mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Padlón az egyik legnagyobb magyar tehetség!

„A spanyolok szerint világsztárrá válhat Tajti” „Tajti BL-meccsen focizott a Barcelonában” „Tajti kupagyőztes lett a Barcelonával” „Csodagólt lőtt a Barca magyar tinije” „Tajti étvágya megnőtt Barcelonában” És ez csak néhány szalagcím azokból, amelyeket pár éve olvashattunk a magyar futball egyik legnagyobb tehetségéről, Tajti Mátyásról. Akinek a Barcelona és a Real Madrid kereste a kegyeit, de akivel aztán mára – nagyot fordult a világ...


A Tajti-név remekül cseng a magyar futballban, hiszen Tajti József, a Honvéd korábbi NB I-es hátvédje játékosként, majd edzőként is óriási elismertségre tett szert idehaza, nem véletlenül dolgozott évekig Mezey György mellett a válogatottnál is.
És az unoka, Tajti Mátyás a nagypapát is felülmúlta: 2014-ben, mindössze 15 évesen próbajátékra hívta őt a Barcelona és a Real Madrid,
majd mindkét csapat ajánlatot tett az akkor még Felcsúton szereplő játékosnak.
A középpályás végül a Barcelonát választotta – és a csoda elkezdődött.
De vajon honnan hová jutott négy év alatt a nagy ígéret.
Nem volt könnyű mindig nyomon követni a pályafutását, éppen ezért időrendi sorrendbe gyűjtöttük Tajti eddigi karrierjének legfontosabb mozzanatait, hogy megértsük: mi, miért történhetett.

2014 tavasz: Tajti a próbajátékon mindkét klubnál megfelel

Minden 2014 tavaszán kezdődik.
És csak ámulunk.
A Puskás Akadémia alig 14 éves játékosát – 1998. június 2-án született -, Tajti Mátyással kapcsolatban csak az a kérdés: a Barcelonát vagy a Real Madridot választja? Merthogy a próbajátékon mindkét klubnál megfelel, s immár csak rajta múlik, hová igazol Felcsútról.
Alig akarjuk hinni, hogy a címek egy magyar játékosról szólnak:
A Barcelona és a Real Madrid csatázik a fiatal magyarért.
PAFC: Tajti a Real Madridnál is megfelelt a próbajátékon
Barcelona vagy Real? Melyiket válassza Tajti Mátyás?
Real: a Marca szerint a madridiak előnyben vannak a Tajti-versenyben
PAFC: a Real ajánlata is napokon belül befuthat Tajtiért
PAFC: megérkezett a Real Madrid ajánlata Tajtiért

2014 áprilisában aztán vége a találgatásoknak, és kiderül, hogy Tajti a katalánokhoz szerződik. És hogy miért?

Erről Tajti édesapja, ifj. Tajti József, a felcsúti együttes akkori szakmai vezetője nyilatkozik, elárulva, hogy a környezet döntött a katalánok mellett a Real Madriddal szemben, és azt sem tagadta, hogy fia barcás pólót vett fel a meze alá a királyiak ellen a Puskás-Suzuki-kupa döntőjében.



„A legfőbb ok az volt, hogy a katalánok vették észre először. Aztán megfogta Matyit a közeg, ami a La Masián fogadta. Barcelonában mindent megtettek azért, hogy jól érezze magát. Minden egyes nap folyamatosan foglalkoztak vele, érezte a törődést. Ez egyszerűen megfogta a lelkét. A képzés egyébként mind a két helyen kitűnő, a környezet volt a döntő szempont”
– mondja a katalánokkal hároméves szerződést kötő Tajti Mátyás édesapja az utanpotlassport.hu oldalnak, aki jelen volt fia barcelonai és madridi próbajátékán is.
„Érdekes volt mindkettő. A kétszer egy hét alatt olyan gyakorlattal nem találkoztunk, amit ne ismertünk volna. Viszont teljesen máshogy végezték. A mentalitásban és az ebből fakadó sebességben volt hatalmas a különbség. A körülmények viszont nem voltak jobbak, mint nálunk. Sőt! A Barca csapatai U16-ig csak műfüvön edzenek, és Madridban is rossz minőségű, elhasznált pályát használnak bizonyos korig.”
A PAFC szakmai vezetője arra is kitér, hogy Tajti Mátyás miben kaphat többet Barcelonában, mint Felcsúton.

