mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hazudnak a nézőszámról a klubok!

Rejtély, hogy a klubok miért adnak ki valótlan adatokat – lásd más megfogalmazás szerint: hazudnak – a nézőszámokat illetően. Mert 30-40 évvel ezelőtt még megértettem volna, hogy kozmetikázzák a számokat, mert akkor kicsi volt a lebukás veszélye. Más kérdés, hogy akkor erre még nem volt szükség. Mostanában viszont olyan kevesen járnak NB I-es meccsekre, hogy egyetlen ügyes megoldással bukik az egész sztori. És ez múlt héten meg is történt.

Nagyon nem jött be az MLSZ nézőszám növelését irányzó intézkedése, mi szerint az emberek ne a tv-ben bambulják a meccseket, hanem húzzanak ki a stadionokba. Nos, a futballhoz nem nagyon értő, de arról döntő emberek ezzel a dilettáns intézkedéssel azt érték el, hogy az a több százezer néző – nem csalás, nem ámítás, a sport tv felmérése alapján tavaly az NB I-es meccsek voltak a legnézettebbek – vagy külföldi meccset néz, vagy elmegy valahova otthonról.

Igaz, még véletlenül sem egy NB I-es stadionba.

Sajnos, ott tartunk, hogy már az is hír, ha egy hétvégén kimegy 20 ezer ember – nem egy meccsre, hanem az összesre. Angliában a negyedosztályban az a hír, ha nem mennek ki ilyen sokan szeretett csapatuk meccsire.

Kíváncsian várom, az MLSZ mikor gyakorol önvizsgálatot.
Ki kell emelni, szurkolói kártya ügyben ezt már megtették, így már tényleg csak a „legelvetemültebb” klubvezetők ragaszkodnak a kártyához. Talán ilyen felülvizsgálat kellene a tv közvetítésekkel kapcsolatban is, mert úgy talán néznének meccseket az emberek.

Ám nem elég, hogy egyre kevesebben mennek ki a meccsekre, itt van ez a mostanában divatossá vált nezőszám hazugság.

Korábban is volt már példa arra, hogy egy-egy meccs hivatalos adatát „megbuktatták”, ám most a  444.hu körbefotózta az összes mérkőzésen a lelátókat, egy egyenként megszámolták a nézőket. Óriási eltérés lett a hivatalosan megadott szám és az összeszámolt szám között. Persze, az óriási jeltőt magyar viszonylatban kell érteni, hiszen az eltérés Angliában mondjuk hatod-hetedosztályú nézőszámot jelent.

Nos, a 22. fordulóban állítólag 13.332-en voltak a hat meccsen – már leírni is botrányos ezt a számot. Jól jellemzi a magyar NB I-et, hogy a volt olyan megye I-es bajnoki, ahol többen voltak, mint két NB I-es összecsapáson.

A hivatalos adatokkal szemben a 444.hu 9297 nézőt számolt.
Még úgy is, hogy volt, ahol hozzáadtak az összeszámolt adatokhoz.

A 9297 (13.332) néző ráadásul úgy jött össze, hogy rendeztek a Honvéd-Fradi meccset, ahol nem volt kötelező a szurkolói kártya, ahova kimentek a szurkolók, ahol a mostani helyzethez képest egész jó hangulat volt – igaz, ez az MLSZ-nek nem tetszett annyira, gyorsan jól meg is büntette a klubot.

Más kérdés, hogy a legnagyobb csalást itt tapasztalták a „nézőszámolók”. 

Hivatalosan ugyanis 4460-an voltak a meccsen – az igazság szerint 1912-en. A megadott adatok alig 48 százaléka volt igaz.

Miközben ezeket a sorokat írom, azon gondolkozom, hogy a hivatalos adatokat megadó személyek egyáltalán ott vannak-e a stadionokban. Mert akkor elég lenne kinézniük az ablakon, és látnák az üres lelátókat.

Ebben az esetben nem hazudnának maguknak – és nekünk sem.

És ezzel rá is tapintottam a lényegre.

A magyar klubfutball akkor lép előre, ha minden hazudozó, szerencsevadász kóklert kiűznek belőle.

 



Ez a Fradi a BL-ben? Na, hagyjuk már! Ennél gagyibb nyilatkozatot nem adhatott volna Thomas Doll