mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A felkészülés hiánya

Tegnap bemutatkozott a Ferencváros a Bajnokok Ligájában. Mint ne mondjuk, a zöld-fehérek nem kápráztatták el a világot – és akkor még finoman fogalmaztunk. Persze, ez nem a Fradi hibája. Illetve nem csak a Fradi hibája.

„Megvan a tuti recept, szeptembertől mi lesz a suliban a büntetése a renitens fiatalembereknek. Nem iskolakör. Nem is bordásfalazás. Fekvőtámasz? Ugyan már! A Partizani - Fradi meccs megnézése. Na az... Legalábbis az első félidő biztosan.”
Mindezt egy ízig-vérig Ferencváros szurkoló, egyébként tesi tanár ismerősöm írta ki tegnap este kilenc óra között a facebook-oldalára.

Valljuk be, igaza volt.
A Fradi szenvedett, és ez a szenvedés az Eb-n látott meccsek után még szembetűnőbb volt.
Még a rossz Eb-meccsek után is.
De mint korábban említettem, ez nem csak a Fradi hibája.

Nem oly rég kifejtettem, hogy a Fradi lehet az Eb nagy vesztese, hiszen mivel az összes meghatározó játékosa a válogatottnál volt, normális felkészülésről nem nagyon beszélhetünk. Mert azon nem lehet vitatkozni, hogy ifistákkal és a tarcsiból felhozott játékosokkal nem lehet normális felnőtt felkészülést tartani – legalábbis taktikait nem.

És arról sem lehet vitatkozni, hogy NB III-as csapatok elleni felkészülési meccseken nem lehet a BL-selejtezőre készülni.

Összesen talán egy hete volt Thomas Dollnak arra, hogy összegyúrja csapatát, mindezt úgy, hogy a nemzeti csapatban szereplő játékosok nem sokat pihentek.

És itt jön elő egy kicsit a Fradi felelőssége.
Nincs fél éve, hogy a tavaszi idény-nyitó sajtótájékoztatón megkérdeztem, a téli szünetben, amikor szinte nyilvánvaló volt, hogy a Fradi megnyeri a bajnokságot, nos, akkor miért nem igazoltak 4-5 olyan játékost, akit fél év alatt be lehet építeni a csapatba egy sikeres BL-selejtező reményében.
Miért nem igazoltak 4-5 olyan játékost, akikről ha kiderült, hogy rossz választás volt, még mindig van „javítási” lehetőség, merthogy ilyen most nincs.

Ha a most igazolt futballistákról derül ki, hogy nem illeszkednek a csapatba, akkor az nagyon sokba kerülhet.

Tudják mi volt a válasz?
Thomas Doll megsértődött!
Sőt, azt mondta, erre szíve szerint nem válaszolna.

Nos, nem válaszolni, inkább elgondolkodni kellene ezen.
Persze, mint említettem, a körülmények nem igazán kedveznek a Fradinak, de egyrészről a játékon még lehet csiszolni, másrészről ezt az albán csapatot itthon le kell győzni.

És akkor jöhet a következő kör.

 



Vendégtoll, avagy így lettem a magyar fociválogatott edzője Stadler József: Beteg vagyok, a nyugdíjam felét tizenhatféle gyógyszerre költöm