mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A ZTE tulajdonosának tévedése rámutat a magyar futball legnagyobb betegségére

Azokban az országokban, ahol üzleti alapon működik a futball, ott a klubok mögött tőkeerős tulajdonosok állnak. Nálunk az állami, önkormányzati „beavatkozás” mértéke már olyan zavart okoz a fejekben, hogyha valahol ez nem történik meg, akkor az összeomlás, kiesés szélére sodródhat egy klub. Mint most Zalaegerszegen. 


Végh Gábor, a Zalaegerszeg többségi tulajdonosa négy évvel ezelőtt érkezett a jövőre 100 éves, jelenleg NB II-ben szereplő klubhoz. A szurkolók reménykedtek abban, hogy a jubileumot az első osztályban ünnepelhetik, de most inkább körvonalazódik egy NB III-as szereplés, mint egy NB I-es, hiszen a ZTE a kiesés szélén áll. A tulajdonos épp ezért fizetésmegvonással büntette a játékosokat, akik válaszlépésként a klub feljelentését fontolgatják, ám érdekes módon Végh Gábor a szakmai stábot nem állította fel.

"Egyelőre úgy ítéltük meg, hogy ez a stáb hozta ilyen helyzetbe a csapatot, így nekik a kötelességük megoldani ezt a helyzetet. Ugye két pro-licences edzőről beszélünk, Horváth és Artner úrról"mondta Végh a csakfoci.hu-nak adott interjúban.

Ugyanebben az interjúban rádöbbenhetünk, hogy mennyire másként vannak „beállítva” a klubtulajdonosok nálunk, mint ott, ahol üzleti alapon „csinálnak” futballt.

Végh Gábor szerint másnak is kellene pénzt betennie a ZTE-be, nem csak neki! (Fotó: zalamedia.hu)

Végh ugyanis nem sokkal 4 évvel ezelőtti érkezését követően azt mondta, hogy támaszkodni szeretne a helyi vállalkozói körre is, illetve egyfajta integráló szerepet szeretne betölteni és nem akarja az egész klub működtetését kisajátítani. Ebből azonban semmi nem valósult meg. Persze, gyorsan tegyük hozzá: közben sok-sok millióért megújult a stadion!

"Nem az a probléma, hogy én mekkora pénzt fektettem a Zetébe, hanem, hogy az volt az elképzelés, hogy még egyszer ennyit hozzátesznek a zalai vállalkozók is. Abból az összegből lehetett volna elvárni, hogy feljebb kerüljünk. Ez hiányzott és hiányzik a mai napig is. Passzív az egész közeg, ebbe beletartozik a városvezetés is, ez nem az én kizárólagos dolgom kellene, hogy legyen. Nincs meg a megfelelő gazdasági és szellemi erő sem."

Na kérem szépen, ezt a hatalmas tévedés.
Mert pontosan azért klubtulajdonos egy klubtulajdonos, mert az ő kizárólagos dolga fenntartani a klubot.
Mármint „normális” országokban.

Magyarország viszont azon kevés országok közé tartozik, ahol kinevezett tulajdonosok vannak, akik nem a saját, hanem az „oda irányított” pénzt költik futballra, lényegében mesterségesen fenntartva így a magyar labdarúgást.

A normális, üzleti, piaci alapon működő kluboknál a tulajdonos a saját pénzét adja, és nem arra vár, hogy majd a valamikor felkutatott helyi vállalkozók meg az önkormányzat besegít.

Végh Gábor minden bizonnyal rengeteg pénzt tett a ZTE-be, még azt is el tudom képzelni, hogy a sajátjából tette ezt meg, de az a modell, amit szeretne megvalósítani – hogy valamennyit beteszek, a többit meg majd az állam, az önkormányzat, vagy bárki – itthon is csak a kiváltságos helyeken működik.

És attól igazán amatőr a futballunk, mert azt gondoljuk, így kell ezt csinálni!



Egyre inkább biztossá válik: nem Bódog volt a hibás! Ezért licitálj a Loki-mezre: A 11 éves Bodnár Balázs barátjának segítene