mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Felcsúton sokkal nagyobb a probléma, mint a Magyar Kupa-kiesés!

Újabb nagy pofont kapott a Puskás Akadémia. Most a Soroksár volt az, aki borsot tört a mesterségesen fenntartott csapat orra alá azzal, hogy kiverte a Magyar Kupából. Persze, Felcsúton ennél a kudarcnál sokkal komolyabb gondok is vannak.  

A felcsúti csapat két meccs alatt sem tudta legyőzni az NB II-es Soroksárt (Fotó:pfla.hu)

Talán már Felcsúton is tudják, hogy a klub történelmének legjobb edzője Pintér Attila volt. Mert ő volt egyedül képes alkalmazkodni ahhoz, hogy egy egyébként utánpótlás-nevelés céljából létrehozott klubban alig-alig van saját nevelésű játékos. Vannak viszont zsoldosok, akik így is-úgy is megkapják a pénzüket. A mesterségesen fenntartott, pénzzel teletömött felcsúti csapat most nagy fricskát kapott az NB II-es Soroksártól, mely kiverte a Magyar Kupából.

Persze, egy meccsen bármi megtörténhet – szokták mondani. Csakhogy  a  Puskás két meccsen egyszer sem tudta legyőzni a Soroksárt.

Az ok egyszerű.
Felcsúton egyszerűen nincs semmi szisztéma, semmi koncepció.
Volt olyan időszak, amikor egymásnak adták a kilincset a szakmai vezetők, volt olyan 7-8 év, amikor minden évben más és más „szakember” elképzelései szerint nevelték a fiatalokat Felcsúton.
A felnőtteknél volt már magyar edző, volt már külföldi. Nagynevű vagy épp jó pedagógus.
Senki nem felelt meg, senki nem jött be – leginkább talán azért, mert Felcsúton sem tudják, mit is akarnak elérni. Vagy ha tudják, a sikerhez vezető úttal nincsenek tisztában.

A legsikeresebb edzőnek Pintér Attilát nevezhetjük, hiszen vele a csapat visszajutott az NB I-be, ahol a középmezőnyben végzett, no és történelmének legnagyobb sikereként bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol végül az Újpest 11-esekkel legyőzte,

Az akkor titok az, hogy Pintér igazi diktatórikus edző. És ezt a szó jó értelmében kell gondolni – már ha van ilyen. Pintér pontosan tudja, mit akar játszani, és azokat a játékosokat, akik ennek nem felelnek meg, simán elengedi.

Vagy elzavarja.

 Félreértés ne essék: Pintérnél is játszottak légiósok – sőt, az összes akadémistát kipakolta a csapatból – de nála csak olyan játékosok játszottak, akik megfeleltek a célnak! 
No és bírták Pintér stílusát!

Radoki János biztosan nem tudta, mire vállalkozik, amikor hazajött Németországból. Mert nálunk szinte semmi nem úgy működik, mint egy normális futballkultúrában.  Ha úgy működne, akkor a Puskás Akadémia – annak a háttértámogatásnak köszönhetően, ami van Felcsúton – minden évben a bajnoki címért és a kupagyőzelemért harcolna.

Most meg szinte minden évben saját magukat nevettetik ki a szereplésükkel és a szakmai koncepció hiányával.

Persze, lehet még szép ez az idény a Puskás számára.
Ehhez meg kell őrizniük a Kisvárdával szembeni 5 pontos előnyüket…
…. azaz bent kell maradniuk az NB I-ben.



Civil a pályán - Balázs Pali: Mindig futballistának készültem! Négy év alatt nyolc edző - ez bizonyítja, nem sok szakmai elképzelés van Felcsúton