mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon jó döntést hozott Radoki János?

Az év egyik legmeglepőbb edzői menesztése volt Benczés Miklós menesztése a Puskás Akadémiától. Most ugyanilyen meglepő az új edző személye, igaz, ez akár jól is elsülhet.

Sokakat meglepett Benczés Miklós menesztése. Az edző ugyanis nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy újra összerakja a Pintér Attila által szétvert csapatot.
Mert bárki-bármit mond, a Puskás Akadémia Pintér alatt még azt a kis identitását is elvesztette, ami addig megvolt. Pintér Attila lényegében az Akadémiától független, légiósokkal telerakott csapatot épített, melynek keretében egyetlen saját nevelésű játékos sem volt.

A „jutalom” egy elveszített Magyar Kupa döntő volt.

Aztán valami megváltozott: tán a klub vezetői jöttek rá, hogy ez így nem mehet tovább, így Pintér helyére azt a Benczést ültették, aki egyszer már úgy-ahogy megfelelt annak a követelménynek, hogy valamilyen eredmény mellett a fiatalokra is odafigyeljen a szakmai stáb.

Nos, nem tudni, most milyen eredmény volt meghatározva Benczésnek, de tény, a vezetők egy fordulóval az őszi szezon vége előtt megköszönték az edző munkáját.

Szilveszterre pedig új edzőt kapott a csapat.
Méghozzá a német futballkultúrában szocializálódó edzőt.

Radoki János vezetésével vág ugyanis neki a magyar első osztályú bajnokság tavaszi szezonjának a Puskás Akadémia. A móri születésű tréner kisgyermekkorában családjával települt Németországba, ahol játékosként többek között az Augsburgban, a Greuther Fürthben, az Oberhausenben és az Ulmban szerepelt, utóbbi együttessel az 1999/2000-es szezonban az első osztályban huszonöt találkozón lépett pályára. Utánpótlásedzőként irányította az Augsburg U17-es és a Greuter Fürth U19-es csapatát, majd a zöld-fehér klub felnőttcsapatánál a 2016/17-es szezonban előbb megbízott vezetőedzőként, később vezetőedzőként tevékenykedett, ekkor két magyar labdarúgóval, Megyeri Balázzsal és Pintér Ádámmal is dolgozott. A 46 éves szakember két és fél évre kötelezte el magát egyesületünkhöz, s február 2-án, a MOL Vidi FC elleni idegenbeli találkozón debütál kispadunkon.

Radoki soha nem volt edző a magyar bajnokságban, és ez akár jól is elsülhet. Nyílván hozza magával a német mentalítást, amivel eredményes lehet.

Igaz, Bódognál és a Diósgyőrnél már láttuk, mi történik akkor, amikor a játékosok megunják a német mentalítást és fegyelmet, és egyszerűen fellázadnak az edző ellen, de egy eset nem garancia arra, hogy ez újra megtörténik.

 



Urbán Flórián: Olyanok döntenek a magyar futballban, akiknek még tornazsákjuk sem volt! Ezt kívánjunk a magyar focinak 2019-re!