mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Genzwein Ferenc: Szakmailag hibás döntés a 12 csapatos NB I!

Volt játékos, technikai vezető, szakosztályvezető, vezetőedző és szakmai igazgató, sőt, klubtulajdonos is. Nevét szinte mindenki – nem véletlenül - a Vasassal köti össze, de Akasztón sem mindennapi sikereket ért el. Aztán egyik pillanatról a másikra eltávolodott a futballtól, és bár lehetett volna az Újpest, sőt, a Ferencváros edzője is, ma már a Testnevelési Egyetem kancellárja.  Az  „Elfelejtett klubvezetők, elfelejtett sportvezetők” riportsorozatának vendége, Dr. Genzwein Ferenc, aki szerint szakmailag elhibázott döntés volt a 12 csapatos NB I bevezetése, és aki szerint semmilyen előrelépés nem várható válogatott szinten.

Genzwein Ferenc ma már a TF kancellárja (Fotó: szerző felvétele)

Genzwein Ferenc, mint minden kisgyerek, futballista akart lenni. Játszott a Vasas, az Elektromos és egy kis ideig az MTK különböző korosztályos csapataiban, ám az egyetem első évében eldőlt sorsa.

Egy rossz NB III-as játékos lettem volna, ha….

- Akkoriban nem lehetett nappali egyetemre járni és focizni is egyszerre, mert egész egyszerűen nem volt rá idő. Hála Istennek, mert ha lehetett volna, akkor folytatom, és lettem volna egy rossz NB III-as játékos. Így viszont abbahagytam asportot, tanultam - mondta a mifocink.com-nak Dr. Genzwein Ferenc -, aki 1980-ban szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Karán, majd 1982-ben doktorált.

És persze focizott is, a MAFC csapatában játszott.
- Az már csak bohóckodás volt. Az egyetem után pedig inkább az üzleti életre koncentráltam.

Persze, ez sem akadályozta meg abban, hogy sportvezetőként a futballban dolgozzon.
- 1984-ben a Ganz-MÁVAG csapata kiesett az NB II-ből, Kisteleki István akkor hívott a klubhoz technikai vezetőnek. Akkoriban ez a szakosztályvezetőnek felelt meg. Sikeres bemutatkozás volt, hiszen visszajutottunk az NB II-be.
1986-ban aztán Kistelekivel együtt hívott a Vasas, és mi igent mondtunk.

Angyalföldön előbb technikai vezető, majd szakosztályvezető lett, de nemsokára vezetőedzőként is kipróbálhatta magát.
- Valóban 1990-ben, az akkor a Monor hívására mondtam igent, a csapattal feljutottunk az NB III-ba, sőt bent is maradtunk a csapattal.

Aztán újra Angyalföld következett.
- 1992-ben, Illovszky Rudi bácsi szülinapján voltunk, amikor az akkori elnök, Meszéna Miklós ellentmondást nem tűrő hangon közölte: nyártól én leszek a Vasas edzője. Jó volt, ahogy előre tudtam a „sorsom”, hiszen így fel tudtam készülni a feladatra.

Angyalföldön nem felejtik: nem oly rég a 75. születésnapját ünneplő Fister Ferenc mellett őt is köszöntötte születésnapján Raduly József, Markovits László, valamint Vancsa Miklós (Fotó: vasassc.hu)

Mégsem volt maradása, és a ma már szinte legendaként emlegetett Stadler FC-hez került.

Sevcsenko Akasztón? Ez egy nagy hülyeség! A környéken sem járt – sajnos!

És bár nevét szinte mindenki a Vasassal köti össze, a Stadler FC szakmai igazgatójaként a Bács-Kiskun megyei csapatok közül elsőként jutott fel az NB I-be, ahol bent is maradt a következő két évben.
- Nagyszerű évek voltak azok. Tudni kell, akkoriban nagyon sok szerencsevadász és simlis jelent meg a futballban, de Stadler József nem ilyen volt. Nem tudom honnan és miből, de rengeteg pénzt tett a fociba, és akkoriban kimagasló anyagi lehetőségeket teremtett Akasztón.

Genzwein két évet maradt Akasztón, és amit vállalt, teljesítette, hiszen nemhogy feljutatta a csapatot az NB I-be, bent is tartotta. Van viszont egy „városi legenda”, mely szerint feltűnt akkoriban ott a későbbi Aranylabdás Sevcsenko, akit lényegében elzavartak a csapattól, mert ügyetlen volt.
- Egy frászt. Valaki kitalálta ezt a hülyeséget, amiből semmi nem igaz. Sajnos, Sevcsenko még csak a környéken sem járt. Ha ott lett volna, nem engedjük el.Józsi bácsi egyébként nem szólt bele a szakmai munkába.

Az újpesti stadionépítés is az ő nevéhez fűződik

Genzwein Ferenc ezek után még nem szakadt el a futballtól, hiszen 1997-től 1999-ig a Dunakeszi szakmai igazgatója volt, ezalatt a csapat az NB III-ból az NB I/B-be jutott, sőt, 1999-től 2002-ig az Újpest FC Kft. résztulajdonosa is volt.

