mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Urbán Flórián: Olyanok döntenek a magyar futballban, akiknek még tornazsákjuk sem volt!

Urbán Flórián nehéz ember. Legalábbis ezt mondják róla. Azok, akiknek nem tetszik, hogy soha nem rejti véka alá a véleményét. Azok, akiknek nem tetszik, hogy bólogat úgy, ahogy mások akarják.  Elmondása szerint legutóbb, egy megyei csapattól a „helyi sztárocska” rúgatta ki, de most beszél a nem létező magyar profi labdarúgásról, a nem létező klubtulajdonosokról, a futballban működő uram-bátyám viszonyról és azokról az akadémistákról is, akik 15 évesen 500 ezer forintot keresnek, 18 évesen meg 3 millió alatt senkivel nem állnak szóba. Szavaiban biztos van egy kis sértődöttség, de sajnos sokkal több az igazság. Még akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik.

ANDICS GÁBOR/SPORT PLUSZ


- Az a fajta ember, aki nem tesz lakatot a szájára, és elmondja a véleményét a magyar labdarúgásról. De ismeri a mondást: szólj igazat... Betört már a feje?

- Ha az nem is, de a szituáció marha egyszerű: sehol sem alkalmaznak... A mai magyar futballban nem nagyon kedvelik azt, aki megmondja a frankót, ahelyett, hogy a felső vezetők vagy éppen a fennálló rendszer hátsóját polírozná fényesre a nyelvével. Én nem ilyen vagyok, soha nem is voltam, s nem is leszek. De a legérdekesebb, hogy aki ma a honi fociban dolgozik, az tízből nyolc hozzám hasonlóan vélekedik az egészről, csak nem meri kimondani, mert akkor utána éhen döglik. Ezzel nincs semmi probléma, kimondja helyettük „az Urbán”...

- Megkapja ezért a magáét?
- Naná! A legjobban azt bírom, amikor azt vágják a fejemhez – pontosabban a hátam mögött suttogják, írogatják -, hogy az Urbán ne ugasson, mert még nem tett le semmit az asztalra. Persze, hogy nem, amikor az asztal közelébe sem engednek... Jó lenne megérni, hogy egyszer valaki azt mondaná, öreg, itt egy csapat, van rá egy éved, hogy kihozz belőlük valamit, lássuk, mit tudsz, értesz-e a szakmához? Amíg ez nem következik be, addig parttalan vita, hogy az Urbán mihez ért, és mit ért el.


- Van olyan tulajdonos a láthatáron, aki a közeljövőben megadja Önnek ezt a lehetőséget?

- Tulajdonos?! Eleve nincs olyan pali az NB I-ben vagy az NB II-ben, tehát a profinak nevezett osztályokban, aki valódi tulajdonos lenne, és a saját pénzét kockáztatná. Ilyen egyszerűen NINCS! Itt az a helyzet, hogy a tulajdonosok helyett az állam talicskával, vagonszámra tolja a pénzt a futballba, ami – félreértés ne essék – nem állami pénz, mert az államnak nincs pénze, hanem adófizetői pénz. Szóval, az adófizetők milliárdjait szórják, mint a lisztet, közben meg egyre rosszabb a helyzet. Egy normálisan működő országban tök jó dolog lenne, ha ennyi pénz kerülne a sportágba, még fejlődne is ezáltal a labdarúgás, de mi Magyarországon, magyar emberek között élünk, a futballba pedig olyan embereket vontak be, akiket a focipálya környékére sem szabadna engedni. Akik egész életükben fel voltak mentve tornából, de mivel most pénz van a rendszerben, hát felbukkantak.

„Amit hall az ember, hogy miként trükköznek például a TAO-pénzekkel, hát az eszem megáll”

- Ezért nincs fejlődés?
- Azért nincs fejlődés, mert a futballban pénzt szimatoló emberek megjelenésével eltűnt, kihalt a magyar labdarúgásból a szenvedély. Amikor még nem volt ennyi lóvé, sőt, semmi sem volt, akkor még dolgoztak itt egyéniségek, akik nem a TAO-pénzekért, hanem a foci szeretetéért, lelkesedésből, szenvedélyből dolgoztak a sportágban. Nem tudom ugyan bizonyítani, de amit hall az ember, miként trükköznek például a TAO-pénzekkel, hát az eszem megáll. És ez a baj. A sok pénz, a milliárdok valósággal megrohasztották a magyar futballközeget. Itt majd akkor lesz változás, ha jön valódi tulajdonos, kineveli a tehetségeket, és nem szórja a tízezer eurókat botlábúakra, na majd akkor megindul valami. Addig azonban mindenki szépen elvan, a pénz úgyis jön, a többi meg nem számít. Mit foglalkoznak ezek Andorrával, Luxemburggal, meg Kazahsztánnal...

