mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mint a legyek

Futballvalóság 2016. Az óriási hangulatot és szurkolói összefogást hozó Európa-bajnokság után július 21-ére négy nemzetközi kupainduló csapatunkból három kiesett. Hullottak, mint a legyek.

Sokk ez a javából.
Kiesett a Fradi, kiesett az MTK, kiesett a Debrecen.
Július 21-ére három csapatunk is búcsúzott a nemzetközi kupákból.
Akkor, amikor az európai középcsapatok sem szálltak még be, hogy a topcsapatokról ne is beszéljünk

A Fradi kieséséről már szóltunk, annyit tennék csak hozzá, hogy az elmúlt három évben a zöld-fehér csapat csak alacsonyabb költségvetésű klubbal szemben maradt alul, sőt, két évvel ezelőtt a Rijeka elleni idegenbeli meccset kapura lövés nélkül tudta le.  Az elmúlt tíz nemzetközi kupameccséből kettőt tudott megnyeri a Fradi: a máltai Sliema Wanderers-t és a holland másodosztályú Go Aheadet sikerült legyőzni. Emellett négy döntetlent és négy vereséget lehet feljegyezni a Fradi neve mellé, sikerült oda-vissza kikapni a Rijekától és a Zseljeznicsartól.

Figyelem:  a Fradinál egyre nagyobbat álmondnak, de az elmúlt három évben egyszer sem sikerült elérni a harmadik selejtezőkört sem.

Persze, a Lokinál sem jobb a helyzet.
A tavalyi kiesés még magyarázható, hiszen a Rosenborg azért sokkal jobb csapat, mint a Debrecen, de az idei szereplés gyalázat.



Nekem senki ne mondja, hogy valaki már hallott a Tarpeda Zsodzina nevű fehérorosz csapatról, ám a Kondás-csapatnak sikerült véghezvinni azt a „bravúrt”, hogy ettől a sehol nem jegyzett csapattól kettős vereséget szenvedett.

Kiesett az MTK is, igaz, a Hungária körúton nem is dédelgettek nagy terveket.
Figyelem, a cél az volt, hogy egy kört menjen a csapat az El-ben.
Nos, ezt sikerült megvalósítani, így nagy valószínűséggel nem lesz semmi következménye annak, hogy az azeri Qabala oda-vissza verte a kék-fehéreket.

A Videoton legalább továbbjutott, igaz, azt nem mondhatjuk, hogy meggyőző játékkal tette ezt. A Csukaracski ellen szenvedett a csapat a visszavágón, a fehérvári drukkerek abban bízhatnak, hogy ennél csak jobb jöhet. Igaz, a Vidire a tavaly még a BL-csoportkör előtt is az erejét fitogtató Midtjylland várhat, és bizony az sem könnyű menet. De a Vidi legalább eljutott idáig, és a többiek szereplését nézve már ennek is örülni kell.

Minősíteni az idei szereplést lehetne.
Jelzőket írni lehetne.
De felesleges.
Attól tartok, az elmúlt években már minden jelzőt elpuffogtattunk.
Ám mégis kellene írni valamit.
Nos, én az ilyenkor Görögországban dolgozó, de a magyar bajnokságot figyelemmel kísérő, óriási futballszurkoló barátom, Serestey Balázs azaz „Güzmi”, ami szavait idézném, ezzel zárnám a cikket.
„Augusztusban meg jó a víz a Balcsin....úgy gondolták, futkosson a fa…m a Nou Campban vagy San Siroban, ha lehet egyet pancsizni!”

  



Mi történne most, ha magyar edzője lenne a Fradinak? Egy korszak véget ért