mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Siker a döntetlen? Vagy nem?

Egy nappal a világégés 2.0, azaz a Luxemburg elleni vereség után az U21-es válogatotton volt a sor, hogy némi örömöt csempésszen a magyar futballt szeretők szürke hétköznapjaiba. Nos, ha azt nézzük, hogy a csoportfavorit Svédország ellen 2-2-es döntetlent játszottunk, no meg azt, hogy még mindig veretlenek vagyunk, akkor ezt a célt sikerült elérni. Ha a meccset is láttuk, akkor már árnyaltabb a kép!



Egy Málta ellen elért 2-1-es siker, és egy Törökországban kiharcolt 0-0-s döntetlen után azt a Svédországot fogadta a magyar U21-es válogatott, melyet sokan az Eb-selejtezőcsoport favorítjának kiáltottak ki.

Nos, ezt figyelembe véve bizony kicsit keserű lehet a szánk íze a 2-2-es döntetlen után, hiszen Bíró Bence két perc alatt szerzett két góljával már a 18. percben 2-0-ra vezettünk, ráadásul az első játékrészben kifejezetten szépen és jól játszottunk. Épp ezért volt meglepő Engvall 44. percben szerzett szépítő találata.

Mindenesetre az, hogy 2-1-el mentünk a szünetre, talán kicsit garantálta, hogy a fiúk nem alszanak bele a mérkőzésbe, de a második játékrész nem úgy alakult, ahogy azt a lelátón vártuk.

A svédek ugyanis teljes mértékben kontrolálták a meccset, ahogy mondani szokták: a háló feltörte a fiúk hátát. A meglepő viszont azt volt, hogy bár Michael Boris szövetségi edző, érezve a bajt, próbálta átszervezni a csapat hadrendjét annak érdekében, hogy hamarabb megtámadjuk a labdát felhozó svéd játékost, fiaink nemhogy nem hajtották végre a taktikai utasítást, de volt, aki a pályáról ki is szólt a szakmai stábnak.

Bizony a magyar futball új megmentőjének kikiáltott Szoboszlai Dominiknak három-négy alkalommal is beszóltak a kispadról, hogy az új felállásban hova álljon, mire ő „az nem lesz jó, ne változtassunk, a régi felállás jobb volt” felkiáltással válaszolt. Pechére, mivel a Szusza Ferenc Stadionban még csak „hatodház” sem volt, ezt még a lelátón is pontosan lehetett hallani. Sajnos emellett volt, hogy „Dzsudzsáki” erényeket csillogtatott – már ami a játékvezetővel (ez esetben az asszisztenssel) való hisztizést és veszekedést jelenti.

Még így is lett volna esélyünk növelni az előnyünket, hiszen a 71. percben Szalai támadta le a kapust, meg is szerezte a labdát, majd éles szögből, balról az üres kapura lőtt. Ha jobb lábbal próbálkozik, nagyobb eséllyel jutott volna a kapuba a labda, így viszont a kapufát találta el. És ahogy ilyenkor lenni szokott, a 85. percben góllá érett a svéd fölény, hiszen Larsson kapásból a felső sarokba lőtt, beállítva ezzel a 2-2-es végeredményt.

Ha tehát azt nézzük, hogy csapatunk megőrizte a veretlenségét, és 2-2-es döntetlent ért el az esélyesnek mondott Svédország ellen, akkor örülhetünk. Ha azt, hogy igen komoly győzelmi esélyt szalasztottunk el, akkor annyira már nem!

 



Szervezett támadás volt – a kést lehetetlenség volt kiszűrni A szurkolók besokalltak: bojkottálják a válogatott meccset!