Szemléletben. Ez éppen elég. Mi még csak most próbáljuk eltüntetni ezt a különbséget. Ott már régóta hatalmas sebességgel fociznak. Ha sikerül felvennie a ritmust, akkor lesz esélye Európa élvonalába kerülni. De ehhez váltani kell. Az itthoni közeg nem alkalmas arra, hogy elérje azt a szintet” – vélekedik az édesapa.

Tajtit a Barca-akadémia nagy ígéretei közé sorolják

Persze, hogy árgus szemekkel lestük, mi történik Tajtival Barcelonában?
És a hírek jöttek is. Íme, néhány újabb szalagcím 2014 augusztusából:
Barcelona: Tajti pályára lépett, nem ment rosszul neki. 
Tajti Mátyás tegnap élete első mérkőzését játszotta a Barcelonában. A 16 éves magyar futballista természetesen a katalánok egyik utánpótláscsapatában lépett pályára.
Barcelona: Tajti Mátyást már kezdik megszokni a társai

A Barcelona labdarúgócsapatának utánpótlás-akadémiáján pallérozódó Tajti Mátyás arról számolt be, hogy egyre inkább kezd összeszokni társaival.
Barcelona: Tajti Mátyás élvezte a játékot a Real Madrid ellen 
Tajti Mátyással a soraiban csapott össze a Barcelona utánpótláscsapata a Real Madrid fiataljaival Szlovákiában, és a 16 éves magyar futballista jó teljesítményt nyújtott. Tajtit a Barca-akadémia nagy ígéretei közé sorolják

A katalán Sport Munir és Sandro bemutatkozásán felbuzdulva körbejárta a Barcelona utánpótláscsapatait, és 26 fős keretet közölt azokról, akiknek valós esélyük van arra, hogy a jövőben állandó tagjai legyenek a Barca első csapatának – a listán Munir, Sandro és a Luis Enrique által szintén már számításba vett Masip kapus mellett ott van Tajti Mátyás is, Matías néven.

„Itt vérre megy a játék, megpusztulnak a játékosok”


Ám ekkor – történik valami.
Tajti a saját Facebook oldalán ír arról, milyen elképesztő munkát végeznek.



„Sokan azt hiszik, hogy itt olyan feladatokat csinálunk edzésen, amit máshol nem, és ezért ilyen jók itt a játékosok. Ez nem igaz! Otthon is nagyjából ugyanolyan feladatokat csinálunk, mint itt. A különbség abban rejlik, ahogyan csináljuk az edzésen a feladatokat. Itt kint a legovisabb feladatokat is maximális intenzitással csinálja mindenki, olyan gyorsan, amennyire csak lehet, és természetesen minél pontosabban is. Mindent, amit sprintben kellene futni, azt százszázalékosan csinálják meg az itteniek. Ettől lesznek itt később sokkal gyorsabbak, mint a magyar játékosok. És a legfontosabb a játék az edzés végén. Magyarországon mindenhol úgy van, hogy a végén a játék a szórakozás, nem vesszük komolyan… Pedig az edzés legfontosabb része a játék! Barcelonában az edzés végén a játék nem szórakozás, itt vérre megy. Megpusztulnak a játékosok, hogy a játékot az ő csapatuk nyerje meg. Minden egyes gyakorlatot úgy csinálnak és olyan gyorsasággal, mintha meccsen lennének. Ettől lesznek jobb játékosok, mint mi, nem attól, hogy ilyen-olyan kaját esznek és ilyen-olyan speckó gyakorlatokat csinálnak. Itt ilyen nincs, az egyetlen, ami van, az az edzés, amit komolyan vesznek, és tudják, hogy mit miért csinálnak. Hálás vagyok, hogy itt lehetek, és ezt a módszert tanulhatom!”
– posztolja a 16 éves futballista.

