mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pásztor József: A menedzserek felverték az árakat, ez így nem mehet tovább!

Úgy néz ki, a húszcsapatos másodosztály sokkal izgalmasabbnak ígérkezik az NB I-nél, hiszen egyrészt a bajnokság lefedi az egész országot, másrészt több olyan együttes szerepel az NB II-ben, amely a feljutást tűzte ki célul. De vajon melyik gárdának van esélye az NB I-re? Hol, miben, kiben bíznak, melyik ellenfelet tartják a legnagyobb riválisuknak, egyáltalán miként élik meg, hogy az egykor szebb napokat látott klub jelenleg csak a második vonalban érdekelt?



ANDICS GÁBOR/SPORT PLUSZ

A Békéscsaba évtizedeken keresztül az NB I meghatározó alakulatának számított, annak ellenére, hogy a pénz – sohasem vetette fel a lila-fehéreket. És mégis: a Kórház utcába sem a Fradi, sem az Újpest, sem a többi nagycsapat nem mehetett biztosra. A gárda számos sikert és kudarcot élt át az elmúlt években, évtizedekben. Az NB I-ben utoljára két éve játszottak, de ahogy jöttek, úgy mentek is. Most újra megpróbálják a feljutást.

„A mezőny fele az NB I-et tűzte ki célul, a másik fele meg a bennmaradást”

- A 2015-2016-os élvonalbeli szezon üde színfoltja volt a tíz év után feljutó Békéscsaba, ám az NB I-es szereplés nem tartott sokáig. Kétévnyi csend után mi várható idén?
- Hogy feljusson a Békéscsaba – vágta rá a Sport plusz megkeresésére Pásztor József,a Békéscsaba legendája, korábbi sikeredzője, szakmai igazgatója, mindenese, aki most éppen szakmai tanácsadóként segíti szeretett együttesét.. – Vagyis… Szeretnénk feljutni, de természetesen tisztában vagyunk vele, hogy legalább hat csapat pályázik a mezőnyből az NB I-re – és csak kettő kerülhet fel. Nem lesz egyszerű, pláne, hogy nagyon rosszul kezdtük a bajnokságot, a nyitányon idehaza kikaptunk az újonc, NB III-ból feljutó Kazincbarcikától, ami elfogadhatatlan.

- Mégis mi történt?
- Egy hónappal ezelőtt Balmazújvárosban 5-0-ra megvertük a Kazincbarcikát felkészülési meccsen, úgyhogy álmunkban sem számítottunk erre a mostani 0-1-re. Egy öngóllal, pontosabban egy lövés után megpattanó labdával vereséget szenvedtünk. Komolyan mondom, ez a zakó mellbe vágta a csapatot, a közönséget és az edzőket is, de nem esünk kétségbe. Tavaly négy forduló után egy pontunk volt, utána kiegyenesedtünk. Reméljük, most kevesebb izgulnivalónk lesz.

- Kik lehetnek a Békéscsaba legnagyobb riválisai?
- Elsőként sokan rávágnák, hogy az MTK, de… Valóban erős csapat a Hungária körúti alakulat, ám ne feledjük, hogy a Fradi is három éven keresztül vegetált az NB II-ben. Jó, az más káposzta volt, pénzhiánnyal küzdöttek, elmentek a játékosok, és akik akkoriban a Ferencvárost alkották, ők nem Fradi-szintű futballisták voltak. Hogy a kérdésre válaszoljak, az MTK mellett komolyan kell számolni a Nyíregyházával, a Győrrel, a Gyirmóttal, a Kisvárdával és a Zalaegerszeggel. Ez velünk együtt máris hét csapat, szinte a mezőny fele az NB I-et tűzte ki célul. A másik fele meg a bennmaradást…

- Kimagaslik bármelyik együttes az NB II-ből?
- Nem hiszem. Úgy érzem, ezek a csapatok hasonló játékerőt képviselnek, s még az MTK sem tűnik ki, akkor sem, ha tudjuk, visszahoztak régi MTK-sokat. Mondjuk egy Lencsével biztosan megerősödtek, ő képes az NB II-ben 15 gólt simán rúgni, mégis azt mondom, bármi előfordulhat. Hosszú, nagyon hosszú a bajnokság, körbeverések is lesznek, így képtelenség megmondani, kik örülhetnek majd a végén.

  "16 csapatot az NB I-be!”

