mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Van élet Dzsudzsák nélkül (után)! Sőt!

Nagyon jót tett Dzsudzsák Balázs a magyar válogatottnak azzal, hogy még nem talált magának csapatot. Marco Rossi ugyanis tartotta a szavát, és nem válogatta be Dzsudzsákot, így pedig mindenki láthatta, amit én már régóta mondok: van élet, van válogatott Dzsudszák nélkül is. Sőt, utána is. Sőt, így van csak igazán. De azt is gondolom, hogy Dzsudzsák lehet még hasznos tagja a nemzeti csapatnak, de ehhez legalább két dolognak kell teljesülnie.

Gyorsan szögezzük le: abban, hogy az elmúlt években Dzsudzsáktól vártuk a csodát, leginkább azok az  újságírók a hibásak, akik azt közvetítették a szurkolóknak: Dzsudzsák a vezér!

Dzsudzsák Balázs karrierje jó indult, nagyszerű futballista….lehetett volna, ha nem a sok pénzt választja. Persze már akkor leírtam, amit most is vállalok: európai topcsapatban nem játszhatott volna. Tudása és hozzáállása egy jó európai középcsapatban való szerepléshez lett volna elég, amit ő (és menedzsere) egyébként jól felmért, majd amikor választásra került a sor, a rengeteg pénzt választotta a rengeteg munka helyett.

A legtöbb újságíró azonban „felruházta” őt olyan tudással és tulajdonságokkal, ami sosem jellemezte.  Amikor például a Dinamo Moszkvába igazolt, már sokan BL vagy El-döntőről beszéltek, pedig a moszkvai csapat még csak nem is európai középcsapat. Csak  a magyar szurkolók  szemében volt az, mert annak akarták látni.

Mert nem akarták elhinni, hogy a „nemzet Dzsudzsák Balázsa” nem az, amilyennek mi szeretnék.
És ez egyébként nem Dzsudzsák hibája.

És  sokan nem akarták elhinni, hogy Dzsudzsák mégsem az a játékos, aki majd a Machesterben vagy a Barcelonában játszik majd, újra felruházták – immár csapatkapitányi tulajdonságokkal.

De többször leírtam: Dzsudzsák nem csapatkapitány.
Ahhoz nem elég jól futballozni – ahhoz más, emberi tulajdonságok is kellenek, amelyek nincsenek meg mindenkiben.
És nincsenek meg Dzsudzsák Balázsban sem.

Ez nem hiba, de tény.

Sokan mégis azt várták, hogy Dzsudzsák legyen a vezér.
Pedig  ő sosem volt az, és amikor már olyan csapatokban játszott, amelyek nemhogy gyengék voltak a tehetségéhez, de egy válogatott meccsre sem készítenek fel, egyre jobban szenvedett.
Sőt, alibizett a válogatottban.


Nem is tudott mást csinálni!
Több alkalommal leírtam: egyetlen arab bajnokságban sem lehet felkészülni egy franciák, németek, portugálok, angolok, de még egy svédek, románok vagy osztrákok elleni tétmérkőzésre.
Főleg nem úgy, hogy közben vezérnek is kellene lenni.

Dzsudzsák ezt éveken keresztül bizonyította, de mint mondom: sokkal nagyobbat hibáztak azok, akik többet vártak Dzsudzsáktól, mint ami,
És Balázs nem tudta azt hozni, amit elvártak tőle.
Nem tudta hozni, mert nincs is benne.

Most viszont kiderült: a válogatott úgy is tud játszani, ha nincs ott Dzsudzsák.
Ha nem minden labdával őt keresik a társak, ha a fiúk – és az újságírók – is rájönnek, nem Dzsudzsák a vezér.

Sőt, a válogatott akkor is tud majd jól játszani, ha Dzsudzsák soha többet nem szerepel majd a nemzeti csapatban, de…

Azt is gondolom, hogy Dzsudzsák játszhat még jól a válogatottban, de ehhez egyrészről az kell, hogy végre legyen csapata, másrészről az kell, hogy a kapitány (és azok, akik vezérnek akarják őt beállítani), rájöjjön: nem Balázs a nagybetűs csapatkapitány.

Rossinak nagy feladata, hogy Balázst szépen csendben beépítse a csapatba!
És ha ez sikerül, mindenki meglátja majd: ha Dzsudzsákon nem lesz ott a vezér szerep súlya, ismét nagyszerűen fog játszani!



Most lehet, sőt, most kell dicsérni! Kabát Péter: Az Újpest sportigazgatója akarok lenni!