2015. ősz: Kimarad az U-válogatottból, az apa nekimegy Storcknak

Sokan aggódni kezdenek érte, hogy a magyar futballban nevelkedett játékos bírja-e majd az iramot, a megváltozott szemléletet?
Közel egy évig minden a legnagyobb rendben tűnik, amikor 2015 őszén robban a bomba: Tajti József kifakad Bernd Storckra, mondván a szakember nem számol fiával, a Barcelonában futballozó Mátyással az U19-es Európa-bajnokság selejtezőjén. Az apa szerint a német sportigazgató nem nyílt lapokkal játszott, és csak kapóra jött kifogás volt, hogy a katalán klub nem engedi el a középpályást.
A játékos ugyanis ezt megelőzően a Facebook-oldalán jelenti be, hogy Sören Osterland szövetségi edző nem postázott neki meghívót az U19-es Európa-bajnokság selejtezőjére. A nagy port kavart hír után Bernd Storck sportigazgató elárulja, hogy az egyébként kora szerint még csak U18-as válogatott játékost négyszer is hívták edzőtáborozni, de a katalán klub egyszer sem engedte el, így pedig nem tudták beépíteni a korosztályba.
- Meglepődve olvastam Storck szavait. Fiam nem azért írt a közösségi oldalra, hogy üzenjen és párbeszédet kezdeményezzen a médián keresztül, hanem mert azt a levelet kapta az MLSZ munkatársától, hogy mivel a most zajló edzőtáborozáson nem vesz részt, nincs az U19-es utazó keretben. Ez nyilván nagyon rosszul esett neki, de csak a társainak szeretett volna sok sikert kívánni” - vág vissza Tajti József, aki azt is elmondja, hogy a fiát valóban négyszer hívták a válogatottba a felkészülés alatt, de ebből kétszer saját korosztályába, az U18-ba. Az apa szerint ráadásul utóbbiba éppen akkor, amikor onnan a legtehetségesebbek az U19-esekkel szerepeltek felkészülési mérkőzéseken.
- Ez szerintem azt jelenti, hogy Storck úrnak esze ágában sem volt Matyit az Eb-selejtezőre készülő csapatba építenie.

A következő két U19-es összetartásra viszont már megkapta a meghívót.
- Talán a csehektől elszenvedett vereségek hatására. Először akkor, amikor a Barcelona U19-es csapatával Budapesten szerepelt a Kocsis Sándor Emléktornán, és gólkirály lett. Talán Osterland szövetségi edző úr is kilátogathatott volna a tornára, ne adj’ isten beszélhetett volna Matyi edzőjével, ha valóban számít rá. De ez nem történt meg. A második meghívó a mostani összetartásra érkezett, amikor is két bajnoki mérkőzés között nem engedte el a Barca.

2016. tavasz: Kés a hátban...

Innentől kezdve már alig-alig olvashatunk Tajti kinti remekléséről, majd nem sokkal később, 2016 tavaszán megszólal a főszereplő, Tajti Mátyás. A sportnapilapnak adott interjúban a világ egyik legjobb utánpótlásműhelyében pallérozódó játékos arról beszél, hogy a La Masián kőkemény az élet, és Tajti szót ejt hátba szúrt késről, könyörtelen csapattársakról és a magyarhoz hasonló negatív hozzáállásról is. Tajti ekkor már két éve tagja a Barcelona híres akadémiájának, ahol a pályafutása igencsak hullámzó, hiszen hol stabil csapattag, hol a keretbe sem kerül.
- Többször előfordult már, hogy egész héten jól ment az edzéseken, úgy éreztem, biztosan kezdő leszek, a mérkőzés előtt mégis azt mondták, a keretbe sem kerültem be. Aztán leültünk beszélni, és elmondták, hogy nem velem van a gond, most másokat kell játszatni. Csináljam tovább, és akkor minden rendben lesz. Furcsa a rendszer. Az idegenbeli mérkőzésekre utazás reggelén még ott edzünk a La Masián. Huszonhat játékos úgy gurul be a bőröndjével, hogy nem tudja, ki megy, és ki marad otthon. Megalázó, amikor valaki ott és akkor tudja meg, hogy kimaradt, és gurulhat haza a bőröndjével.
A közös kollégiumban csupán két-három hónapot lakott, azt mondta, nehezen ment a beilleszkedés, mivel nem a legjobb közösségbe csöppent.
- Tizenhat évesen kerültem a Juvenil B-be, az első perctől érezhető volt a tét. Ilyen szinten már nincs haverkodás, nem fogadják el egymást a csapattagok, jóformán már benne van a kés a hátadban. Megtanították nekem, mielőtt edzésen kifutok a pályára, az érzelmeket felejtsem el. Volt egy meccsem, amelyen nagyon gyengén ment a játék. Másnap rettentő rosszul éreztem magam. A többiek látták rajtam, de ahelyett, hogy segítettek volna, csak rontottak a helyzeten. Ebből megtanultam, hogy nem szabad kimutatni az érzelmeimet. Otthon mehet a sírás-rívás, ott nem érdekes, nem látja senki.



