mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Így semmilyen koncepció nem valósulhat meg a Puskás Akadémiánál

A Puskás Akadémia weblapján búcsúznak ifjabb Tajti Józseftől. A klub eddigi szakmai igazgatója ugyanis távozik Felcsútról. Én meg közben azon gondolkozom, egyesek hogy merik az ország (sőt, Európa) legjobb utánpótlás-nevelő központjának nevezni azt a helyet, ahol nyolc év alatt a mostanival együtt hét alkalommal történt váltás a szakmai igazgatói székben. Vajon így milyen szakmai koncepció valósul így meg?

Ifjabb Tajti József távozik Felcsútról (fotó: puskasakademia.hu/Takács József)

Az nso.hu tegnap már átvette a hírt, amiből nem derül ki, Tajti miért is távozik az akadémiáról. A mifocink.com információi szerint saját maga mondott fel, az ok pedig igen prózai: mióta fia a Barcelonához szerződött, nyílt titok volt, hogy idővel ő is Barcelonába költözik majd.

Mindeközben, mint írtam, azon gondolkozom, vajon milyen képzési program valósul meg Felcsúton. Az elmúlt nyolc évben ugyanis volt már szakmai igazgató Hegedűs Béla, Mezey György, Varga István, Bognár György, Gellei Imre, Juhász Tibor, a most távozó ifjabb Tajti József pedig kétszer is betöltötte ezt a posztot.

A hazánkban működő akadémiákat átvilágító belga cég első problémája az volt, hogy szinte egyik szakmai műhelyben sem vélte felfedezni a tudatos munkát, így csak a felcsúti vezetőket lepte meg, hogy azt az akadémiát, melyet korábban ők nemhogy az ország, de Európa legjobb akadémiái közé sorolták, a belgák mindössze a 11 helyre minősítették. Nem Európában, Magyarországon.

Persze, ez nem is csoda, hiszen az utánpótlás-nevelés első fontos eleme az állandóság.
És ez az, ami a Puskás Akadémiánál nemhogy most, de soha nem volt meg.

Pontosabban egyvalamihez minden szakmai igazgató ragaszkodott – az más kérdés, hogy ez mértes baromság.

Még Mezey doktor találta ki, hogy az akadémiáról még csak próbajátékra sem utazhat senki külföldre, az eligazolásról meg aztán végképp szó sem lehet. Mondjuk Bodnár György ezzel szembement egyszer, hiszen Izing Martint kivette Hollandiába próbajátékra – ki is rúgták érte.

A nyolc év alatt egyetlen egy alkalommal tettek kivételt.
Minő véletlen, pont a most távozó szakmai igazgató fia, Tajti Mátyás mehetett csak próbajátékra a Barcelonához, és a nyolc év alatt ő lehetett az egyetlen akadémista, aki külföldre igazolhatott. Az már más kérdést, hogy bár annak is állva kell tapsolnunk, hogy egy magyar fiatal a Barcelonába kerülhetett, Tajti pont az akadémia szakmai partnerének, Puskás Ferenc egykori csapatának a Real Madridnak nagy ellenlábasához szerződött.

Tajti Mátyás volt az egyetlen, aki külföldre igazolhatott a nyolc év alatt

És bár erről szinte semmilyen információ nem szivárgott ki, a mifocink.com úgy tudja, szerint Szöllősi Györgyöt, az akadémia kommunikációs osztályának vezetőjét, a Puskás Suzuki Kupa megálmodóját és szervezőjét pont azért váltották le a kommunikációs igazgatói posztról, mert kifogásolta ezt a döntést, sőt, ennek erősen hangot is adott

Azt is gyorsan hozzá kell tenni, hogy Tajti külföldre igazolása nem teremtett precedenst, azaz az akadémiánál azóta is tartják magukat a még Mezey által kitalált elvhez. Ez most épp Sallai Rolandot érinti érzékenyen, hiszen a már az NB I-ben is bemutatkozó tehetségért kis túlzással sorban állnak a tehetős európai élklubbok – mindhiába.

És el is érkeztünk a Puskás Akadémia legsarkalatosabb kérdéséhez.
A felnőtt csapathoz.

Több alkalommal leírtam már, hogy azt gondolom, talán még egy utánpótlás akadémiának sem jó hely Felcsút, hiszen a gyerekek totál ingerszegény környezetben nőnek fel, az NB I-es csapat nagyjából a vicc kategória.

De még így sem lenne vele olyan nagy gondom, ha az akadémiáról kikerülő gyerekeknek lenne esélyük bekerülni a csapatba.

És itt most nem egy-két játékosra gondolok.

Ha egy akadémia koncepciója az, hogy neveljünk gyerekeket, akik nem mehetnek külföldre, akkor annak az akadémiának a felnőtt csapatában szinte csak saját nevelésű fiatalnak kellene játszania.

Erre a Puskás Akadémiánál eddig vagy összeszedték az NB I-ben már szinte sehol nem kellő játékosokat, vagy elképzelhetetlen fizetésért odavittek magyar szinten húzó játékosoknak számító (mint például Lencse) futballistákat, ám most nyáron már megjelent a külföldi vonal is.

Amellett, hogy a vezetőedző Robert Jarni lett a magyar játékosok -  Fodor Ferenc, Márkvárt Dávid, Pekár László, Pogacsics Krisztián, Horváth Tamás, Zsótér Donát - mellett  érkezett a horvát Marko Dinjar és Ivan Herceg, és a szerb Branko Pauljevics.

És tudják, mindeközben hány saját nevelésű akadémista került fel az első csapathoz?

Egyetlen egy sem!
Senki!

Láthatjuk, hogy közhelyesen mondva a Puskás Akadémia olyan messze került az eredeti koncepciótól, mint Makó Jeruzsálemtől, de ennek a játékos-igazolási politikának nagyon egyszerű oka van.

Most kezd látszani az, hogy utánpótlás-nevelés az elmúlt nyolc évben szinte semmilyen koncepció nem volt, és ez a mostani eseményeket látva csak tovább folytatódik.



Nagyszerű gesztus: Nagy Norbertől nevezték el szülővárosa sporttelepét Egy másik univerzumban is volt egy Vidi-meccs?