mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Véget ért a dunaújvárosi csoda

Dunaújvárosban a történelem ismétli önmagát. Csakúgy, mint jó két évtizeddel ezelőtt, a lehetőségek nem megfelelő felmérése – lásd még „harácsolás – következtében a megszűnés szélére sodródott az NB II-es csapat, amely minden profi játékosával és edzőjével szerződést bontott.


A Dunaferr sikersztorija után évekig tetszhalott állapotban volt, míg a helyiek néhány évvel ezelőtt valahogy csak életet leheltek a klubba. Igaz, a megye I megnyerése után elsőre még sok volt az NB III, de néhány újabb nekifutásra már nemhogy jól vizsgáztak a dunaújvárosi játékosok, de az NB III után az NB II is megnyerték.

És ez óriási hiba volt.

Emlékezhetünk, jó pár évvel ezelőtt a BKV Előre feljutott volna az élvonalba, de a vezetők felmérték, hogy ez akár a klub vesztét is okozhatja. (Ennek köszönhetően maradt NB I-es a Debrecen, és ez után kezdődött a Loki aranykorszaka). A dunaújvárosi vezetők nem így tettek, belevágtak az NB I-es kalandba – és simán kiestek a legjobbak közül.

Ez még nem lenne akkora gond, ha ez nem ütött volna akkora léket a klub büdzséjén, hogy az mostanra a csődhöz vezet. Merthogy ez történ. 

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a téli szünetben aki csak teheti, menekül a klubtól, ma pedig kiderült: egyetlen profi játékos és edző sem maradhat a csapatnál.

Tisztelt Szurkolóink!

Ezúton szeretnénk ismét tájékoztatást adni a klub körül kialakult helyzetről, a döntésekről és azok hátteréről.

Már a szezon kezdetén is őszintén beszéltünk a nehézségeinkről, a klub gazdasági instabilitásáról. Terveinket a felnőttcsapatunknál igyekeztünk az elvárások és lehetőségek egyensúlyban tartásával kialakítani, és olyan eredményt elérni, hogy elérhető közelségbe maradjon a feljutás, ha sikerül extra forrásokat bevonni. A pályán elért eredményünk alapján ez nem lett volna irreális célkitűzés tavaszra, de sajnos nem sikerült új szponzort, szponzorokat találni, így a gazdasági hátterünket nem sikerült továbbra sem stabilizálni, javítani.

Az egyik főszponzornak csak a szezon végéig szólt az egyszeri támogatása az első osztályban bennmaradástól függetlenül. Sajnos az elmúlt két-három évet nézve az előirányzott szponzori és támogatási összegek nem realizálódtak teljes mértékben. Az idei őszi szezonban pedig továbbra sem volt szponzorációs támogatónk. Ezt egyetlen első illetve másodosztályú klub sem bírná el.

Ennek következtében a vezetőség  a dunaújvárosi  labdarúgás hosszú távú működésének érdekében úgy döntött, hogy a klub gazdasági hátterét megpróbálja rendezni, de ehhez a tavasszal esedékes bevételeket a felhalmozott kötelezettségek teljesítésére kell fordítani. Ez az oka, hogy tavasszal döntő többségben saját nevelésű fiatal játékosokat szerepeltetünk a másodosztályban.

A fentiek miatt a hivatásos szerződéssel rendelkező játékosokkal és a teljes szakmai stábbal szerződést bontottunk. A fájdalmas, de szükségszerű intézkedések megteremthetik nyárra egy rendezett klub működtetésének alapjait.

Tudjuk, hogy nehéz tavasz elé nézünk, ahol nagyon nagy szükségünk lesz a szurkolóink támogatására, türelmére. Mottónk: küzdeni mindig, feladni soha! - olvasható a klub weblapján.

Igazából két, nagyon komoly kérdésem is lenne az üggyel kapcsolatban.

Egyrészről ki fogja visszafizetni azt a rengeteg pénzt, amelyet az elmúlt évben központi büdzséből a stadionra költöttek? Másrészről vajon hogy ment át a klub az MLSZ licencellenőrző rendszerén – melyen összesen öt profi csapat is megbukott - , ha a klubvezetők már nyáron sem titkolták, nagy a baj?

A mifocink.com természetesen megkérdezte a szövetséget, vajon a profi bajnokságban játszhat-e egy csapat csak amatőr státuszú játékosokkal. Amint választ kapunk, közreadjuk.



Két büszke magyar szurkoló dala, akiknek valóra vált az álma! Lehet itt futballbizniszt csinálni! Igaz, nem mindenkinek!