mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az állandóság és a nyugalom jutalma

Bizony, az év elején voltak olyan hangok, melyek Thomas Doll távozását követelték. Szurkolók, újságírók mondogatták, hogy váltani kellene a kispadon. A Ferencváros szerencséjére a klub vezetői nem így gondolták, mondhatjuk, úgy, nem hallgattak rossz súgókra, és ennek meg lett a jutalma: a zöld-fehérek nemhogy ledolgozták a bajnokság elején a Videotonnal szemben felhalmozott ponthátrányt, de három pont előnnyel mehetnek téli pihenőre.


HIRDETÉS
Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Itt a lehetőség, hogy vásárlás előtt belehallgass a könyvbe, hiszen Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze felolvassa Neked az első három fejezetet. Amennyiben megtetszett, keresd a könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban, az OMV kutakon, vagy egyszerűen rendeld meg a book24.hu-n! Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet!


Valljuk be férfiasan: magyar edző „nem élte volna túl” a Fradi tavalyi évét. Az El-ben az albán második elleni kiesés, a bajnokságban „elért” negyedik hely után (sőt, minden bizonnyal már közben, mondjuk amikor a Fradi négy meccsből egy pontot szerzett) váltás lett volna a kispadon.

Ám a Fradinál másként gondolkoztak a vezetők, és valljuk be: igencsak dicséretes, ha egy klubnál kitartanak egy sikereket felmúltató edző mellett akkor is, amikor épp nem jönnek az eredmények.

Thomas Doll pechére azonban a mostani bajnokság sem indult fényesen: kiesés az Európa-ligából, bukdácsolás a bajnokságban, zúgolódó szurkolók és…..

És az edző mellett kitartó – sőt, pozíciójában megerősítő – vezetők.

Persze, tudjuk, Magyarországon azután a kijelentés után, hogy „ a vezetőedzőt megerősítettük pozíciójában” általában rövid időn belül mindig menesztés jön, most ettől a magyaros szokástól is eltértek a Fradi vezetői.



Ebben rossznyelvek szerint közrejátszott Doll fizetése és kártérítésének nagysága is, de ugye az is magyaros, hogy mindig az anyagi oldalát nézzük ezeknek a dolgoknak. Én inkább tudom elfogadni azt, hogy Thomas Dollal – még ha a nemzetközi kupaszereplés nem is jött össze -  hét címet nyer a Ferencváros, ami a legsikeresebb zöld-fehér edzők közé emelik őt.

Nos, a vezetők „várakozó álláspontja” bejött, hiszen Doll összekapta a csapatot, és bár a Magyar Kupa-címvédés nem lesz meg, lévén a Kisvárda legyőzte a Ferencvárost, a bajnokságban az utolsó 10 meccsből nyolcat megnyert a Fradi, és vezeti a bajnokságot.

És ami ennél is fontosabb: úgy néz ki, most végre bejöttek Doll igazolásai, nem mellesleg a csapat játéka nemcsak eredményes, de jó is.

Persze, tudjuk, a zöld-fehéreknél a körülményekre nem lehet panasz, mégis azt gondolom, a mostani (rész)siker kulcsa az volt, hogy a vezetők kitartottak az edző mellett, ezzel is nyugalmat és megbecsülést árasztva.

Ennek pedig (egyelőre) az őszi elsőség a jutalma.

 



Több mint huszonnégy millió forintos büntetés - csak az NB I-ben! Leekens, a Karácsony angyala!