mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon a magyar játékosoknak mennyire fontos a klubhűség?

Klubhűség. Olyan fogalom, amely régen természetes volt, ma viszont már kihaló félben van. Persze, ezt leginkább a futball elüzlesedésének, a rengeteg pénznek köszönhető. De mit gondolnak a klubhűségről a magyar futballisták?

A mifocink.com az elmúlt hetekben reprezentatív felmérést készített, 100 magyar labdarúgó megkérdezésével. A futballisták között volt NB I-es, NB II-es játékos, de volt olyan is, aki a megyei bajnokság III. osztályában játszik.

Azoknak, akik vállalták a részvételt 20 kérdésre kellett válaszolniuk. Mivel néhány, társadalmi témát is érintő kérdést is feltettünk nekik, ezért ígéretünkhöz híven egyetlen futballista nevét sem hozzuk nyilvánosságra.

A feltett kérdésekre a megkérdezettek öt válasz közül választhattak:
1. Abszolút
2. Nagyon
3. Félig-meddig
4. Nem nagyon
5. Egyáltalán nem

Az elkövetkezendő húsz napban mindig egy-egy kérdéskör eredményét hozzuk nyilvánosságra. Az ötödik kérdésünk a játékosokhoz az volt, a magyar futballistáknak mennyire fontos a klubhűség?


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com


Érdekes válaszokat kaptunk.
A futballistáknak ugyanis fontos a klubhűség, sokan érzelmi szállal kötődnek csapatukhoz, de hozzáteszik, ma már a futball nem csak erről, hanem pénzről szól.

A válaszadók közül 54-en az „Abszolút”, 42-en pedig a „Nagyon” választ adták meg, míg mindössze négyen jelölték meg a „félig-meddig” lehetőséget. Persze, ehhez a kérdéshez szinte mindannyian fűztek magyarázatot, melyből kiderül, más a motivációja egy megye II-es játékosnak, és más egy NB I-es vagy NB II-es játékosnak.

- Nekünk, nekem itt a megyei bajnokságban az a fontos, hogy szülőfalum csapata jól szerepeljen. Persze, szerencsém is van, mert azért annyira nem vagyunk „kutyák”. 18 éve játszom itt, csupán egyszer igazoltam el innen, de egy év múlva visszajöttem. A csapattal bajnok lettem a megye III-ban, később a megye II-ben is, majd kiestem a megye I-ből. Jelenleg a másodosztályban szerepelünk. Jól érzem magam, ismer és talán elmondhatom, szeret mindenki, és bár kapok egy kis „benzinpénzt”, ha az nem lenne, akkor is itt játszanék. Persze, én is ismerek olyan játékosokat a megyében, akik meccsenkénti plusz 10 ezer forintért félévente váltanak csapatok, de szerintem az ilyen játékosokat alkalmazó csapatok csak ideig-óráig sikeresek – mondta a mifocink.com-nak egy Pest megyei II. osztályban szereplő játékos.

A klubhűségről hasonló véleményen volt az oldalunknak megszólaló NB I-es futballista, igaz, mint elmondta, náluk már nem csak ez számít.
- Aki eljut az NB I-ig, többre vágyik. Bajnoki címre, jobb fizetésre, külföldi szerződésre, válogatottságra. Van, akinek összejön, van akinek nem. Mindig hálával gondolok a nevelőegyesületemre, és arra a csapatra, amelyikben bemutatkozhattam az NB I-ben, de én is többre vágytam. Szép és nemes gesztus a klubhűség, de ma már nem annyira jellemző. Persze Kanta Józsit, Gera Zolit vagy épp Halmosi Petit nem tudnám más NB I-es csapatban elképzelni, mint ahol játszik, de a többségre nem ez a jellemző.

Pénteken ismét egy igen kényes témakört érintünk: megnézzük, milyen válaszokat adtak a játékosok arra a kérdésre, vajon jelen van-e a magyar futballban a rasszizmus? 

 



Vajon a magyar futballisták kihasználják a csajozásnál, hogy futballisták, esetleg ismert emberek? Vajon mennyire van jelen a magyar futballban a rasszizmus?