presztízscsatának beillő Kisvárda-Mezőkövesd mérkőzésre viszont felemás érzésekkel gondol vissza Cseri. Az akkori második és negyedik helyezettek találkozóját a vendég mezőkövesdiek nyerték, ám a bajnoki nem ezért marad emlékezetes. Sokkal inkább azért, mert a szünetben elszabadultak az indulatok a levonuláskor: a játékosok egymásnak estek, pillanatok alatt óriási tömegjelenet alakult ki, aminek a vége az lett, hogy Bognár Tamás játékvezető négy lapot kiosztott: Sztavrosz Cukalasz (Kisvárda) és Alekszandr Karnickij (Mezőkövesd) pirosat, Cseri Tamás és Gheorghe Grozav pedig sárgát kapott. Ekkor még nem tudtuk, hogy a mérkőzés főszereplője az ekkor sárgát kapó Cseri lesz...

És hogy mégis mi történt?
- Grozav engem lefejelt, én őt ezért számon kértem – magyarázta Cseri a klub hivatalos honlapján. - Ezért kaptunk mindketten sárga lapot, amire én nem biztos, hogy rászolgáltam. Utána Cukalasz beütött egyet a csapattársamnak, Karnitszkijnak. Nem is igazán értettük, hogy miért kapott pirosat a fehérorosz, ezt utólag a bíró sem tudta megmagyarázni. Annyit mondott, hogy salamoni döntést hozott. Nem tudom, hogy a segítői pontosan hol álltak, valószínűleg ők nem láthatták, hogy engem megfejelt Grozav, és ezzel indult az egész. Engem ez háborított fel, jeleztem is a bírónak, illetve Lucasznak, aki egyetértett velem. A bíró viszont így döntött, ezt tiszteletben kell tartanunk.

 



Igen ám, de ez csak a történet egyik része. Hiszen a mérkőzés lefújása után Cseri (A Kisvárda volt játékosa) nem várt incidens részese lett. A stadionon kívül megtalálták a középpályást, sőt – meg is támadták.
- Az egyik szurkoló meglökött a végén. Nem is értem, hogy a VIP-parkolóban ilyen hogy történhet meg az 5 éves kislányom és a terhes feleségem szeme láttára (azóta már megszületett Cseriék második gyermeke, Zora Panka), és elszomorít, hogy nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy a játékosok nyugodtan el tudják hagyni a stadiont. Miután az incidens megtörtént, megjelentek a szervezők. Hogy addig hol voltak, azt nem tudom, ez a stadiontól 5 méterre történt. Jött utánam a szurkoló, mondta a magáét, én mondtam neki, hogy hagyjon békén. Ő folyamatosan rángatott, és azt hajtogatta: hogy képzelem ezt a viselkedést, amikor náluk is játszottam. Megkértem, hogy foglalkozzon a saját csapatával, és velük közölje, ha valami problémája van. Aztán megfenyegetett, hogy ha még egyszer Kisvárdára jövök, akkor megvárnak, és jól meg fognak verni. Ekkor számon kértem, hogy mi az, hogy megvárnak és megvernek, ezután lökött meg. Egy kisvárdai ismerősöm állt közénk, hogy a szurkoló ne tudjon megütni, ezután érkeztek csak meg a rendezők. Nem találkoztam még ilyennel. Szidhatnak az egész mérkőzésen, mert megvették a jegyet, azt kiabálnak, amit akarnak, de nem kellene tettlegességhez folyamodniuk, illetve a családomnak nem kellene ilyet látnia.

Az már csak később derült ki, hogy Cserire azért pipultak be a hazai szurkolók, mert úgy gondolták, miatta állították ki Cukalaszt, ám a görög légiós nem Cserit, hanem Karnitszkijt ütötte meg. Ez persze nem menti fel a magukról megfeledkezett drukkereket, és azokat a biztonságiakat sem, akik nem álltak a helyzet magaslatán...


Magyar futballistáért legutóbb a Fehérvár fizetett pénzt


Cseri tehát mindössze a harmadik szezonját kezdte meg ősszel az NB I-ben, és ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy felkeltse az FTC érdeklődését. A zuhanyhíradó szerint a harminc év feletti magyar játékos, akiről Kubatov Gábor beszélt, nem más, mint Cseri Tamás, ezt egyébként azóta sem cáfolta senki, bár a játékos a napokban úgy fogalmazott a sportnapilapnak, hogy őt nem kereste a Fradi. Csakhogy egy élő szerződéssel rendelkező játékos nem is tárgyalhat a kérőkkel (csupán fél évvel a kontraktus lejárta előtt), így nem csoda, hogy Cserit nem keresték...

Az FTC-elnök szerint Cseri leigazolása többe került volna, mint a 24 éves Tokmac szerződtetése. Nos, a Fradi támadóját 400 ezer euróért, 130 millió forintért igazolták le a zöld-fehérek bő egy éve a norvég Strömsgodset csapatától, így Cseriért ennél többet, körülbelül 150 millió forintot kérhettek.
Magyar futballistáért legutóbb a Fehérvár fizetett pénzt, Tokmachoz hasonlóan 400 ezer eurót – a 19 esztendős, Puskás-díjas Zsóri Dánielért a Debrecennek.

A 32 éves Cseri nála is drágább lett volna... (Itt jegyezzük meg, hogy az átigazolási díj és a piaci érték nem azonos).

És ez akkor is igaz, ha Cseri immár a szövetségi kapitány, Marco Rossi figyelmét is felkeltette (Cseri, noha már 30 felett van, nagyon régóta kiemelkedően teljesít, ő a mezőkövesdi sikerek egyik kulcsa”), s ha Fradi-szerződésben nem, de válogatott meghívóban annál inkább reménykedhet – elvégre most Cseri a legdrágább magyar labdarúgó...




Ha a kézilabdában büntetést kell a kluboknak fizetni a túl sok légiósért, a futballban miért nem? Magyar rekord: A Fradi idén már 15 millió büntetést fizetett