mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Stadler József: Beteg vagyok, a nyugdíjam felét tizenhatféle gyógyszerre költöm

Az egykori akasztói milliárdos mindenét elveszítette, csak volt szerelme ajándéka, egy arany nyaklánc maradt meg a szép időkből. Stadlert ráadásul most 400 milliós adócsalással vádolják, ami miatt harmadszor is börtönbe kerülhet.

Akasztó közepén, egy irodaházban lakik Stadler József. A folyosóról egyből a konyhába lépünk, balra a nagy tárgyaló, jobbra a hálószoba. Az íróasztalon termékminták – üdítők, borok, étolajok – sorakoznak, épp előttünk tárgyalt a szerbekkel arról, hogy az embargót kikerülve délről juttatja el az árut keletre.

– Azok után, hogy az orvosok lemondtak rólam, nekem már minden nap ajándék – utal a Lokálban megjelent interjúban súlyos hasnyálmirigy-betegségére Stadler József, aki 1500 napot töltött börtönben. – A bezártság ma is zavar, ezért hagyok nyitva minden irodaajtót. Pár száz méterrel odébb van a házam, de a lányom lakik ott, én pedig itt húzom meg magam.

A faluban azt beszélik, gyerekei semmirekellőnek tartják Stadlert, pedig annak idején még magántanárt is fogadott nekik. Lánya, Marietta csupán egyszer volt nála a börtönben, de a két fiú sem nagyon látogatta.

– Mert nyomasztó volt nekik ott látni engem – cáfolja a pletykát a vállalkozó. – Beteg vagyok, fáj a gyomrom, a nyugdíjam felét tizenhatféle gyógyszerre költöm. Nem ilyen öregkort képzeltem el magamnak. Hogy ki temet el, ha meghalok? Ezen még nem gondolkoztam. Inkább az édesanyám miatt fáj a fejem, akinek megígértem, hogy gondoskodni fogok róla, de bekerültem a börtönbe, ő pedig az idősek otthonába. Szegénykém, nagyon jönne el onnan, de hova?

Nyugdíja felét tizenhatféle gyógyszerre költi

Stadler fiai közül Milán katona lett, Zoltán külföldön próbál szerencsét, lánya, Marietta pedig napszámosként dolgozik azon a földön, ami régen az apjáé volt. – Most épp adócsalással vádolnak, 400 millió forintot keres rajtam az állam. Hiszem, hogy felmentenek – mondja Stadler. – Hogy mit rontottam el? Talán azt, hogy megelőztem a koromat. Hívtak pénzügyminiszternek Macedóniába, gazdasági csúcsvezetőnek Moszkvába, de inkább itthon maradtam. Leginkább azt bánom, hogy a szerelmemet, Elvirát is elveszítettem. Több mint hat évig voltunk együtt, amikor börtönbe kerültem, lemondtam róla, hogy megvár. De nem titkolom, nagyon hiányzik, még ma is szerelemmel szeretem őt.

Gólért imádkozott a pap

Akasztón ma is számtalan legenda kering a Stadler FC-ről. Bár 20 ezer szurkoló biztatta a hazaiakat, az új arénában a csapat négy meccsen át képtelen volt gólt rúgni. Végül papot hívtak, aki a gólokért mondott egy imát. A következő meccsen aztán Igor Nicsenko akkora gólt rúgott, hogy a szurkolók nem hittek a szemüknek.

Harmadszor is börtönbe mehet

Az akasztói vállalkozót 2011 novemberében egy százmilliós csalás miatt ítélték el négy év tíz hónapra, majd 2014-ben újabb két év tíz hónapot kapott. Időközben újabb eljárás indult ellene 400 milliós adócsalás miatt.

 

 



A felkészülés hiánya Belehúztak