mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fülöp Lóránt minden NB I-es percéért 371 ezer forintot fizetett a Puskás Akadémia - a fizetésén kívül!

Ha legutóbb kissé kritizáltam a Ferencváros utánpótlás-nevelését, akkor a Puskás Akadémia ezen tevékenységére szinte lehetetlen jelzőket találni. Ráadásul úgy néz ki, sem nevelni, sem igazolni nem tudnak fiatalokat Felcsúton.

Több alkalommal hangsúlyoztam már: véleményem szerint hibás döntés Felcsúton NB I-es csapatot működtetni. Legalábbis abban a formában, ahogy most van.

A Puskás Akadémia nemhogy az országban, de talán a világon is a legtöbb állami támogatást kapó klubja (még akkor is, ha ezt más köntösbe csomagolják), ennek ellenére nemhogy Európa, de hazánk csapatait sem lepik el a Felcsúton nevelkedő világklasszisok.

Persze, Orbán Viktor korábban kifejtette, az akadémia Európa 10 legjobb akadémiája között van. Fájó, hogy azon nemzetközi cég szerint, amely nem érzelmi, hanem szakmai alapon vizsgálja a klubokat, a Puskás Akadémia még Magyarországon sincs benne a legjobb 10 klubban.

Ettől függetlenül simán lehetne NB I-es csapat Felcsúton – ha a felnőtt játékosok az Akadémiának nevezett intézményben nevelkedtek volna legalább 60-70 százalékban. Persze, erről szó sincs: a klub szurkolóinak – már bocsánat, ha vannak is ilyenek - esélyük sincs megtanulni egy-egy játékosnak a nevét, hiszen futballisták jönnek-mennek a klubnál.

Ráadásul úgy néz ki, a külföldi „megfigyelők” is olyan hatékonysággal végzik a munkájukat, mint teszik ezt az utánpótlás edzők. Most például az a Fülöp Lóránd találtatott könnyűnek, akit néhány hónapja még az egyik legtehetségesebb erdélyi játékosként aposztrofáltak.

Nem mellesleg a tehetségért mélyen zsebbe is nyúltak Felcsúton, hiszen nem kevesebb, mint 230 millió forintot perkáltak le a román utánpótlás válogatottért. Nos, ez a 230 millió forint 62 NB I-es percet ért, hiszen a játékos mindössze ennyit játszott a bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy a Puskás Akadémia 371 ezer forintot fizetett minden egyes NB I-es percért – és ebben még nincs benne a játékos fizetése.
Na jó, ne legyünk igazságtalanok: Fülöp  még három Magyar Kupa meccsen is pályára lépett.

Nos, bár a játékos szerződéséből még másfél év hátravan a játékos, véletlenül épp ennyi időre adták kölcsön a Sepsiszentgyörgy csapatának. Amellyel egyébként azért van szoros kapcsolatban a Puskás Akadémia, hogy az ottani tehetségeket „elszipkázza” a felcsúti klub.

Vagy mégsem?
Kíváncsian várom, mikor jön el az idő, amikor az egyik klub megnevezi, sőt, megbünteti azt a személyt, aki az ilyen igazolásokért felelős!



Milyen utánpótlás-nevelés folyik a Fradinál, ha a felnőttbe fiatal magyar játékosokat vesznek milliókért? Ha valaki nem tudná: A Puskás Akadémiára nem vonatkoznak a magyar törvények!