mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hogy lesz ebből 2020-as Eb-részvétel?

A vb-selejtezők zárófordulója után szinte azonnal nyilvánosságra hozta az UEFA, hogyan alakul majd a Nemzetek Ligája besorolása, ahonnan kvalifikálni lehet a 2020-as Európa-bajnokságra. Kiderült, hogy a magyar válogatott a C-ligába került, ahol többek között megtaláljuk Románia, Skócia, Szlovénia, valamint a vb-résztvevő Szerbia és a vb-pótselejtezőt játszó Görögország csapatát is.  De vajon milyen esélyünk van innen kijutni az Eb-re, hogyan zajlik ez a sorozat?




Az UEFA az 55 tagországot a vb-selejtezők lezárása utáni koefficiens-rangsor alapján osztotta be négy divízióba. A 12 legjobb csapat az A-divízióba került, a következő 12 a B-be, az ezt követő 15 a C-be, s a maradék 16 a D-be.

A 2020-as Eb-re egyébként húsz válogatott az Eb-selejtezőkről jut ki, négy együttes viszont a Nemzetek Ligájából.

Utóbbi sorozatban tehát találunk négy divíziót, és mindegyik divízióban négy csoportot. Ezeknek a csoportoknak az első helyezettjei (ami tehát összesen 16 csapat) rájátszásban küzdenek meg az Eb-indulásért. Ha valamelyik csoportelső az Eb-selejtezőkön biztosította kijutását, akkor az utána következő legerősebb (még nem kijutó) együttes kerül be a 2020 márciusában zajló Nemzetek Ligája-rájátszásba.


A NEMZETEK LIGÁJA BEOSZTÁSA:

A-divízió (12 csapat): Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország, Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia
B-divízió (12): Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország
C-divízió (15): MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia, Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország, Ciprus, Észtország, Litvánia
D-divízió (16): Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer, Luxemburg, Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár


Az UEFA azt is közölte, hogy például a mi ligánkban (C-divízióban) a négy csoportból három négycsapatos, egy pedig háromcsapatos. (A csoportok győztesei feljutnak a B-divízióba, míg az utolsó helyezettek a D-ligában kezdik meg a 2020-as kiírást.)

Hogy a mi divíziónkban 15 csapat szerepel, nem azt jelenti, hogy közülük valamennyi ellenféllel találkozunk, hiszen ahogy már említettük, négyes csoportokat – plusz egy három csapatosat – alakítanak ki ebből a 15 gárdából, vagyis ma még csak azt tudjuk, hogy ezekből a csapatokból kerülnek ki a magyar válogatott ellenfelei. A sorsolásra január 24-én kerül sor a svájci Lausanne-ban, addig be kell érnünk a divíziók összetétele mellett a kalapok beosztásaival. A magyar válogatott az 1. kalapba került Románia, Skócia és Szlovénia társaságában, de azért a többi kalapban is akadnak kemény csapatok, elég csak a szerbekre, a görögökre, a montenegróiakra és a bolgárokra gondolni.


A NEMZETEK LIGÁJA KALAPBEOSZTÁSA (C-DIVÍZIÓ):

1. kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia
2. kalap: Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia
3. kalap: Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország
4. kalap: Ciprus, Észtország, Litvánia



A TERVEZETT MENETREND:

A Nemzetek Ligája küzdelmei 2018 őszén kezdődnek, szeptemberben, októberben és novemberben is két-két mérkőzéssel. A 2020-as Eb-selejtezők viszont csak 2019 márciusában kezdődnek, hiszen ez egy speciális Eb lesz – speciális kvalifikációs szabályokkal.

2018. szeptember 6-11.
Nemzetek Ligája, csoportkör, 2 forduló
2018. október 11-16.    Nemzetek Ligája, csoportkör, 2 forduló
2018. november 15-20. Nemzetek Ligája, csoportkör, 2 forduló
2019. március:              Eb-selejtező, 2 forduló
2019. június:                 Eb-selejtező, 2 forduló
2019. június 5-9.           Nemzetek Ligája, A-divízió, rájátszás a trófeáért
2019. szeptember:                  Eb-selejtező, 2 forduló
2019. október:             
Eb-selejtező, 2 forduló
2019. november:           Eb-selejtező, 2 forduló
2020. március 26-31.    Nemzetek Ligája, rájátszás az Eb-szereplésért mind a négy divízióban



Így fizeti meg az MLSZ a szurkolók kárát! Tökéletes időzítés! De vajon a választás is az?