mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ha a kézilabdában büntetést kell a kluboknak fizetni a túl sok légiósért, a futballban miért nem?

A mifocink.com korábban „bedobott” egy ötletet, hogyan lehetne „rávenni” a klubokat arra, hogy magyar játékosokat szerepeltessenek – pontosabban hogyan lehetne szabályozni a külföldiek számát. Akkor ötletünk nem aratott túl nagy sikert, ráadásul az MLSZ nem oly rég már mindent szabályozást eltörölt, mondván, nem szólhatnak bele a klubok ügyeibe. Kiderült, hogy a kézilabda-szövetségnél már évek óta létezik az a szabály, amit a mifocink ajánlott. Példának okáért a Ferencváros – ahol a labdarúgó csapatban több külföldi van, mint magyar – be is tartja, mert ahogy Elek Gábor, a női csapat edzője mondta, ők nem fizetnek büntetést a külföldiek miatt!

 

A múltban élünk.
Mindenki.

A szurkoló, a sportvezető, a ….miniszterelnök.
Mindenki azt hiszi, mert 1954-ben vb-döntőt játszottunk, azért, mert utána még voltak világsztárjaink, azért, mert évtizedekkel ezelőtt  "kiérdemeltük" a futball nagyhatalom címet, ez még most jár nekünk.
És azt hisszük, mert  100 milliárdokat tolnak központilag a magyar futballba – amiből aztán jó sokan jó sokat lenyúlnak, - külföldön majd hasra esnek tőlünk.
Hát sajnos ez nem így.

Külföldön ugyanis a rengeteg állami pénz és a rengeteg lenyúlás helyett játékosokat nevelnek, csapatot építenek.
Csapatot és nem stadionokat.
 
Tudna nekem valaki egyetlen olyan magyar klubot mondani, amelyik az elmúlt időben kinevelt volna öt válogatott labdarúgót? Tudna nekem valaki mondani egyetlen olyan játékost, aki mondjuk a milliárdokkal teletömött Puskás Akadémiából egy európai középcsapathoz került?

A magyar valóság az, hogy magyar válogatottról lényegében lehetetlenség beszélni, mert nincs 11 olyan játékosunk, akik rendszeresen játszanának.

Légiósaink azért nem játszanak, mert nem férnek be stabilan klubcsapataikba, az itthon szereplők pedig azért nem játszanak, mert az NB I-ben több légiós szerepel, mint magyar!
Persze, van egy-két kivétel, de öt, állandóan játszó futballistából nem lehet válogatottat építeni.


Nagy bajban vagyunk tehát, és addig, amíg az MLSZ vezetői ezt nem látják be, amíg nem változtatnak, addig nem is lesz előre lépés.

És mivel a külföldön játszók szerepeltetését nem lehet befolyásolni, az NB I-ben szereplő légiósok számát kell valahogy befolyásolni. 

A mifocink.com már bedobott egy ötletet, melynek egyik pontja az volt, hogy egy csapatban csak öt légiós lehessen egyszerre a pályán, de ne az legyen, hogyha ennél több van, akkor az a csapat ne kapjon központi támogatásból befolyó pénzekből, mert láthatóan ez a szabályozás nem érdekli a klubok nagy részét.

Azok a klubok, melyek ötnél több légióst játszatnak egyszerre, fizessenek büntetést.

Mégpedig „szemmel látható összeget”.
Mondjuk légiósonként 3-5 millió forintot fordulónként.
Tehát ha öt helyet hat légiós van a pályán, akkor az hatszor 3-5 milliót, azaz minimum 18 millió forintot jelenteni fordulónként. Ha hét légiós van a pályán, akkor az hétszer 3-5 millió. 
Fordulónként!

A csapatok rögtön meggondolnák, hogy tartsanak-e, játszassanak-e annyi légióst.

Nos, természetesen ebből az ötletünkből nem lett semmi.
Aztán tegnap hallottam a rádióban egy interjút Elek Gáborral, a Ferencváros női kézilabda csapatának edzőjével, aki elmondta, a kézilabdában van ilyen szabály. Sőt, már több mint négy éve van.

A szabály pedig így szól:

Az Elnökség döntést hozott a külföldi játékosok szerepeltetésének szabályozásáról is. Ennek értelmében az NB I-ben a nőknél legfeljebb négy, a férfiaknál legfeljebb öt külföldi kézilabdázó játékengedélye váltható ki a szezonra csapatonként az eddigi szabályozás szerint. Minden további külföldi sportoló játékengedélyének kiváltása kézilabdázónként 3 millió forint térítés mellett lehetséges.

Nos, nyilvánvaló, hogy a futballban 3 millió forint nem „veri a fölhöz” a klubokat, így más számokkal kell(ene) dolgozni, e az is látszik, hogy van, ahol igenis visszatartó ereje lenne.

- Nálunk kőbe van vésve, hogy csak négy légiós lehet, mi ugyanis nem akarunk a külföldiek miatt büntetést fizetni – mondta tegnap Elek Gábor.

Lehet, hogy futballunk vezetőinek körbe kellene nézni más sportágaknál is, azért, hogy végre a fejlődés útjára lépjünk!

 



Úgy néz ki, Sisa Tibor tudja, mit csinálunk rosszul….de akkor az MLSZ vezetői miért nem őt kérdezik? Cseri Tamás, aki 30 felett robbant be az NBI-be: Nem mindig csak a futballnak éltem, de a feleségem sok dologra rávilágított!