mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ezt kívánjunk a magyar focinak 2019-re!

Itt van 2019, azaz egy újabb lehetőség, hogy mint oly sok éve, minden előről kezdjünk a magyar futballban. A mifocink.com most összeszedett négy kívánságot, melyek ha teljesülnek, talán jobb évet zárunk, mint tavaly.

1. Hozzáértő MLSZ-vezetést

Régóta mondjuk, hogy – már bocsánat -„fejétől bűzlik hal”. Csányi Sándornál alkalmasabb személyt nem nagyon találhatnánk az MLSZ-elnöki székbe, de az is tökéletesen látszik, hogy az elnök úr nem követi azokat a hagyományokat, melyek egész üzleti életét jellemezték. Ott, mármint az üzleti életben, csupa-csupa hozzáértő emberrel vette magát körül, míg az MLSZ-ben meghagyta döntéshozó pozícióban azokat az embereket, akik évek, évtizedek óta élnek a magyar futballból – és nem a magyar futballért. Meghagyta döntéshozó pozícióban azokat, akiknek vezetésével évek-évtizedek óta nem lépünk előre semmit, sőt, futballunk megítélése, bajnokságunk színvonala sajnos egyre csökken. Az eredményt látjuk: átgondolatlan, ad-hoc döntések, melyeket egy-két év után megváltoztatnak, megszüntetnek. Lényegében évente változó szakmai programok, melyekből nem sok mindent sikerül megvalósítani. Amint Csányi Sándor rájön, hogy olyan embereket kell a vezető pozíciókba helyezni, akik a futballért akarnak élni, és nem a futballból, nem mellesleg értenek is ahhoz, amit csinálnak, biztosan előrébb léphetünk.


Amint Csányi Sándor rájön, hogy hozzáértő emberekkel kell körülvennie magát az MLSZ-ben, a szövetség is jobban működik majd

2. Sikeresebb magyar válogatottat

Senki nem vitatkozhat azon, hogy nemzeti csapatunk akármilyen szépen zárta az évet – na jó, ez erős túlzás, de itt maradjunk meg szurkolónak – 2018-at mégis nevezhetjük a magyar futball egyik legsötétebb időszakának, melyet egyaránt jellemzett hozzá nem értő szövetségi kapitány, átgondolatlan szakmai koncepció, eredménytelen és kilátástalan játék. Szerencsére sikerült megtalálni Marco Rossit, és bár csodát ő sem tud tenni, azaz ő is pont azokat a játékosokat tudja majd a pályára küldeni, mint bárki más, van remény egy olyan játékrendszer kialakítására, amely nem csak a kapitány jegyzetfüzetében szerepel, hanem a lelátón ülve is látszik majd.


3. Dzsudzsák Balázst

Igen, vallom, hogy egy jó magyar válogatottnak szüksége lenne egy jó Dzsudzsák Balázsra. Ám Balázs már rég nem jó. Már régen nem a futballkarriert és a válogatottat helyezni előtérbe, hanem a pénzt. Azt is gondolom, hogy 2019 lehet az utolsó éve Balázsnak. Ez az év dönt arról, visszakapjuk-e még őt a magyar válogatottnak, vagy sem. Ehhez viszont ott kell hagynia a pénzkereső ligát, lejjebb kell adnia a fizetési igényeiből, vissza kell térnie Európába, és újra fel kell építenie magát. Ez pedig csak akkor megy, ha végre rájön: a klubok vezetői egyáltalán nem esnek hanyatt akkor, ha meghallják a nevét, és rájön végre arra, utolsó lehetősége ha mondjuk egy Bundesliga középcsapatba igazol.


Fény, csillogás, pénz....amíg ez számít Dzsudzsáknak, nem kapjuk őt vissza a nemzeti csapatnak

4. Alázatot

Alázatot a magyar játékostól, magyar klubvezetőktől, klubtulajdonosoktól. Bár utóbbi titulus lényegében nem létezik, hiszen ma a magyar futballban nagyrészt kinevezett, odaültetett tulajdonosok vannak, mégis azt kívánjuk: jöjjenek rá, hogy ők még mindig a „népért”, azaz a szurkolókért dolgoznak. Alázatot kívánunk a klubvezetőktől is, akiknek lassan de biztosan rá kellene jönniük, hogy például a sajtómunkás nem azért kérdez kényeset, mert a klubot akarja nehéz helyzetbe hozni, hanem azért, hogy a szurkolókat tájékoztassa. És nagyon fontos lenne a játékosoknak is alázatot tanulniuk. Sajnos a magyar futball egyik legnagyobb ellensége a pénz: ha sok van belőle, az a baj, ha kevés, akkor az. Ma nagyon sok van belőle, melyekkel szépen teletömik a játékosok zsebét. Hozzáteszem, nem a játékosok hibája, ha ezzel a semmi, tingli-tangli focival évi 5-8-10 milliót lehet ma keresni havonta, hanem azoké, akik ezt lehetővé tették, de ha már ilyen kegyes volt a sors ezekhez a játékosokhoz, akkor ezek a fiúk kezeljék már ezt a helyén. Legyenek alázattal a sportág, a futball és a szurkolók felé, így talán a szurkolók is jobban megbocsájtanak nekik egy-egy hiba után!

Végezetül azt kívánjuk a magyar futballnak 2019-re, hogy minden, magyar futballban dolgozó – legyen az klubvezető, MLSZ-alkalmazott, tulajdonos, elnök, játékos vagy épp újságíró – fogja fel végre a sportág alapvető szabályát: a futball a szurkolókért, a szurkolók szórakoztatásáért van, minden más csak eszköz ahhoz, hogy ezt minél jobban csinálják! 


 Irodák, lakások (és egyéb) takaritási munkákat vállalunk!
Gyors igényes munkavégzés!
                          Telefon: 06-70/6021707, 06-20/3560034                                  


 

 

 

 



Vajon jó döntést hozott Radoki János? A magyar futball legnagyobb ellensége a pénz!