Szerinte a kinti közeg olyan, hogy ha egyszer hibázik az ember, akkor „tizenhat helyről kapja a lecseszést”. Tajti ezért az elején labdába sem mert érni, szinte remegett a lába.
- Próbáltam megtanulni, hogyan engedjem el, idővel lekerült rólam ez a teher, de még mindig rosszul érint időnként. Meg kell tanulnom, hogy a hiba a játék része. Ebben segítenek a kinti spanyol menedzsereim, akik átestek már ezen.
Tajti Mátyás apja edző, nagyapja híres focista volt, ennek sem könnyű megfelelni.
- Bármit csinálok, úgysem tudok megfelelni mindenkinek. Mindig lesz, aki biztat, de Barcelonára és Magyarországra is igaz, hogy többnyire negatív a hozzáállás. Ezerszer hallottam, hogy úgysem lesz belőlem senki, és csak befizettek engem ide. A rossz nyelvek ellen nem tudok mit tenni, a lényeg, hogy én tudom, miért küzdök, és igyekszem kizárni a külső körülményeket.
A lapok már ekkor megírják: még egy évig él Tajti szerződése, de nem tudja, hogy marad-e Barcelonában, ám elsősorban felnőtt csapatban szeretne játszani.
- Jelenleg nem az a célom, hogy a Barca első együttesében szerepeljek, nem érzem úgy, hogy mindenképp fel kell kerülnöm. Eleve úgy látom, hogy egyenesen az akadémiáról ez majdnem lehetetlen. A Barcelona sztárokat igazol, ez nem egy súlycsoport. Ezek a labdarúgók meghatározó játékosok voltak a klubjukban, tapasztalatot szereztek és megerősödtek. Ritka az olyan focista, aki megérik tizenhét éves korára, mint Messi. Ha rajtam múlik, Magyarországra csak levezetni jönnék, reményeim szerint körülbelül húsz év múlva.

2016. nyár: Irány a Málaga

2016 nyarán, talán némiképp váratlanul bejelentik, hogy Tajti otthagyja a Barcelona akadémiáját, és a spanyol élvonalban szereplő Málaga – pontosabban annak ifjúsági, U19-es - együttesében folytatja a pályafutását.
„Nagyon örülök, hogy a Málaga játékosa lehetek, remélem, hogy itt minden jól fog alakulni és minél előbb el tudom érni a célomat! Szombaton érkeztem meg Málagaba, és mar a második edzésen is túl vagyok. A Málaga B csapatával készülök és nagyon tetszik a hely, az edzések is pörgősek és nagyon jó játékosok vannak itt. Remélem, hogy sikeres évünk lesz. Köszönöm, hogy ennyien drukkoltok!” - írja Instagram oldalán a 18 éves játékos.



Hogy aztán miért hagyta ott a Barcelona akadémiáját, arról Tajti bő fél évvel később mesél a
Puskás Akadémia honlapjának.
- Nem volt annyi szabadságom a pályán, mint amennyire, úgy érzem, szükségem van. Folyamatosan egy-két érintővel kellett játszani, ami rendben is lett volna, de a labdavezetések például nem fértek bele. Ezen kívül a pályán a mozgásteremet is eléggé korlátozták. A Málagában lényegesen több a terem. Itt a mentalitás is teljesen más, Andalúziában sokkal vidámabbak és szenvedélyesebbek az emberek. Jóval lazábban veszik a dolgokat, mint Katalóniában – fejtegeti a játékos.

2017. tavasz: Hová tűnt Tajti Mátyás? Idehaza elfelejtik...

Közben idehaza mintha megfeledkeznének Tajtiról. 2017 márciusában felteszik a kérdést az U19-es válogatott kapcsán: h
ova tűnt Tajti Mátyás? A kérdés már csak azért is aktuális, mert ekkor az Eb-selejtezős elitkörben három mérkőzést játszik a magyar U19-es válogatott – de Tajti nélkül. A magyar futball nagy tehetségének tartott, korábban a Barcelona utánpótlásában edződő Tajti Mátyás ugyanis nem tagja a mieink keretének. Michael Boris szövetségi edző a Nemzeti Sport megkeresésére nem kívánja indokolni a döntést, csupán annyit válaszol
- Tajti Mátyás nélkül is sikeresek voltunk az utóbbi időben és előtérbe helyeztük a győztes csapaton ne változtass elvét.
A Barca akadémiájáról a Málaga U19-es csapatához kerülő támadó középpályás felől ekkoriban már alig érkezik hír. Novemberben csapatával kiesik az ifjúsági Bajnokok Ligájából a dán Midtjylland ellen (miközben volt katalán csapata és a korábban őt hívó Real Madrid is bekerült a legjobb négy közé). Annyit tudunk róla, hogy ebben az évben klubja tíz ifi meccséből ötször a meccskeretbe sem került, egyszer kispadozott, kétszer beállt csereként és kétszer volt kezdő. Tajti Mátyás a Nemzeti Sportnak nem kívánta kommentálni a mellőzését.