- Jó ez a 20 csapatos NB II, vagy jobb lenne két csoportra bontani a mezőnyt?
- Szerintem jó és színvonalas a bajnokság, lefedi az egész országot, minden megyében van egy NB II-es gárda. Azt szeretném, ha az NB I-ben is ez lenne a helyzet, legalább 16 együttes kellene az élvonalba, csak mindig azt mondják, hogy ennyit nem bír el az ország. Akkor változtassanak azon a rendszeren, hogy az egyiknek 4 milliárdos, a másiknak meg 500 milliós a költségvetése…

- Az előző két évben a Békéscsaba mintha nem is erőltette volna a mindenáron történő feljutást, most viszont változott a helyzet. De mi történt a háttérben?
- Arról van szó, hogy ha feljutnánk, jövőre már az új stadionunkban rendezhetnénk az NB I-es meccseket, míg ha most lennénk tagjai az élvonalnak, akkor költöznünk, vándorolnunk kellene. Azt pedig egy kiscsapat halálát jelenti, erre számos példát láthattunk az elmúlt években. Itt van például a Cigánd, amely nem volt ám olyan rossz csapat, hogy az előző szezonban csont nélkül kiessenek, de nem tudtak otthon játszani, hol Balmazújvárosban, hol Debrecenben, meg ki tudja még, hol nem szerepeltek, és ez kihatott az eredményességre. Vagy ott volt az Eger, azok is végigutazták az országot, játszottak Debrecenben, Vácott, mindenütt, és mi lett a vége, meg is szűntek. Ha most a Békéscsaba NB I-es lenne, akkor mehetnénk Kecskemétre, Szolnokra, Balmazújvárosba játszani. Ami azért baj, mert mindig azt szoktam mondani: a futball a közönségért van. Kecskemétre az első meccsünkön ott lett volna ötszáz ember Békéscsabáról, ha kikapunk, a következő bajnokin már csak ötven. Jövőre viszont már nem lennének ilyen gondjaink.

- A Békéscsaba most a nyugalom szigete?
- Igen, mondhatjuk, hiszen a feltételek adottak. Még akkor is, ha nálunk nincsenek milliárdok, de arra bőven megvan a pénz, hogy a csapat feljusson. Mondok egy példát. Négy évvel ezelőtt 44 millió forint volt a költségvetésünk, most csak az MLSZ-től kapunk 200 milliót, ha betartjuk a szabályokat. Márpedig mi betartjuk. Ez a 200 millió az NB I-ben azonnal felugrik 5-600 millióra, ez pedig akkora összeg, hogy szinte már nem is kell hozzátenni semmit, egy normális gazdálkodás mellett ennyiből lehet NB I-es csapatot építeni. Persze, vannak olyan klubok, ahol 3-4 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodnak, mint például a Videotonnál és a Ferencvárosnál, de 6-700 millióból megvan a sansz a bennmaradásra.

„Számomra ezek link alakoknak tűnnek, akiket mentálisan át kell világítani”

- A hírek arról szólnak, hogy már az NB II-ben is elképesztő fizetések, átigazolási díjak vannak. Így is versenyképes a Békéscsaba?
- Rettenetesen elszálltak a pénzek, ez igaz. A menedzserek felvitték az árakat, és a legnagyobb baj, hogy amíg a fizetések megduplázódtak, a nézőszám a felére csökkent. És sok játékos teljesítmény nélkül szeretne sokat keresni.

- Kiket tudnak igazolni ebben a helyzetben? Vagy Békéscsabán is elszálltak a pénzek?
- Nálunk nem, ezért sem vagyunk könnyű helyzetben. De mi olyan játékosokat nem is akarunk igazolni, aki élő szerződéssel rendelkezik. Tisza Tibor Nyíregyházán havi 2.5 millió forintot keresett, és 10 milliót kért egyben azért, hogy szerződést bontson. Megkapta, másnap aláírt a Debrecenhez – még többért.  Mi nem vagyunk ebben a helyzetben, mégis ilyen klubokkal kell versenyezünk. És olyan helyzetben sem vagyunk, mint a Felcsút, hogy nyolc játékost is kivásároljunk, ami egyébként semmire sem garancia. Nekem már az is gyanús, ha egy játékos négy-öt helyen megfordult, vagy évente váltogatja a klubjait. Számomra ezek link alakoknak tűnnek, akiket mentálisan át kell világítani. Mert ott már baj van, ha egy labdarúgó mindig csapatot vált, ugyanis egy jó játékoshoz mindig ragaszkodik a klub. Azt sem biztos, hogy az egymilliárdból gazdálkodó csapat jut fel a félmilliárdossal szemben. Összefogás kellene a szurkolók, a játékosok és a vezetők részéről, mert valahogy le kell szorítani az árakat, ez nem mehet tovább!




Hogy kerül egy magyar támadó Írországba? Dudás Ádám: Tízszer műtöttek, ELÉG VOLT!