mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Várhidi Péter: Az a jó út, amit Storck választott

A korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter arra számít, hogy a magyar válogatott továbbjut csoportjából az Eb-n, BerndStorck jól teszi, hogy a fiatalokat előtérbe helyezi, és a legfontosabb, hogy meglegyen a csapatunk stabilitása. Mindezekről a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt.


A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Várhidi Péter mindenképpen vár egy kis kiugrást a nemzeti csapattól, ami azt jelenti, hogy legalább négy ponttal tovább fogunk jutni a csoportból.A Sport TV Mai helyzet című műsorában a csoportellenfelekre bontva is elmondta várakozásait. „Nem az osztrákok ellen várok pontszerzést, ott megelégednék azzal, ha stabil, jó játékot játszanánk, Izlandtól várom azt, hogy őket meg tudjuk verni, hiszen futballtudásban többek vagyunk, mint Izland. Ügyesebbek vagyunk, és abban bízom, hogy ott nem a test-test elleni játék lesz az eredményes, de az, hogy ki tudjuk őket passzolni, és futásra tudjuk őket késztetni, az elvárható a csapattól, ellenük várnám a kiugrást és a győzelmet. Ha a papírformát nézzük, a portugálok mindkét ellenfelüket meg fogják verni, és az utolsó mérkőzésen, ahogy az a vb-ken és Eb-ken szokás, aki már továbbjutott a csoportból, általában pihenteti a kezdőcsapatát, vagy legalább jó pár játékost, és elképzelhető, hogy ezt a Portugálok is meg fogják húzni, és akkor több esélyünk van akár egy pontszerzésre is. Én azt hiszem, nem mondok vele nagyot, és sok ember egyetért majd velem, hogy mindenképpen továbbjutunk a csoportból.”

„Örülnék, ha jól teljesítene a csapat, és olyan egységes lenne, mint az utóbbi hónapokban, ahogy eljutottunk az Eb-re. Ez egy alap, ezt lehet folytatni, ezt a zártságot, stabilitást, tudatos célfutballt. Mert azt gondolom, célfutball, amit a válogatott játszik, nem biztos, hogy látványos, de nem is kell, hogy egy Eb-n mi a látványt hozzuk, nekünk az lehet a célunk, hogy minél zártabban tudjunk játszani, minél tervszerűbb csapatjátékot tudjunk megoldani, és abból a labdaszerzések legyenek meg. Tehát legyen egy olyan stabil középpályás játék, amelyben párharcokra kényszeríthetjük az ellenfeleket, és ezáltal gyorsaságban mindenképpen fel fogjuk venni a versenyt az élcsapatokkal is akár, és ebből lehetünk eredményesek” - fogalmazott a játékkal kapcsolatban a szakember.

„Én örülök neki, hogy a fiatalokat előtérbe helyezi, hiszen én is erről lettem nevezetes, ha mondhatom így, hogy bátrabban nyúltam az átlagnál a fiatalokhoz, és én abból indultam ki, hogy egyszer majd ők beérnek, és remélhetőleg lesz majd egy-két játékos, aki megállja majd a helyét úgy a válogatottban, hogy nemzetközi szinten tudjon teljesíteni. Két embert mindenképpen ki tudok közülük emelni, Dzsudzsák Balázst és Priskin Tamást, aki azt gondolom, maradandót alkotott, hogy ez a csapat most ott van az Eb-n. Úgyhogy azt hiszem, az a jó út, amit most Storck választott, de már Dárdai Pali is ezen az úton haladt. Azt hiszem, ez a legfontosabb, hogy a szervezettségünk meglegyen, hiszen mi nem tudunk látványba belemenni, nem tudunk túljátszani ellenfeleket, hiszen a mi játékosaink erre nem igazán képesek. De arra igen, hogy szívvel-lélekkel futballozzanak, és ez a szervezettség jelentkezzen, és egy stabilitás legyen érezhető a csapatban”– mondta BerndStorckkal és az ő keret-összeállításával kapcsolatban Várhidi Péter.

„Gera Zoli nálam csapatkapitány volt, tudom, hogy mit tett hozzá, és mit segítette az én munkámat azáltal, hogy az öltözőn belüli légkört meg tudta teremteni. Ebben nagy segítségére volt Juhász Roland, aki most is ott van, tőle attól függetlenül, hogy valószínűleg nem lesz kezdőjátékos, bár ezt így előre nehéz kijelenteni, de az ő tapasztalata, rutinja és tudásának elfogadottsága a csapaton belül mindenféleképpen hangban meg kell, hogy mutatkozzon. Dzsudzsák Balázs pedig már kinőtte magát annyira, hogy most már érezhető, akármilyen felvételeket látok, hogy nagyon tudja motiválni a társaságot, és szerintem neki ez játékban is egy kiugró Eb lehet” – árulta el arról, kik lehetnek azok a játékosok, akiknek az öltözőben is komoly szerepe lehet majd a tornán.

 Ezek megőrültek. Nem, inkább...teljesen inkorrektek... A Fradi lesz az Eb nagy vesztese?