mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A magyar futball szégyenei, azaz hogy lehet a BLSZ II-ben 400 ezret keresni

Szokásomtól eltérően most nem fogom leírni a neveket, de aki tud a sorok között olvasni, az pontosan tudja majd, kiről van szó. A történet érdekes, megmutatja, hogyan lehet a BLSZ II-ben, amatőr osztályban „szakmai igazgatóként” mintegy 400 ezer forintot keresni – havonta.


Adott egy edző, aki korábban a korosztályos nemzeti csapatok mellett dolgozott – több kevesebb sikerrel. Hogy pontosak legyünk, az MLSZ szerint tétmeccsen alig kapott ki csapatával, a statisztikák szerint egyetlen selejtezőcsoportból sem jutott tovább soha csapatával.

Nem oly rég aztán távozott posztjáról, de sokáig nem maradt munka nélkül: Egy Budapest-bajnokságban szereplő csapat szakmai igazgatója lett. Egy amatőr bajnokságban szereplő csapat szakmai igazgatója – a mifocink.com információja szerint havi 400 ezer forintért.

Az egyesület az egyik legrégebbi klub az országban, ahol egy Európa szinten is híres góllövő is szerepelt egykor – ám ma magyar futball ötödik vonalában szerepel. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy alulról a harmadik osztályban. Kinek melyik megfogalmazás a szimpatikusabb.

Korábban írtam már arról, hogy futballunk egyik szégyene, hogy megye II-ben, megye III-ban, vagy épp a BLSZ II-ben pénzért futballoznak az emberek, hiszen ez az amatőr szint. Ezekben a csapatokban szabadidőben, szórakozásból kellene játszani, nem anyagi megfontolásból. Persze, tudom, hogy a álomvilágban él, aki azt hiszi, ez lehetséges.

Azzal is tisztában vagyok azonban, hogy az MLSZ igazolt labdarúgók számának növelése érdekében ma már megszabja, hogy például a BLSZ II-ben milyen korosztályos csapatokat kötelező versenyeztetni. Így a nevezett klubnak is van U7-es, U9-es, U11-es, U17-es, U19-es, sőt tartalék csapata is a felnőtt mellett. Gondolom, ezekre a korosztályokra terjed ki a szakmai igazgató hatásköre, mert azt nem hiszem, hogy a tényleg kedvtelésből futballozó öregfiúk, old boys és veterán csapatok játékába beleszólása lenne. Bár hozzáteszem, azt is hallottam már, hogy az öregfiúk bajnokságban egyesek pénzért – nem is kis összegért – futballoznak.

Nos, bár így a felnőtt csapatokon kívül van öt korosztály, ebből három lényegében még iskolai focit játszik -sőt, az egyik lényegében az ovifoci.

Mondom, mindezt a BLSZ II-ben, tehát az amatőr osztályban, és bár komolyan gondolom, hogy ebben a ligában is fontos az utánpótlás-képzés, azt azért nagyon érdekes dolognak érzem, hogy ebben az osztályban egy szakmai igazgató 400 ezer forintot kereshet havonta.

A magyar futball egyik legnagyobb szégyenének érzem.

Gyorsan hozzáteszem, nem (csak) az a hibás, aki elteszik a pénzt, hanem az is, aki adja.
Sőt, leginkább az!

 



Rablás - törvényesen! 166 millió