mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A korosztályos válogatottak is csak elvétve jutnak be a Pancho Arénába

2014 áprilisában adták át Felcsúton a több mint 4 milliárd forintból épült Pancho Arénát. Az eredeti kommunikáció szerint a Puskás Akadémia csapatai mellett az utánpótlás-válogatottak is használhatják majd a létesítményt. Sőt, szó szerint elhangzott, hogy a „stadiont az ifjúság sporttelepének” szánják, egyebek közt az utánpótlás-válogatottak „második otthona" lesz Telki után. Azóta a különböző korosztályos válogatottak 57 meccset játszottak Magyarországon – ebből mindössze nyolc meccset rendeztek Felcsúton.

(Fotó: Takács József/puskasakademia.hu)

TAO pénzből, azaz az utánpótlás nevelésre és létesítményfejlesztésre felhasználható társasági adókedvezményből nőtt ki a földből a Pancho Aréna. Felcsút közepén, Makovecz stílusban épült, UEFA besorolású létesítményben focizhatnak a gyerekek.

Azaz focizhatnának...

Korábban már megírtuk, hogy a Puskás Akadémia korosztályos csapatai csak elvétve jutnak be a stadionba, tegnap pedig arról számoltunk be, hogy a klub felnőtt csapatában – melyet egyébként külföldi szakmai stáb vezet – egyetlen saját nevelésű játékos lépett pályára a Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzésen. Őt is lecserélték. A többiek innen-onnan összevásárolt magyar és külföldi játékosok voltak.

Azt gondoltuk, hogy legalább a korosztályos válogatottak kihasználják azt a nagyszerű lehetőséget, melyet a Pancho Aréna rejt, ezért megnéztük, hogy a stadion átadása óta eltelt időben ezen csapatok hány hazai mérkőzést játszottak Felcsúton.

Összesen nyolcat.
Az ötvénhét meccsből.

Sőt, van olyan korosztályos csapat, amelyik már pályára lépett Budaörsön vagy épp Üllőn, de az „ifjúság sporttelepének szánt” Pancho Arénában még nem.

De nézzük egyenként a válogatottakat.

Az átadás óta az U21-es csapat hat hazai mérkőzést játszott. Ebből kétszer lépett pályára a Pancho Arénában. 2014.szeptember 4-én a spanyoloktól kapott itt ki, majd több mint egy év elteltével Albánia ellen játszott 2-2-öt a csapat.

Az U20-as csapatunk négy hazai mérkőzéséből kétszer is a Panchóban játszott: 2015 márciusában és áprilisában is legyőzte itt Mianmar csapatát.

Az U19-es válogatott összesen 14 hazai mérkőzést játszott a stadion átadása után, ebből két meccset rendeztek Felcsúton. 2014 áprilisában Törökországot 5-2-re győzte le a csapat, míg 2014 júliusában a portugáloktól kaptunk egy hatost. Hozzá kell tenni, az U19-es Európa-bajnokságon több olyan meccset is játszottak a stadionban, melyen nem a magyar csapat lépett pályára.

Az U17-es csapatunk 12 magyarországi meccsből a skótok elleni 0-0, illetve a bosnyákok elleni vereség alkalmával szerepelt a Panchóban.

Láthatjuk, hogy korosztályos csapataink csak elvétve játszanak az elméletileg nekik (is) épített stadionban, de ők legalább néha bejutnak a „szentélybe”.

Van viszont három olyan korosztály, amelynek játékosai még sosem játszottak válogatott meccset a Pancho Arénában

Az U18-es válogatott kilenc hazai meccsén pályára lépett Üllőn, Telkiben vagy épp Algyőn, ám a Pancho Arénában egyszer sem játszott. Ugyanez a helyzet hét hazai meccset játszó U16-os és az öt hazai meccset játszó U15-ös válogatottal.

Az elmúlt napok történései – több légiós vásárlása, saját nevelésű játékos hiánya – után valóban kérdésessé válik, vajon a Puskás Akadémia és ezzel együtt a Pancho Aréna valóban úgy működik, ahogy azt az alapítók megálmodták és kommunikálják,



Saját nevelésű játékos? Na az nem volt a Puskás Akadémia csapatában! A visszavont Loki-induló története