mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyar rekord: A Fradi idén már 15 millió büntetést fizetett

 

A Fradi három hete újabb ötmillió forintnyi büntetést kapott az MLSZ Fegyelmi Bizottságától, és némi éllel kijelentve akár még örülhet is: október közepén ugyanis nyolcmilliót kellett fizetnie... Ugyanekkor a Debrecen „megúszta” négymillióval, miközben az Újpestre háromszor csapott le a szövetség büntetőbrigádja... De biztos ez a megoldás?  Azokra a meccsekre lesújtani, amelyeken a temetői hangulat helyett végre ÉLET van a lelátókon?


 Andics Gábor/Sport Plusz



A klubvezetők részéről nagy a felháborodás, hiszen immár megszokott gyakorlattá vált, hogy a szövetség a keddi, fegyelmi tárgyalások napjain a pénzbehajtó szerepét tölti be, és ezen a napon csak úgy röpködnek az egyesületekre kirótt több százezres, vagy inkább milliós büntetések.

„Nem tartják a lépést a korral, és ezzel a magyar labdarúgás fejlődését egyáltalán nem segítik”

De ki is alkotják az MLSZ Fegyelmi Bizottságát (FEB), amely az ítéleteket hozza?
Íme:
Elnök: Dr. Ádámosi György.
Tagok: dr. Birinyi István, dr. Jakabovits Péter, dr. Kecskés Krisztián, Domokos János, ifj. dr. Gábor László, Mógor Béla, Tihanyi Mátyás, dr. Gór Csaba, Kovács József.
Titkár: Kaló József.
Velük kapcsolatban fogalmazott úgy Kubatov Gábor FTC-elnök korábban, hogy „az MLSZ apparátusában akadnak olyanok, akik nem tartják a lépést a korral, és ezzel a magyar labdarúgás fejlődését egyáltalán nem segítik”...

Összesen 24 millió...

A szövetség honlapján nyilvánosságra hozott fegyelmi határozatok alapján kigyűjtöttük, hogy az idei szezonban, az eddig eltelt 22 forduló alatt mennyi pénzt fizettek a klubok az MLSZ kasszájába.
Ferencváros: 15 millió.
Debrecen: 4 millió.
Újpest: 2.5 millió.
Fehérvár: 2 millió.
Kaposvár: 500 ezer.
Összesen tehát 24 millió forintra büntette a Fegyelmi Bizottság a renitens klubokat, ám látható, hogy ebből a Fradi bírsága kiemelkedik. A zöld-fehérek úgy fizettek eddig 15 milliót, hogy két meccsel kevesebbet játszottak a többieknél, igaz, a Lokinak és az Újpestnek is van egy-egy elmaradt mérkőzése, éppen a Ferencváros ellen.

A zöld-fehérek bűnlajstroma

Az FTC 15 milliónyi büntetése egyébként négy fegyelmi eljárás után jött össze.
1. büntetés, október 22. - 8 millió forint.
„A FEB összevont eljárás alapján az FTC-t, a Honvéd elleni idegenbeli és az Újpest elleni hazai bajnoki mérkőzésen szurkolói részéről történt rendzavarások (obszcén kifejezések bekiabálása és jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz használata), valamint a mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértése miatt 8.000.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a Groupama Aréna (Stadion) „B1”, „B2”, „B3” és „C1” szektorainak 1 (egy) soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésen történő lezárását.”
Azaz: a Fradi azért fizetett egyrészt 8 milliót, mert a drukkerek görögtüzet gyújtottak, s alighanem szidták az Újpestet, valamint a Honvédot. Ami nem szép, és elítélendő, de... Emellett még négy szektort is bezártak a Groupama Arénában, ami azt jelentette, hogy a Mezőkövesd elleni őszi rangadón a teljes B-közép – mert a „B1”, „B2”, „B3” és „C1” szektor a kapu mögötti komplett lelátórészt jelenti, ahol a Fradi-tábor szokott szurkolni – szektorát lezárták, összesen 6.148 hely maradt üresen.
2. büntetés, december 3. - 1 millió forint.
„A FEB az FTC-t, szurkolóinak a Kaposvár elleni mérkőzésen történt pirotechnikai eszköz használatáért, 1.000.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.”
3. büntetés, december 17. - 1 millió forint.
„A FEB az FTC-t, szurkolóinak a Diósgyőr elleni mérkőzésen történt rendzavarásaiért (obszcén kifejezések bekiabálása és pirotechnikai eszköz használata) 1.000.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.”
4. büntetés, február 18. - 5 millió forint.
„A FEB összevont eljárás alapján az FTC-t, szurkolóinak a Kisvárda elleni idegenbeli, valamint a Honvéd és a Fehérvár elleni hazai bajnoki mérkőzésein szurkolói részéről történt rendzavarások (megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása, tárgyak bedobálása, nagy mennyiségű pirotechnikai eszköz használata), valamint mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértése miatt 5.000.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.”

