mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Szervezett támadás volt – a kést lehetetlenség volt kiszűrni

Korrekt és minden kérdésre kiterjedő tájékoztatót tartott a Ferencvárosi Torna Club a múlt szombati szurkolói rendbontással kapcsolatban. A klub bemutatta a biztonsági kamerák felvételeit, amiből minden pontosan kiderül, és minden, hozzájuk beérkezett – összesen 59 – kérdésre válaszoltak.


 
1. Ki támadott?

Az első információk arról szóltak, hogy a Bonyha becenevű volt előénekes késsel megtámadott két szurkolót, mire megverték őt. 
Nos, ebből egy szó sem igaz!
A kamerák felvételéből pontosan kiderült egy 40-50 főből álló csoport a szünetben portyázott, minden bizonnyal Bonyhát keresték. Előbb felmentek a lelátóra, majd valaki észrevette, hogy Bonyha és egy másik társa a büfénél állnak, és azonnal támadtak. Egyértelműen szervezett támadás volt, amit kapucnis, arcukat sállal eltakaró emberek követtek el.

2. Hogy került be kés a stadionba?

Amikor ez a kérdés előkerült, Nyíri Zoltán a klub operatív igazgatója a hátsó zsebéből egy fekete, bankkártyára hasonlító tárgyat vett elő, majd három mozdulattal késsé alakította. Ezt a tárgyat esélytelen volt kiszűrni, még a motozás során is, hiszen egy pénztárcában is elfér, mint írtuk, olyan mint egy bankkártya!

 

3. Miért nem volt ott a biztonsági szolgálat?

Nyíri Zoltán, a klub operatív igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szurkolói csoportokkal kötött megállapodás értelmében az úgynevezett Krízis Kezelő Egységet kivonták a B-közép környékéről, mert a szurkolók úgy tartották, felesleges feszültséget keltenek az „erős emberek”. A megállapodás része volt, hogy egyetlen, eddig bejáró, vénaszkenneres kártyával rendelkező szurkolót sem érhet bántódás! Vagyonőrök voltak a helyszínen, ám ők annál többet nem tehettek, minthogy azonnal segítséget kértek, ezért telt mintegy 50 másodpercbe, hogy a Krízis Kezelő Egység megérkezzen a helyszínre. A jövőben ez a csapat visszatér a B-közép közelébe


4. Mit tesz a klub az ügy kivizsgálása érdekében, hogyan bünteti az elkövetőket?

Fontos hangsúlyozni, hogy ami a stadionban történt, az egy köztörvényes bűncselekmény, amit a rendőrség vizsgál, és nem a klub. A Ferencváros minden segítséget megad a rendőrségnek (most is volt olyan felvétel, amit a rendőrség utasítása miatt nem lehetett megnézni). Az elkövetőkkel szemben a klub fellép, minden olyan embernek, akit a rendőrség 100 százalékos biztonsággal beazonosít, felfüggeszti a szurkolói kártyáját,és kitiltja a Ferencváros összes sporteseményéről. Eddig 11 embert azonosítottak be teljes biztonsággal, az ő kártyájukat már bevonta a klub. A 11 emberből kilencen az új, B típusú kártyával rendelkezett, ketten pedig a szkenneres, A típusú kártyával.

5.Bonyha kártyáját is felfüggesztette-e a klub?

Bár egyértelműen látszik a felvételeken, hogy őt támadták meg, mivel kést vitt a stadionba, megszegte a szabályokat, így természetesen az ő kártyáját is felfüggesztették.


6. Miért nem a rendes beléptetőkapun ment be Bonyha?

A DIGI Sport felvételén látszik (csak azt a részt nem mutatták be), hogy a rendes, vénaszkenneres kapun próbált bemenni, de erre nem volt lehetősége, mert a keze egy sérülés miatt be volt kötve. Ezért ment be a problémamegoldó kapun. Ott minden meccsen körülbelül 40-50 ember lép be a stadion területére.

7. Az MLSZ szektorbezárással büntette a klubot. Mi lesz azokkal a szurkolókkal, akiknek már megvan a következő meccsekre, (pl a Videoton ellenire) a jegye?

Csütörtökön tárgyalja az MLSZ a Fradi enyhítési kérelmét, ha jogerősen le kell zárni a szektorokat, akkor azok, akiknek A típusú, tehát vénaszkenneres kártyája van, az vásárolhat máshova jegyet, akinek viszont B típusú szurkolói kártyája van, azok nem mehetnek be a következő három hazai meccsre.


8. Megmarad-e a klub és a szurkolók között kötött megállapodás?
A klub szerint bevált a megállapodást, amelyet Kubatov Gábor klubelnök kötött a visszatérő szurkolókkal, akiknek vezetőivel együttműködve azonosítják be a tetteseket, így a megállapodás életben marad.





Erről csak egyetlen mondatot lehet mondani! Siker a döntetlen? Vagy nem?