mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Itt a spanyol példa: büntetést azoknak a kluboknak, ahol kevés a néző!

Fel tudja valaki sorolni, mennyi stadiont épített eddig a magyar állam? És azt, hogy ez mennyibe is került pontosan?  És arra emlékszik valaki, hogy az MLSZ (vagy az állam) mindezért bármilyen minimális elvárást támasztott a csapatokkal szemben a nézőszámot tekintve? Ugye hogy nem! Spanyolországban bezzeg pénzbírsággal büntették az egyik klubot mert –fegyelem! – túl kevés ember ment ki eddig a meccseinkre.

A súlyos, állami milliárdokba kerülő debreceni stadion általában tök üres

„A tízezres átlagnézőszám az NB I.-ben, a válogatott részvétele két világtornán vagy évente két klub főtáblára jutása a nemzetközi kupasorozatokban - többek között e célokat tartalmazza a Magyar Labdarúgó Szövetség 2020-ig szóló stratégiai terve. Az MLSZ 45 oldalas dokumentuma szerint tavaly 2800 volt az élvonalbeli meccsek átlagnézőszáma, idénre 3000 a célszám, ennek évente 1000-rel kellene nőnie, így 2018-ra érné el a kívánt 10 ezret.”

Tudják mikor adta ezt ki a Csányi Sándor vezette MLSZ.
2011-ben!
Hat évvel ezelőtt.

Ha akkor igazak voltak a számok, akkor ma 8800 nézőnek kellene kimenni az NB I-es meccsekre.
Tudják, milyen messze vagyunk ettől?

Pedig 2011 óta gombamód nőnek ki a földből a stadionok, persze állami pénzből épülve, ahova aztán a kutya se nagyon megy ki. Valljuk be őszintén: az Üllői úton már összecsapnák a tenyerüket örömükben, ha legalább félház lenne a hazai meccseken, de Debrecenben ennél is rosszabb a helyzet, hiszen ott alig vannak 2-3000 ezren – a húszezres stadionban.

A nagy stadionprojekt éljenzői azt mondják, amíg nincsenek nagy, minden igényt kielégítő stadionjaink, addig a futballunk sem fejlődik majd európai szintre. Ők biztosan csak egy irányba néznek, így nem veszik észre például Szlovéniát, melynek egyik klubcsapata, a Maribor például rendszeres résztvevője a labdarúgó Bajnokok Ligájának, a válogatottjuk megalakulása óta két világbajnokságra és egy Európa-bajnokságra kvalifikálta magát, most is harcban van még a világbajnoki részvételére.

Ja, ha valaki nem tudná: Szlovénia legnagyobb stadionja 16 ezer férőhelyes. 

Azt mondják, sosem ömlött annyi pénz a magyar futballba, mint most és ez igaz is. Igaz, de a mondatból hiányzik egy fontos rész!

Sosem ömlött még annyi pénz a magyar futballba, mint most, csak senki nem felügyeli azt, hogy ezt mire használják fel. Sőt, hozzátehetjük, hogy sosem vezetett még annyi hozzá nem értő ember futballklubot, mint ma Magyarországon.

És simán hozzátehetjük: tán sosem loptak el annyi pénzt a magyar futballba ömlő pénzből, mint most!

Olyan pedig szinte csak biztos, hogy Magyarországon van, hogy úgy épülnek súlyos állami milliárdokért futballstadionok, hogy azért az égvilágon semmit nem kér az állam, vagy az MLSZ.

Spanyolországban például az ország labdarúgóligája pénzbírsággal sújtja a Celta Vigót, mivel a szezonbeli első két hazai mérkőzésén a stadionjának a kihasználtsága nem érte el a 70 százalékot. A 29 ezer fő befogadására alkalmas Balaídosba a Real Sociedad elleni mérkőzésre 16 961-en (58.4 százalék), míg az Alavés ellen 17 384-en (59.9) látogattak ki.

És nehogy azt gondolja valaki, hogy a Spanyol Labdarúgóliga pikkelne a Celtára. Egésszen egyszerűen a spanyol futball vezetői szeretnék eladhatóbbá tenni a futballjukat, ezt pedig nem lehet üres lelátókkal. Épp ezért a labdarúgóliga ettől a szezontól kezdve pénzbírságot szab ki az összes olyan klubra, amelyek nem tudja a stadionját legalább 70 százalékos arányban megtölteni.

Pedig ott nem is az állam építi a stadionokat!

Vajon mi történne, ha ezt itthon is bevezetnék!



900 ezer… egy győztes meccsért! 5 NB I-es stadion épül jelenleg 52 milliárdból, az eddig átadott 6 stadionra 34 milliárdot költöttek