Debrecenben kiverte a biztosítékot

Hasonló okok miatt fizetett a Debrecen és a többi NB I-es klub is milliókat – a Loki például 4 milliót október 22-én, éppen akkor, amikor a Fradi 8 milliót... Debrecenben ez a bírság kiverte a biztosítékot tavaly ősszel. A 4 milliót a Diósgyőr elleni bajnoki után kapta a DVSC, bár azt kevesen tudják, hogy ez a mérkőzés szurkolói szemmel különleges volt. Egyrészt egy Debrecen-Diósgyőr keleti rangadó mindig presztízsmeccs, másrészt ezen a találkozón ünnepelte a Loki-tábor (a Szívtiprók Ultras Debrecen) fennállása 25. évfordulóját, amihez különleges lelátói látványelemek is párosultak. Majd jött a súlyos, 4 milliós büntetés, ami után a debreceni klub közleményt adott ki, mondván: az elmúlt 3 hónapban 8.5 millió forint büntetést fizettek...(A 2019 tavaszi büntetésekkel együtt).


A Loki-tábor hivatalosan nem kommentálta a fentieket, ám sikerült megszólaltatni az egyik debreceni vezérszurkolót, aki így vélekedett a kialakult helyzetről:
- Ez lenne az MLSZ részéről a szurkolóbarát intézkedés?! Fingjuk sincs, milyen az ultraélet, csak dobálják a milliós büntetéseket, a semmiért. Mit akarnak?! Húzzanak sakkversenyre, ha nem tetszik a fülüknek néhány dalunk, vagy jöjjenek be hozzánk a táborba és éljék át azt, amit nekünk jelent a Loki! Érdekes, valahogy Csányi Marseille-ben az Eb-n nem reklamált nálunk a piróért, amikor vonultunk az utcán és minket csodált a világ, pedig ott volt aztán minden.

A fehérvári szurkolókat ki is tiltották

Ennél is rosszabbul jártak a Videoton-szurkolók. Az október végén rendezett Vidi-Fradi mérkőzés alatt a rendőrség hét személlyel szemben indított eljárást. Mint kiderült, hét drukker ellen pirotechnikai termékkel kapcsolatos jogsértés miatt indítottak szabálysértési eljárást, akik közül öt fővel szemben gyorsított eljárás keretében, a sportrendezvényről történő kitiltáson túlmenően, pénzbírságot szabott ki a hatóság.
Azaz: amiért meggyújtották az élőképhez nélkülözhetetlen fáklyát a mérkőzésen, „pirotechnikai termékkel kapcsolatos jogsértés”-t követtek el, ezért pedig egyrészt pénzbüntetést kaptak, másrészt kitiltották őket a stadionból.
Nem hagyták szó nélkül a döntést a Videoton-szurkolók. A Red Blue Devils (RBD) Facebook-oldalán így számoltak be minderről:
„A vasárnapi látvány margójára...
Örömmel tapasztaljuk, hogy a vasárnapi lelátói látvány a város összes Videoton szurkolóját büszkeséggel tölti el! Örömmel látjuk a megosztásaitokat a polgármesterétől, a járatos buszsofőrén át egészen a kisiskolásokéig! De ahol fény ragyog, ott árnyék is akad... Nézzük a mi oldalunkat számokban:
5 előállítás, éjfélig tartó fogva tartással
5 tagunk fél éves kitiltása a Videoton mérkőzéseiről
további 2 folyamatban lévő „eljárás”
eddig 260.000 Ft büntetés
És a miért? Körülbelül csillagszóró veszélyességű pirotechnikai eszközök használatáért. És ne felejtsük! Amikor az MLSZ és a rendőrség összeült a legális pirotechnika engedélyezését vitatni, klubunk tulajdonosa NEM!-mel szavazott. Így bevezetésre sem kerülhetett... No comment!”

Életveszélyt okozó késelésért 3 millió...

A fegyelmi büntetéseket, a pénzbírságokat ki-ki saját vérmérséklete szerint ítéli meg. Annyi bizonyos, hogy mindez megosztja a szurkolókat, a közvéleményt. Az egyik oldal szerint az MLSZ nem tehet mást, büntetnie kell az UEFA-szabályokra hivatkozva, egyébként sincs helye a stadionokban pirotechnikának, szidalmazásnak, rasszista megnyilvánulásnak. Aligha vitatkozhatunk ezzel.
A másik oldal viszont amondó, hogy egy futball-mérkőzés nem színház, a hangulat velejárója a látványos élőkép, a fáklya, a különböző rigmusok, amelyek (a rasszizmust, a huhogást leszámítva természetesen) akár még szórakoztatóak is lehetnek. „Mert egy focimeccs nem színház!” - hallhatjuk, amiben szintén van valami.
Nem akarunk igazságot szolgáltatni abban a kérdésben, hogy kinek van igaza, ez nem a mi dolgunk, ám arra a furcsaságra azért felhívhatjuk a figyelmet, amikor a Debrecen pirotechnika miatt 4 milliót fizet, a Ferencváros pedig életveszélyt okozó késelés miatt hármat...



Cseri Tamás, aki 30 felett robbant be az NBI-be: Nem mindig csak a futballnak éltem, de a feleségem sok dologra rávilágított! A válogatott időt nyert. Időt arra, hogy tényleg magyar válogatott legyen!