mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ez igen! Ez profizmus

Volt olyan, hogy bíráltam Sallói Istvánt, pontosabban azt, amit mondott. Most viszont a dicséreté és az elismerésé a szó, mert az, ahogy felépítette Amerikából hazatérő fiát, az igazi profizmusra vall. És ennek meg is lett az eredménye: Sallói Dánielt az amerikai profi ligában szereplő Sporting Kansas City szerződtette.

Még kecskeméti klubvezetőként mondott olyat Sallói, hogy a 12 csapat bajnokság bevezetése esetén még több légiós érkezne az országba. Akkor ezt a nyilatkozatát bíráltam – fel is hívott, és egyébként egy jót beszélgettünk. Szerencsére a jóslata eddig nem jött be.

Az viszont, ahogy felépítette az amerikai egyetemről hazatérő fiát, no az minden dicséretet megérdemel.

Sallói ugyanis elmondta, nem érezte, hogy külföldről hazatérő fia mindent megtenne azért, hogy profi futballista legyen. Ezért amatőr szerződést kötött az Újpesttel.

Pedig sokan inkább a pénzt választották volna, de Sallói István azt mondta, ennek az időszaknak nem a pénzszerzésről kell, hogy szóljon. Dicséretes hozzáállás, no és óriási profizmus.

Merthogy azzal, hogy a kis Sallóinak amatőr szerződése volt, egy esetleges külföldi kérőnek nem kellett annyit és úgy alkudoznia az Újpesttel. Na és nem kellett kivásárolni a szerződéséből.

Hozzá kell tenni, Sallói Dániel is tett azért, hogy legyen külföldi lehetőség, hiszen édesapja arra számított, hogy a gyerek a második csapatban játszik majd, erre Dani bejátszotta magát az első csapatba, sőt, a második fordulóban megszerezte az első gólját is.

Aztán sokak meglepetésére ahogy Sallói „berobbant”, úgy gyorsan ki is került a csapatból, a bajnokság második felében már nem volt kezdő. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lett volna érdeklődés – igaz, Sallói neve nem ismeretlen az USA-ban.

Igaz, az volt az elképzelés, hogy egyetemistaként, amatőr szerződéssel játszik majd, ám jött a megkeresés. Igaz, attól a csapattól, ahol Sallói barátja, Urbányi az utánpótlás-vezető és a magyar származású Vermes a vezetőedző, ráadásul itt játszik (játszott?) Németh Krisztián, aki jó hírét vitte a magyar játékosoknak.

Ez azonban mit sem von le abból, hogy öröm leírni, a debreceni Balogh után Sallói esete pozitív példaként szolgálhat a fiatalok előtt, ami bizonyítja, 20 évesen nem a pénz és a profi szerződés a legfontosabb, mert ha tehetség megvan, jön a siker, a jó szerződés – és ezzel együtt a pénz is.  



Priskin Tamásé a 2015-ös év gólja! Szurkolók nélkül nincs futball! Vagy mégis?