- A három említett ország ellen három különböző kapitány ült a magyar válogatott kispadján...
- Ez az, ami a leginkább felháborít. Hogy eleve nincs koncepció, nincs egy normális elgondolás, elképzelés, hogyan kellene gatyába szedni a magyar futballt. Hogy hetente rugdossák ki a szövetségi kapitányokat, az csak a jéghegy csúcsa, de valahol azért jelzi, milyen jól átgondolt döntés szerint választották ki a szakembereket. Burleszkbe illő az is, akiket kineveztek. Nem akarom bántani Szélesit, de még egy magyar bajnoki meccse sem volt edzőként, de már szövetségi kapitány lehetett. Majd kinevezik utána Leekenst, pár hónappal később őt is kidobták, ám közben kifizettek neki egy raklap pénzt. Ugyanez van klubszinten is, ott sincs koncepció, amikor fél év után repül az edző, vagy mondjuk jön a haver, aki az égvilágon nem ért még el semmi eredményt, de már a hetedik NB I-es csapat kispadján ücsöröghet... De nem csak a kapitányválasztás kapcsán hiányolom a koncepciót. Arról sincs fogalmuk a döntéshozóknak, miként lehetne vonzóbbá tenni a bajnokságot, hogyan kellene visszacsábítani a szurkolókat a lelátóra, mert az MLSZ vezetésében olyanok ülnek, akiknek még tornazsákjuk sem volt. Ők lennének a hiteles emberek, a nagy döntéshozók?! Ne röhögtessük már ki magunkat! Ki ért közülük a futballhoz Nyilasi Tibor kivételével? Elhiszem, hogy értenek a politikához, vagy bankárként a pénzhez, ezt aláírom. De akkor politizáljanak, vagy csak egyszerűen hozzák a pénzt, de a labdarúgásba ne szóljanak bele! Pláne ne okoskodjanak az idióta döntéseikkel, mert azt látjuk, hová vezet... Az MLSZ elnökségében kellene egy ember, aki a játékosok érdekeit képviseli, egy másik az edzőkét, egy harmadik meg a klubokét, egy negyedik a szurkolókét. Na, pont ezek az emberek hiányoznak az MLSZ-ből. De súgóik legalább vannak, ez tuti, csak az a baj, hogy a súgóik is hülyék a focihoz, nekik szintén fogalmuk sincs semmiről. Az NB I-es bajnokságot is hogyan szervezték meg három éve? Le volt írva, hogy jövőre is 16 csapat indul az élvonalban. Erre májusban valaki a hasára ütött, és kitalálta, hogy induljon csak 12. Hogyan? Milyen alapon? Koncepció nulla, bezzeg a politikushaverok csapatai szép sorban kerülnek fel az élvonalba. A szurkolók meg hánynak az egésztől.


"Mutassanak az elmúlt 8-10 évből egyetlen kisfiút, aki magyar szinten kimagasló teljesítményt nyújtott”


- Pontosan mitől? Mi irritálhatja leginkább a szurkolókat?
- Leginkább talán az, hogy a politikushaverok fenn a VIP-páholyokban eljátsszák a mindenható tulajdonos szerepét, de a töméntelen milliárdokat nem a saját zsebükből locsolják a klubba, hanem az állami, vagyis a TAO-s pénzeket. Ez a TAO éppen erre lett kitalálva... Hogy lenyúlják azt, és baromi profin csinálják. A TAO-ról, illetve az akadémiai képzésről annyit: mutasson már nekem valaki az elmúlt nyolc-tíz évből egyetlen olyan kisfiút, aki magyar – és nem nemzetközi – szinten kimagasló teljesítményt nyújtott! Egy ilyet mutassanak! Nem tudnak, mert nincs ilyen. Éppen azért, mert rossz a versenyeztetési rendszer, 15-16 éves gyerekeknek tanulmányi ösztöndíjakat fizetnek, havi 5-600 ezer forintokat az akadémiákon, amiből az lesz, hogy a srác 18-19 éves korában hárommillió forint alatt nem áll szóba senkivel. Ez irritálja az embereket, azokat, akik havi 120-150 ezer forintért dolgoznak három műszakban. Az első osztályban olyan játékosok keresnek havi 5-6 millió forintot, akiket 15 éve az öltözőbe nem engedtünk volna belépni. A mi időnkben azt mondták, milyen szar a foci, csak azt felejtik el, hogy mi nulla forintért játszottunk. Vagy ha nem is nulláért, de biztosan nem havi 5-6 milláért. Kérdem én: az micsoda, hogy egy rakat pénzt beleöntenek a magyar labdarúgásba, és csak szarabb lesz?! A legrosszabb, hogy ami az NB I-ben folyik, az gyűrűzik lefelé, NB II, NB III, megyei szintre. Az amatőr futballban még úgy, ahogy találunk pár lelkes játékost, de a többség a megyében több százezer forint alatt megmozdulni sem akar. A megyében! Valami borzalom, hogy milyen mentális torzszülött játékosok kerülnek ki, és ezek játszanak az NB I-ben, vagy a szintén profi NB II-ben.



