mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Úgy néz ki, Sisa Tibor tudja, mit csinálunk rosszul….de akkor az MLSZ vezetői miért nem őt kérdezik?

Évekkel ezelőtt írtam egy cikket arról, milyen „vicces” volt akkoriban a C liszenszes edzőképzés felvételije.  Most van szerencsém a felnőtt amatőr edzői képzésre járni, ahol Sisa Tibor tartotta az első egész napos előadást. Óriási pozitív élmény volt, fejet hajtok Sisa Tibor előtt.

Felkészült, figyelemfelkeltő, figyelmet fenntartó, vicces.
Ha néhány szóval kellene jellemeznem Sisa Tibor edzői előadását, akkor hírtelenjében ezek a szavak jutnak az eszembe.
De ennél sokkal több volt.

Magam is tartok előadásokat, így pontosan tudom, hogy milyen nehéz több mint 100 ember figyelmét felkelteni.

Márpedig az edzőképzés első napján ennél sokkal többen voltunk, hiszen egy nagy konferencia keretében az összes megyébe a grassroots C és az amatőr felnőtt (amivel megye I-ig lehet dolgozni vezetőedzőként) tanfolyamra jelentkező szakember egy moziteremben volt.

Nos, Sisa Tibornak tökéletesen sikerült felkeltenie és fenntartania az emberek figyelmét.  Sisa öt órát tartott egymás után, mindegyik 1 óra 20 perces volt.

Mégis, mikor a végén felálltam, azt mondtam, hogy „már vége?”
Sőt, lényegében minden óra után ezt mondtam magamban.

Sisa Tibor előadása pörgős és figyelemfelkeltő volt, saját sztorikat mesélt, motivációs beszédet tartott, sőt, az életből – és nem csak a futballból – hozott videókkal támasztotta alá mondandóját.

Ami nagy pozitívum volt számomra, hogy elmondta: ők bizony nem „katonákat” akarnak „nevelni”  a résztvevőkből, hanem gondolkozni tudó és kreatív edzőket, mert csak így, ilyen trénerekkel emelkedhet újra fel a magyar futball.

Egy problémám van csak.
Azt vettem észre, hogy Sisa Tibor mindent tud a magyar futball problémáiról. Tisztában van azzal, mit csinálunk rosszul, sőt, ezt el is mondja. Tán nem véletlen, hogy az UEFA technikai instruktora, azaz az edzőképző szakemberek oktatása, előadások tartása és ellenőrzés is a feladata.

Csak egy példa az előadásból, Sisa elmondta, hogy a Dinamo Zagreb vezetővel történt beszélgetés során kiderült, hogy a horvátok nem engedik meg azt, hogy egy klub 6 és 14 éves kor között neveljen gyerekeket, aztán szélnek engedje őket, és az akadémiákra innen-onnan igazoljanak gyerekeket, és az addig nevelteket „kidobják az ablakon”. Sőt, azt is elmondta, hogy a horvátoknál az akadémián nevelkedők 20-30 százaléka biztosan első osztályú játékos lesz!
Könyörgöm, ha van jó példa, miért nem azt másoljuk.
Mi miért engedjük, hogy az egyébként állami pénzen működő akadémiák ne élvonalbeli játékosokat neveljenek!

Szóval ha Sisa Tibor és csapata tudja, mit, mikor és hol csinálunk rosszul….
Akkor az MLSZ vezetői miért nem hallgatják őt meg, miért nem kérnek tőle tanácsot?!



Hihetetlen, de igaz: az MLSZ eltiltotta a Fehérvár....."szertárosát"! Ha a kézilabdában büntetést kell a kluboknak fizetni a túl sok légiósért, a futballban miért nem?