- Inkább csak olyan gesztus féle volt ez a barátaimtól, akik a valódi tulajdonosok voltak. Fő feladatom a Megyeri úti stadion beruházásának megszervezése volt. Azt hiszem, büszkék lehetünk arra, amit a Megyeri úton sikerült véghezvinni, hiszen akkoriban nem volt még stadionépítési program, és abból a kevés pénzből, ami rendelkezésre állt, sikerült egész jó kis stadiont összehozni.

Havi fizetések a Vasasnál: tizenötezer, tízezer és hétezerötszáz

Ettől függetlenül a sportvezető már egyre inkább távolodott a futballtól, és bár 2011-ben rövid ideig a Vecsés NB II-es csapatának vezetőedzője volt, sokkal inkább az üzleti életre koncentrált.
- Nagyon nehéz volt akkoriban futballt csinálni. A rendszerváltás előtt a sport állami feladat volt, minden csapat tartozott egy minisztériumhoz, egy gyárhoz. Aztán hirtelen ez megszűnt. Eltűnt a stabil háttér, no és megjelentek a szerencsevadászok. Nagyon érdekes viszont, hogy a játékosok akkoriban nem szálltak el úgy az igényeikkel, mint most. Amikor a Vasasnál voltam, akkor ott kalap-rendszer volt. A válogatott játékosok 15 ezer, a stabil NB I-es játékosok 10 ezer, a többiek 7.500 forintot kaptak havonta. Nagy pénzt a győzelmekkel lehetett keresni, hiszen egy győzelem 20 ezer forintot ért. Mondhatnánk, nem sok pénz, vagyis nem olyan sok, mint amennyit a maiak keresnek, de azt sem szabad elfelejteni, akkoriban egy munkás 3000 forintot keresett, egy Zsiguli meg 80 ezer volt.

Ami az üzleti életet illeti?
Genzwein több vállalatnál töltött be gazdasági és kereskedelmi igazgatói munkakört. Jelentősebb vállalkozásai között szerepelt a Walton Pezsgőgyár, az Ilzer Sörgyár, az Ecker Likőrgyár és Ausztriában több szálloda.

A Vasas és a Fradi is hívta

És bár évek óta nem vállal szerepet a futballban, 2010-ben lett volna lehetősége visszatérni a kispadra, hiszen az ország két legpatinásabb csapata is hívta.
- Egyébként lett volna esélyem visszatérni. Mielőtt 2010-ben Mészöly Géza lett az Újpest edzője, megkerestek a Megyeri útról, hogy átvenném-e a csapatot a skót William John McStaytól. Tetszett a feladat, de én sosem veszek át csapatot év közben, mert azt gondolom, hogy szezon közben nem lehet felkészíteni egy csapatot. Meg is egyeztünk abban, hogy az idény végén, nyáron én leszek az edző, csakhogy közben a csapat Szombathelyen is kikapott, a skótnak pedig nem volt maradása. Akkor én mondtam a vezetőknek, hogy vigyék oda Mészöly Gézát.  És bármilyen hihetetlen, az Újpest előtt a Ferencvárostól is megkerestek, de ott még a tárgyalásokig sem jutottunk el.



A visszatérés nem jött össze, de ezt egy percig sem bánja. No és ennek ellenére azért megvan a véleménye az NB I-ről, és persze a magyar válogatottról is.
- Ha a pénzügyi részét nem nézem, és csak szakmai alapon akarom értékelni a 12 csapatos NB I-et, akkor ez hibás döntés volt. Mondom ezt annak ellenére, hogy izgalmas a véghajrá, mint ahogy izgalmas volt tavaly is, csakhogy eközben ez az izgalmas NB I nem nevel ki válogatott szintű játékosokat. A nemzeti csapat két évvel ezelőtti, Európa-bajnoki szerepléséhez rengeteg, egymást követő szerencse is kellett. Igaz, azt a teljesítményt nem kell megmagyarázni – a mostanit meg nem lehet. Azt gondolom, a válogatottnál a jövőben semmilyen előrelépés nem lesz, persze, nagy kérdés, hogy mit nevezünk előre lépésnek. 

Testnevelési Egyetem kancellár: ezt a munkát nekem találták ki

Kevesen tudják, hogy a sportvezetői munkája mellett középiskolában, illetve különböző egyetemeken tanított közgazdasági tárgyakat, és volt államvizsga bizottsági tag. 2014-ben a Testnevelési Egyetem kancellárjává nevezték ki, azóta is ezt a posztot tölti be.
- Pedagógus családból származom, apám nevéhez fűződik például a Fazekas-gimi híres matektagozatának kialakítása. Amikor tehettem tanítottam valahol, de valahogy ez mindig hiányzott az életemből. A TF-en jól érzem magam. Hozzám tartozik minden, ami nem az oktatás vagy kutatás. Az üzleti életből már kiszálltam, hiszen ez a munka olyan, mintha rám rajzolták volna. Úgy gondolom, ez az időszak szép lezárása a pályámnak.



Padlón az egyik legnagyobb magyar tehetség! MIFOCINK.COM EXKLUZÍV! Klivinyi Zoltán: Életem legnagyobb sportsikere a III. Kerület NB I-be jutása!