- Mit gondol, miként lehetne elérni, hogy a túlfizetett játékosok harapjanak is?
- Be kell vezetni a minimálbért és a prémiumot. Adnék ötszázezer forintot egy meccsért, ha győznek, és minimálbért, ha veszítenek. Egyből lenne küzdelem, mert beléjük ivódna: ha nem nyersz, éhen döglesz, a gyerek nem eszik, a család nem eszik. Öljél! Ez lenne a jelszó egyből! És ha megtudnák a szurkolók, hogy a magyar pályákon olykor még a másik fejét is lerugdossák, akkora az iram, akkor tódulnának. Nem büfé kell, meg csili-vili stadion, hanem követelményrendszer. Mindig is az emberek között éltem, most sem pubokba, hanem kocsmákba járok, és hallom, tudom, látom, mik az igényeik.


„Álltunk az öltözőfolyosón, vicsorgott rám a fradista, én is rá”



- A magas fizetések miatt nincsenek tízezrek a stadionokban?
- Nem egészen. Azért sz...ják le magasról a drukkerek a magyar focit, mert a túlfizetett játékosok elvannak a hazai langyos vízben, ahol nincs számonkérés, ahol nem kell megszakadni, de van lé rogyásig. Itthon most marha jól el lehet lavírozni, hülye lenne bárki kimenni külföldre, ahol meghajtanák őket, ahol követelnének tőlük. Inkább idehaza felmarkolom a lóvét, bezselézem a sérót, aztán minden más le van... És ha a játékosok nem szeretik a sportágat, csak a pénzt, azt megérzik a szurkolók. Őket nem lehet átverni. De a látványtól kinyílik a bicska a zsebükben. Arról nem beszélve, hogy a drukkerek, az igazi ultrák szó szerint ki vannak tiltva a stadionokból. A fanatikusok nem mennek be, a klubok nem kommunikálnak a szurkolóikkal, ez borzasztó. Megint csak a tornazsák nélküli vezetők idióta döntéseihez kanyarodnék vissza. Miattuk a szurkolók elfordultak a futballtól. A legnagyobb bűn például a pirózás. Azt aztán tényleg nem szabad Újpesten, amikor a rengeteg görögtűztől, pirótól, petárdától égett, lángolt a stadion, alig vártam már, hogy kifuthassak végre játszani. Aztán elkezdtük majmolni a nyugatot. Azt hittük, amit Angliában meg lehet csinálni, az itt is működik. Ott ülnek és tapsolnak a szurkolók, ezt szeretnék idehaza is. De könyörgöm, ott előadóművészek vannak a gyepen. Ki fog ezeknek a mai NB I-es játékosoknak tapsolni? Ebből az lesz, hogy se játékos, se szurkoló. Mert az egésznek a válogatott issza meg a levét, ahová nem lehet beépíteni fiatal labdarúgót, mert csak zselés hajú majmok jönnek ki az akadémiákról, akik összef..ssák magukat, ha rájuk néz, teszem azt, egy fehérorosz vagy egy észt játékos, aki még képes megdögleni a pályán, mert nincs túlfizetve.


HIRDETÉS

Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Vásárlás előtt belehallgatnál a könyvbe? Itt a lehetőség! Most Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze olvassa el neked az első fejezet. Amennyiben megtetszett, megrendelheted a szerző által dedikált könyvet postai utánvétellel de szállítási díj nélkül a "akemenyfiukissirnakneha@gmail.com" e-mail címen.




