mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Fradi lesz az Eb nagy vesztese?

Miközben minden magyar szurkoló várja válogatottunk Európa-bajnoki bemutatkozását, kevés szó esik arról, hogy az NB I-es csapatok szép csendben elkezdték a nyári felkészülést. Arról pedig szinte egyáltalán nem esik szó, hogy az Eb-szereplésünk egyik legnagyobb vesztese a kontinensviadal miatt épp a legnagyobb anyagi haszonra szert tevő Ferencváros lehet.

A Fradi „sac per kábé” 250 millió forintot keres azon, hogy játékosai ott vannak az Eb-n, hiszen az UEFA az 5800 eurós napidíjat fizet minden egyes futballistáért. És ne felejtsük el, hogy a zöld-fehérektől nem csak a magyar, de a szlovák válogatottban is van futballista, nem mellesleg ez az összeg nagyjából a csoportmeccsekig van kiszámolva.

Nagy pénz, nem vitás, van olyan csapat, melynek vezetősége állva tapsolna ennek az összegnek, de arról nem esik szó, hogy milyen árat fizethet – persze csak feltételes módban – ezért a Fradi.

Merthogy a csapat szeretne minél tovább jutni a nemzetközi kupában, leginkább a BL-ben (sokan már a csoportkört emlegetik), csakhogy erre a nemzetközi megmérettetésre egyáltalán nem tudnak rendesen felkészülni.



A Fradinak ugyanis alig négy hét múlva, július 12-én vagy 13-án van jelenése a selejtezőben, de a csapat összes meghatározó játékosa a válogatottnál van. Böde, Dibusz, Gera, Nagy és Pintér a magyar, Sesták a szlovák, Ramírez pedig a Copa Amerikán szerepelő ecuadori csapatnál van.

A zöld-fehérek ennek köszönhetően írd és mond: 12 játékossal kezdték meg a felkészülést. És azt még senki nem tudja megmondani, mikor jönnek vissza a távol lévő „spílerek”, hiszen az utolsó csoportmeccsünk 22-én lesz, és akkor még nem számoltunk az álmainkkal, azaz a továbbjutással.
 
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az Eb-n szereplőknek nyílván kell egy kis pihenő is. És azzal sem számoltunk, hogy egy esetleges jó szereplés után a válogatott játékosok közül bárki eligazolhat külföldre.

Ennek megfelelően nagyon nehezen tud felkészülni a Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjére, hiszen lényegében egy negyed kerettel tud készülni Thomas Doll, nem mellesleg szinte edzőmeccs nélkül (mert ugye játékosok nélkül azt se nagyon lehet játszani) tudja le majd a nyarat, így pedig nincs könnyű helyzetben a szakmai stáb. Persze, simán előfordulhat, hogy a csapat úgy összekapja magát, hogy a nehéz körülmények ellenére is simán veszi a BL-selejtező(ket).

Sőt, ebben reménykedik most mindenki.

Ja, majd elfelejtettem: az Eb vége után egy héttel kezdődik a magyar bajnokság.



Várhidi Péter: Az a jó út, amit Storck választott Köszönöm Pintér, Dárdai, Storck, játékosok, MLSZ és szurkolók