mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Azért mindig meg tud lepni az MLSZ - Andreas Möller segít az Eb-re jutni!

Úgy látszik, annyira mégsem bízik az MLSZ Bernd Storckban, hogy egyedül rábízza a pótselejtezőre való felkészülést. Bár a tegnapi sajtótájékoztatón erről szó sem esett, ma kiderült, hogy a szakmai stábba igazoltunk egy világsztárt a világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA Kupa-győztes labdarúgó, pro licences edző, Andreas Möller személyében. Hivatalosan ő segíti Storck munkáját – hogy ez valóban így van, vagy fordított a felállás, nem igazán derülni majd ki.

Szokták mondani, hogy egy edző munkáját a számok ítélik meg.
Bernd Storck akkor vette át az irányítást Dárdaitól, amikor igenis reális esély volt a csoport második helyének megszerzésére. A csapat aztán az ebből a szempontból két sorsdöntő meccsen (Románia és Észak-Írország) összesen egy gólt, és két pontot szerzett.
Sőt, Storck vezetésével a magyar csapat négy meccsen úgy szerzett öt pontot, hogy játszottunk hazai pályán Feröer-szigetekkel, és a tök utolsó görögökkel.

Még árnyaltabb a kép Storck eredményességét nézve, ha hozzávesszük, az U20-vb-vel együtt a német vezetésével nyolc meccsen a megszerezhető 24 pontból 9-et sikerült (az U20-as vb-n hosszabbításos vereséget természetesen döntetlennek vettük) összegyűjteni.

Mégis, vagy mégsem – kinek mi tetszik jobban -, szó sem esett arról, hogy Storck alkalmatlan lenne a munkára. Legalábbis az MLSZ nem kommunikált ilyet.

Sőt, a tegnapi sajtótájékoztatón mindenki szépen mosolygott, egyetlen szóval sem említették, hogy változás lesz a szakmai stábban, pedig nyilván akkor már mindenki tudott mindent. Mert ugye azt senki nem gondolja, hogy tegnap délután vették fel a kapcsolatot Andreas Möllerrel.

Merthogy az MLSZ ma közleményben jelentette meg, hogy ”a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre készülő magyar válogatott megerősített stábbal vág neki a sorsdöntő párharcnak. A hét végétől Bernd Storck munkáját a világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA Kupa-győztes labdarúgó, pro licences edző, Andreas Möller segíti. Csatlakozik a csapathoz Holger Gehrke kapusedző és Szélesi Zoltán is.”


 

Mondanánk, hogy ez amolyan bizalomvesztés, de persze ezt senki nem erősítené meg, sőt, az MLSZ elébe ment minden találgatásnak azzal, hogy azt kommunikálta, mindezt Storck találta ki.
Bernd Storck júliusi kinevezésekor elfogadta a szövetség azon feltételét, hogy a csoportmérkőzések befejezéséig változtatás nélkül Dárdai Pál stábjával dolgozzon tovább. Most azonban a német szakember jelezte, hogy a csoportmeccsek lezárultával számára a pótselejtező sikeres megvívása a legfontosabb, a cél elérése érdekében mindent el kíván követni, ezért megnyerte a világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA Kupa-győztes Andreas Möllert, hogy segítse a magyar válogatott munkáját az előttünk álló sorsdöntő párharcban. Az egykoron 85-szörös német válogatott játékos, pro licences képesítéssel rendelkező edző elfogadta az MLSZ felkérését és Magyarországra teszi át székhelyét.
A 48 éves német szakember, a tervek szerint, már a hét végén csatlakozik a válogatott stábjához, és minden erejével abban segédkezik, hogy a csapat legjobb tudását nyújtsa a két fontos meccsen.  A szakmai stáb összetételét további változások érintik. Távozik Sallói István és Szabics Imre. Utóbbit a szintén komoly nemzetközi játékos múlttal rendelkező, jelenleg az U17-es csapatot is felkészítő, korábbi 28-szoros válogatott Szélesi Zoltán, míg Andrusch Józsefet a korábban a Schalkénél, a Kölnnél és a Herthánál is dolgozó ismert Bundesliga kapusedző, Holger Gehrke váltja, aki már az U20-as világbajnokságon is segítette a korosztályos válogatott munkáját. „

Nos, ha Sallói, Andrusch és Szabics esetét vesszük, mondhatjuk, az MLSZ jó nagyot rúgott a magyar szakemberekbe, hogy kiszolgálja a németet. Ráadásul a játékosok fejét is összezavarják, mert állandóságnak, koncepciónak semmi jelét nem látni a sorozatos döntésekben

Ha az egész kommunikációt nézzük, akkor elmondható, hogy tényleg mindenkit hülyének néznek.

Ha a válogatottat nézzük – nos, ha már tisztogatásba kezdtek, talán nem kellett volna félmunkát végezni az edzős stáb átalakításában. Persze, mint azt, ahogy az elejét írtam, egyáltalán nem lennék meglepve, ha néhány nap múlva már az derülne ki, hogy Möller a főnök.

Sőt, azon sem lennék meglepődve, ha már a pótselejtező utáni életre készülnének az MLSZ-ban, azaz Storckot a vereség után Möller váltja majd!



Faramuci helyzet: A Vasasnál a hivatalosan pályaedző Szanyót küldték el, helyére a hivatalosan vezetőedző Simont nevezték ki Az MLSZ azt állítja, Storck kirúgatta a szakmai stáb magyarjait