- Hogyan lehetne becsalogatni a drukkereket a stadionokba?
- A divatszurkolók ezután is be fognak menni, igaz, mára csak ők maradtak. Bemennek és tapsikolnak, azt hiszik, szórakoznak és futballmeccsen vannak. Életükben nem voltak még egy igazi derbin, olyanon, ahol elszabadul a pokol. De azok a srácok, akik beintenek ennek a mostani rendszernek, azok tudják, miről beszélek.

- Mennyit számít egy labdarúgónak a pályán, hogy őrült hangulatban, telt ház előtt játszik, vagy hatszáz néző előtt?
- Nekem mindegy volt, mert én mindig szenvedélyesen, érzelmektől fűtve futballoztam. Nálam nem számított, hogy tapsikolnak, vagy ég a stadion, én úgy mentem ki a pályára, hogy ölni akarok. De a mi időnkben még a többség így gondolkodott. Álltunk az öltözőfolyosón, vicsorgott rám a fradista, én is rá, ölni akartunk mindketten. De mi focizni is szerettünk, a maiaknak meg csak a pénz fontos, és totál hidegen hagyja őket, hogy ki van ott a lelátón és ki nincs. Ma már nincs érzelem, és nincs is eredmény. Semmilyen követelményrendszer nincs, e nélkül is megkapják havonta a sokmilliós fizetésüket. A szurkolók ezt látják, érzik, és mivel folyamatosan kapcsolatban vagyok velük, tudom, miről mit gondolnak. De akik odafent ülnek, azoknak fogalmuk sincs, mit akarnak a szurkolók...



Az interjú elkészítése után néhány órával Urbánt menesztették aktuális csapatától...
De mi is történt pontosan?

Urbán legutóbb a Velence vezetőedzőjeként dolgozott. A gárda magabiztosan, kilenc pont előnnyel vezeti a bajnokságot, egyedüliként veretlen a mezőnyben, a mérlege: 15 meccsen 13 győzelem, 2 döntetlen.
A csapat abszolút kilóg felfelé, legutóbbi három győzelmükön 8-1, 13-2 és 9-1-es végeredmény született.
Urbánnak – mégis mennie kellett...
Hogyan fordulhat elő ilyesmi?
- Hát ezért rühellem én a magyar futballt, hogy már a megye kettőben is előfordulhat ilyesmi – vág bele lapunknak Urbán. - Arról van szó, hogy a helyi kis 10-eskének – aki egyébként a csapat egyik leggyengébbje volt, de arca azért van, ha magára rántotta a 10-es mezt – nem tetszettem... Pár hete az egyik meccs hetvenötödik percében lecseréltem, s amikor ballagott le a pályáról, dünnyögött magába. Hogy mit, azt nem hallottam, de visszamondták nekem. Azt morogta, hogy amíg ez a fogalmatlan f.sz Urbán az edző, addig ő nem jön focizni. Akkor mondtam az elnöknek, hogy azonnal rúgjuk ki, mert szétcseszi az öltözőt. De a játékos bocsánatot kért, megbánta, meg minden, végül maradhatott, hozzáteszem, akaratom ellenére. De közben gyűjtögette maga köré az embereket, amikor meg az egészre rákérdeztem az öltözőben, persze, hogy mindenki kussolt. Erre most hívott az elnök, hogy találkozzunk. Oké. És előáll a sztorival, miszerint gáz van, nyolc játékos közölte vele, hogy ha én maradok az edző, akkor nem jönnek focizni. Erre mondtam, semmi gond, hozunk helyettük másik nyolcat. De az elnök csak tördelte a kezét, fészkelődött, mire kibökte: ha maradok, akkor a szponzor sem ad több pénzt. Aztán kibújt a szög a zsákból, megtudtam, hogy a helyi 10-eske a szponzornak építi a házát, és panaszkodott neki, hogy nem érzi jól magát, meg az is a baja velem, hogy csúnyán beszélek. Na, ha ilyen előfordulhat az ötödik vonalban, ahol súlyos pénzekért játszanak a srácok, akkor mi mehet feljebb? Mi a frászt szeressek ezek után a mai magyar focin?!

 


 Takaritó munkatársakat keresünk több területre azzonali kezdésel!
Telefon: 0670/602-17-07   0620/356-00-34


 

sss



Az újpesti szurkolók viselkedéséért miért a fradistákat bünteti az MLSZ? Vajon jó döntést hozott Radoki János?