mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A ZTE tulajdonosa itthoni 2 milliárdból "csinál" futballt - Szlovéniában

Nem oly rég írtunk a Zalaegerszegen kialakult helyzetről, és arról, hogy a tulajdonos, Végh Gábor nem nagyon érti, hogy amíg ő a költségvetés felét odaadja a klubnak, addig a másik fele miért nem érkezik meg „valahonnan”. Nos, azóta kiderült, Végh Gábor „futballbizniszébe” jócskán érkezik állami pénz, nem is kevés, mintegy 6,4 millió – azaz majdnem hat év fél millió - euró, csak azt nem Zalaegerszeg, hanem a szomszédban, Szlovéniában költi el egy másodosztályú csapat működtetésére.

Az NB II-es Zalaegerszeg – a csapat végül valahogy megmenekült a kínos blamától, nem esett ki az NB III-ba - többségi tulajdonosa négy évvel ezelőtt érkezett a jövőre 100 éves klubhoz. A csapat ezután beleesett a stadionfejlesztési programba, ám Végh Gábor ennek ellenére értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, miért nem kap a klubja több „központi pénzt”

"Nem az a probléma, hogy én mekkora pénzt fektettem a Zetébe, hanem, hogy az volt az elképzelés, hogy még egyszer ennyit hozzátesznek a zalai vállalkozók is. Abból az összegből lehetett volna elvárni, hogy feljebb kerüljünk. Ez hiányzott és hiányzik a mai napig is. Passzív az egész közeg, ebbe beletartozik a városvezetés is, ez nem az én kizárólagos dolgom kellene, hogy legyen. Nincs meg a megfelelő gazdasági és szellemi erő sem" – nyilatkozta akkor Végh.

Nos, azóta kiderült, hogy Véghnek Szlovéniában talán jobban megéri futballt „csinálnia”
Ő a vezeti ugyanis a Lendava Nafta 1903 csapatát.

Ha valaki esetleg nem hallott volna sokat a klubról, az nem a véletlen műve, mert bár a Nafra a szlovén futball egyik legrégebbi klubja, volt idő, amikor nem is létezett, jelenleg pedig szlovén másodosztályban vitézkedik. Utánpótlás-nevelésére sem lehet büszke, merthogy az nagyjából nincs, pontosabban most rakják össze.


Lendván sem járnak sokkal többen meccsre, mint itthon...

Gondolhatnánk, hogy Végh Gábor Szlovéniában megtapasztalhatja, milyen a helyi közösség összefogása, ha futballról van szó, de erről szó sincs. Legalábbis a  Nogometplus című szlovén oldal írása szerint melyből kiderül, hogy Végh nem kevesebb, mint nagyjából 6,4 millió euró, azaz mintegy 2 milliárd forintot kap a klub fentartására az államtól.

Nem a szlovén államtól.
Hanem a magyar államtól, hiszen Lendva lényegében magyar lakta település!

 



A kísérletezés jegyében semmi változás nem történt! Nem mindennapi védelmet kapott Leekens – és ha belegondolunk, minden szó igaz!