mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Milyen utánpótlás-nevelés folyik a Fradinál, ha a felnőttbe fiatal magyar játékosokat vesznek milliókért?

A téli szünetben eddig két játékos érkezett a Ferencvároshoz, ráadásul mindkettő fiatal, magyar futballista, ami dicsérendő dolog. Viszont felvet egy komoly kérdést: vajon milyen utánpótlás-nevelés folyik az ország legnagyobb klubjánál, ha 18 éves játékosokat máshonnan kell igazolni.

FEHÉR GYÖRGY 

Az U19-es válogatott Szánthó Regő az NB II-es Győrből érkezett (Fotó:fradi.hu)

Gyorsan szögezzük le: a Ferencváros minden dicséretet megérdemelt. Az őszi, Európa-ligás szereplés több volt, mint elvárható, ráadásul Orosz Pál meglepően reálisan vázolta a zöld-fehérek előtt álló jövőt.

Viszont tény, hogy a klub utánpótlás-neveléséből évek óta egyetlen olyan játékos sem került fel, akinek a nevét megtanulhatták volna a szurkolók. Sigér Dávid ugyan – mondjuk úgy – berobbant a csapatba, de fájó, őt sem a Fradi utánpótlás-edzői nevelték fel. Talán Csontos Dominik lehet az, aki az utánpótlásból a felnőtt csapat tagja lehet hosszú távon, hiszen a 17 éves védő már Magyar Kupa és bajnoki meccsen is játszott, most pedig profi szerződést is kapott.

A többi, tehetségnek kikiáltott fiatal Fradista Soroksáron „edződik”, ám az, hogy inkább Győrből igazol a felnőtt csapat fiatalt, nem sok jót vetít elé számukra.

Merthogy a vezetők hazahozták külföldről a Honvéd-nevelés Vécsei Bálintot, és leigazolták Szánthó Regőt a Győrből. A fiatal, alig 19 éves játékos korosztályos válogatott lett – az NB II-ből.

Sokakban felmerül a kérdés, miként lehet az, hogy 18-19 éves játékosokat sok pénzért, „kintről” kell igazolni a Ferencvárosnak, amikor a Népligetben minden feltétel adott lenne ahhoz, hogy minőségi játékosokat neveljenek. Ráadásul a fiataloknak sem kell sok minden másra figyelniük a futballon kívül, hiszen a mifocink.com információ szerint a szabályok ügyes kijátszásával már az U19-es, sőt, egyes U17-es (azaz 16 éves) játékosok is komoly, több százezres fizetést kapnak.

Fájó, erre a kérdésre sosem kapunk majd választ…



JUNA, Márkus FC....Vasas - olyan becsületes és korrekt emberekre van szüksége a magyar futballnak, mint Nagy Miklós Fülöp Lóránt minden NB I-es percéért 371 ezer forintot fizetett a Puskás Akadémia - a fizetésén kívül!