mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tíz nap, tíz kérdés: A játékosok többsége szerint bejött a 12 csapatos bajnokság

A mifocink.com idén ősszel is (mint ahogy korábban is) tíz kérdést tartalmazó kérdőívet juttatott el 100 magyar futballistához, akik nevük megadása nélkül válaszolhattak a kényes kérdésekre. A futballisták között volt NB I-es, NB II-es játékos, de volt olyan is, aki a megyei bajnokság III. osztályában játszik. A tíz kérdésre adott válaszokat tíz napon át osztjuk meg olvasóinkkal. Mai kérdésünk: a játékosok szerint bevált a 12 csapatos bajnokság?

FEHÉR GYÖRGY

Mint ismert, az MLSZ alig egy évvel ezelőtt 12 csapatosra szűkítette az NB I-es bajnokságot. Azóta sok szakvezető, edző vagy épp újságíró mondta el véleményét a rendszerrel kapcsolatban. A mifocink.com most a főszereplőket, azaz a játékosokat kérdezte meg a témában.

A feltett kérdésekre a megkérdezettek öt válasz közül választhattak:
1. Abszolút
2. Nagyon
3. Félig-meddig
4. Nem nagyon
5. Egyáltalán nem

A válaszadók közül 53-an az első, azaz az abszolút választ, míg 22-en a nagyon választ jelölte be. Heten a félig-meddig lehetőségre voksoltak, míg 10-en a nem nagyon, 8-an pedig az egyáltalán nem választ adták. A mifocink.com-nak megszólalók közül talán annak az NB I-es játékosnak véleménye tükrözi leginkább, miért jött be a 12 csapatos bajnokság, aki a következőket mondta:

- Nincs miről beszélni, hiszen az elmúlt években bebizonyosodott, nincs 16 vagy épp 18 első osztályú csapat ebben az országban. Sem játékosállományban, sem gazdasági értelemben. Nekem volt olyan csapatom, ahol több légiós volt, mint magyar, ám fizetést 3-4 hónapos csúszással adtak. És akkor még nem mondtam nagyot. A jobb magyar játékosok most kevesebb csapatban vannak, akik nem férnek ide, azok közül többen tán nem is érdemlik meg az NB I-et – mondta egy NB I-es játékos. – Ráadásul a „régi rendszer” végén már nem volt olyan év, amikor ne zártak volna ki egy csapatot, és ez igencsak nevetségessé tette a bajnokságot. Most legalább minden csapat stabil lábakon áll – vagy legalábbis nem tudunk a problémákról - , és ez már előrelépés. Ha pedig a meccseket nézzük, el kell mondani, hogy a színvonal olyan, amilyen, de 12 csapatnál nem lehet alibizni, nem lehet ikszre játszani, hiszen itt bizony hetente változik az állás, és ha egy csapat egyhuzamban döntetleneket játszik, akkor bizony lemarad.  



Isten nyugosztaljon Ottó! Tíz nap, tíz kérdés: A játékosok szerint totális szégyen klubcsapataink nemzetközi szereplése