2017. nyár: Bemutatkozik a felnőttek között - edzőmeccsen

Az viszont már örömteli hír, hogy nem sokkal később arról cikkeznek a spanyol lapok:
Tajti Mátyás a Málaga felnőtt együttesével kezdheti meg a nyári felkészülést. A magyar játékossal kapcsolatban megjegyzik, hogy a hevesség néha még visszaüt, ezt mutatja, hogy néhány alkalommal már kiállították Tajtit, de a Barcelonától Málagába érkezése óta rengeteget fejlődött. A főként támadó középpályásként játszó Tajtinál azt emelik ki, hogy milyen jól teljesít a rendkívül fontos, utolsó passzok tekintetében, amikor gólhelyzetbe kell hozni társait.
Tajti az előző szezonban 21 harmadosztályú találkozón szerepelt, 13-szor volt kezdő, öt mérkőzést játszott végig, és összesen 1179 percet játszott.
És Tajti a Duisburg elleni felkészülési mérkőzésen be is mutatkozik a Málaga első csapatában. (Eddig ugyanis a harmadosztályban, vagyis a negyedik vonalban számítottak rá.)

A sereghajtó Málaga mellett a negyedosztályú Malagueno sem játszatja

Az öröm nem tart sokáig, Tajtival végül nem számolnak az első csapatnál, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a Málaga az idei szezonban sereghajtó a bajnokságban, a lemaradása órási, hiszen a 20 csapatos ligában 17 ponttal az utolsó, miközben a még éppen bentmaradó helyen álló, 17. Levante 31 pontot szerzett...
Tajtinak a spanyol élvonal helyett így marad a B keret, a Malagueno, amelyik a negyedosztályban szerepel, ám hiába vezeti a bajnokságot, a meccseit csak pár száz drukker – vagy még ennyi sem – előtt játssza.
- Ha önkritikus akarok lenni, akkor fizikálisan még nem teljesen állok készen erre a kihívásra. Technikailag és minden más téren viszont szerintem már igen. Úgy érzem, hogy készen állok szintet lépni a fociban, tehát hogy ne a harmadosztályban, hanem egy magasabb szinten játsszak. Meglátjuk, hogy ez mit jelent. Hogy jöhet-e az első osztály, vagy előtte még lesz egy lépcsőfok. De a célom az, hogy két éven belül bemutatkozhassak a spanyol élvonalban – mondja a tehetség az M4 Sportnak.


A váratlan csapás azonban csak ezután következi, hiszen Tajtira immár a sereghajtó felnőttek mellett a 22 csapatos (!) negyedosztályú Málaga II-ben – és idehaza a korosztályos, pláne a felnőtt válogatottakban - sem számítanak. A négy évvel ezelőtt még csodatininek tartott játékos húszéves korára padlóra került, és félő, hogy a karrierje is megreked. Ebben a korban ugyanis a legfontosabb a folyamatos játék és a bizalom. E nélkül a legígéretesebb tehetség is óriási hátrányba kerül, és a most elvesztegetett idő alaposan visszaüthet a későbbiekben.
Csak remélhetjük, hogy Tajti újra egyenesbe kerül, akár a Málaga csapatában, akár másutt. A magyar futballban szüksége lenne rá, és a hozzá hasonló tehetségekre, de ha csak abból indulunk ki, ahogyan a válogatottnál Sallai Rolanddal és Szántó Tamással – az ő kálváriájukról előző számunkban írtunk – bántak, akkor Tajti Mátyás sem számíthat sok jóra. Igaz, ezt már ő is tapasztalhatta – a saját bőrén...

Terrmészetesen szerettük volna megszólaltatni a fiatal játékos mellett az édesapát, Tajti Józsefet is, hogy megtudjuk, mi a véleményük a kialakult helyzetről, ám lapzártánkig egyiküket sem értük utol. A fia barcelonai szerződtetése után egy évvel, 2015 nyarán Felcsútról menesztett – amit a mai napig nem indokoltak meg hivatalosan – szakember jelenleg a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszer szakmai igazgatójaként dolgozik Székelyföldön.










A salgótarjáni tulajdonos a csőd után: Az MLSZ ezzel a húzással tízéves munkámat tette tönkre! Genzwein Ferenc: Szakmailag hibás döntés a 12 csapatos NB I!