mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Lehet itt futballbizniszt csinálni! Igaz, nem mindenkinek!

Itt a bizonyíték, hogy megéri Magyarországon utánpótlás-nevelő futballklubot alapítani, mert az igenis lehet profitorientált. Itt a bizonyíték arra, hogy lehet ma Magyarországon olyan utánpótlás-nevelő klubot alapítani, amely fennállásnak első négy évében 1,3 milliárd forint TAO támogatást tud elnyerni. Igaz, nem árt, ha ezt a fociklubot két, kormánypárti politikus, polgármester hozza létre.

 

A Sajóvölgye Focisulit 2011-ben hozták létre. Egy, az interneten fellelhető dokumentum szerint az egyesület célja felnőtt szinten, hogy "Putnokon stabil NB III-as csapat működjön, ahol lehetősége lesz az utánpótlás bázisainkból felkerülő fiataloknak felnőtt mérkőzéseket játszani és tovább fejlődni".

Putnokon egyébként valóban NB III-as csapat működik, jelenleg hetedik a bajnokságban.

A Sajóvölgye Focisuli példája is mutatja, lehet jól prosperáló futballbizniszt lértehozni Magyarországon, hiszen meglepő módon a klub 2011 és 2015 között 1,055 milliárd forintot kapott a TAO-ból, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 335 millió forint támogatással toldott meg tavaly. A beszámolók szerint egyesület a támogatásokból befolyó pénzt három településen, Putnokon, Múcsonyban és Bánhorvátiban fordítja sportpályák, villanyvilágítással felszerelt műfüves pályák és öltözők építésére, fenntartására.

Ezek szerint minden szép és jó a magyar futballban, nincs más hátra: futballklubot kell alapítani, és dől a lé. 

Nos, óva intenék mindenkit ettől, hiszen ennyire nem egyszerű történet ez. Ilyen mértékű TAO-támogatásnál ugyanis egyáltalán nem mindegy, ki is alapítja azt a futballklubot.

Minő véletlen, a Sajtóvölgye Focisulit – erre a napokban az mfor.hu hívta fel a figyelmet - két helyi fideszes országgyűlési képviselő és polgármester alapította. Tamás Barnabás korábbi országgyűlési képviselő és évek óta Putnok polgármestere, Demeter Zoltán pedig Bánhorváti korábbi polgármestere, jelenleg országgyűlési képviselő. Persze, a véletleneknek itt még nincs vége, hiszen az egyesület elnöke Negrutz Ágoston, a Fidesz kazincbarcikai képviselője.

És akinek még ez sem lenne elég, annak elmondjuk: derék, futballt szerető honatyáknak 2011-ben, azaz épp a TAO-rednszer bevezetésének évében pattant ki a fejéből, hogy fociklubot kellene alapítani. És hogy semmit se bízzanak a véletlenre, egyesület támogatója és együttműködő partnere a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány.

Persze, a pénzből sosem elég, így a Sajóvölgye Focisulinál is szenvednek: bár volt olyan év (2012), amikor majd 46 millió plusszal zártak, 2011-ben 9,5 millió, 2013-ben 39,5 millió hiányt termeltek.

Ám azért nem féltjük a klubot, hiszen úgy néz ki, amíg van TAO-támogatás, addig nem fognak szűkölködni.

 



Véget ért a dunaújvárosi csoda Ki találta ki, hogy a Vasas (uv)zöld-fehérben játsszon?