mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fricska a károgóknak!

Nagy fricskát kaptak azok a károgók, akik a 12 csapat NB I-es bajnokság ellen vannak. Egy forduló van ugyanis hátra, izgalmakban – persze, ezt magyar szinten kell érteni – pedig nincs hiány. Még három csapat is kieshet, ráadásul bajnoki döntőt játszik a Videoton és a Honvéd. Mi a bizonyíték a jó döntésre, ha nem ez!

FEHÉR GYÖRGY

A fél ország felzúdult, amikor az MLSZ úgy döntött, 12 csapatosra szűkíti az NB I mezőnyét. Leginkább azt hozták fel ellenérvként, hogy így régiók tűnnek el a magyar futball térképéről.

Ez  egy óriási baromság.

Egyrészről az a csapat legyen NB I-es, amelyiknek van rá pénze (sajnos még akkor is ezt kell mondani, ha én is tudom, mindenki látja, mely csapatokat milyen szinten tömnek tele állami pénzekkel), és ne területi régió alapján legyenek csapatok.
Másrészről azok, akik károgtak, nem sokkal korábban még felháborodva írtam elmaradt fizetésekről, anyagi nehézségekről.

Mindenkinek el kell fogadni, hogy nincs 16 NB I-es szintű csapat Magyarországon.
Sem gazdaságilag, sem szakmailag.

És most ne kezdjünk el vitatkozni azon, mely csapatok vannak az NB I-ben, mert akkor is ezt mondanám, ha a Nyíregyháza vagy a Győr lenne ott. Azt viszont igenis üdvözítőnek tartom, hogy az MLSZ akkor húzta meg a „keretszűkítést”, amikor NB I-es klubok vezetői kerületek börtönbe gazdasági bűncselekmények miatt, vagy amikor egy másik klub átigazolási ügye és ki nem fizetett légiósa egészen az UEFA-ig ment igazáért.

A Debrecen a bennmaradásért, a Honvéd a bajnoki címért kűzd (fotó:dvsc.hu)

És hogy mennyire bejött ez a 12 csapat húzás, azt bizonyítja a mostani bajnokság.
A színvonal ugyan nem  verdesi az egeket, de aki azt mondja, hogy 16 csapatnál magasabb lenne a bajnokság, az nem ért a futballhoz.  Nem mellesleg korábban sokszor elmondtam, hogy a 16 csapatos bajnokságban az utolsó 10 fordulóban volt legalább hat olyan csapat, amelyiknek már semmi tétje nem volt a meccseknek, így a tingli-tangli mellett bizony néhány gyanús eredmény is született. (Mondjuk tegnap is volt egy ilyen eredmény)

A 12 csapatos bajnokságban viszont ilyen nincs.
Csak a Gyirmót gyengeségének – és a vezetők töketlenségének, hogy nem mertek edzőt cserélni – köszönhető, hogy az első kieső csapatot már tudjuk hetek óta.

Ám izgalmak így is maradnak a bajnokság utolsó fordulójára.
Hogy mást ne mondjunk, még kieshet a Diósgyőr, a Debrecen és az MTK is, ráadásul a Diósgyőr és a Debrecen egymás ellen játszik a végén, míg az MTK Paksra utazik.

Nem mellesleg a harmadik hely sorsa sem dőlt még el, ide a Vasas és a Fradi is befuthat. De ami ennél is fontosabb, hogy az utolsó fordulóban, ráadásul ki-ki meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. Igaz, ez a Honvédot dicséri leginkább, hiszen a kispesti csapat fricskát mutat az állami milliókkal telepumpált csapatoknak, és a Videoton elleni hazai döntetlennel már bajnok lesz.

Ezeknél a példáknál pedig semmi sem bizonyítja jobban, hogy még akkor jó húzás volt 12 csapatosra szűkíteni a mezőnyt, ha ez sokaknak – leginkább azoknak, akik így nulla munkával nem férnek oda a „húsos fazékhoz” – nem tetszik.

 



És taps! És taps! És taps! A Honvéd bajnoki címe több, mint egy bajnoki cím!