mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Volt egyszer egy győri futballklub

1960.
Ötvenöt éve tagja a győri futball a magyar élvonalnak. Mindez már a múlté. Hogy mi lesz a zöld-fehéreknél futballozó gyerekek és a sok kölcsönmilliárdból felépített stadion sorsa, azt senki nem tudja.


Ötvenöt sikerekkel és (kisebb) kudarcokkal megélt év az NB I-ben (vagy nevezték bárhogy is a magyar első osztályú bajnokságot).
Ám a történelem ennél messzebbre mutat.
101 évre.

Merthogy a klubot 1904-ben alapították Győri Vagongyár ETO néven. A csapat először az 1936/37-es idénytől szerepelt az első osztályban, ám a sikerek akkor még elmaradtak. Ma viszont már a második legsikeresebb vidéki klubként tartjuk (tartottuk) számon az országban.

Az ETO 1963-ban, 1982-ben, 1983-ban és 2013-ban is bajnok lett, emellett négyszer nyerte meg a Magyar Kupát (nevezték bárhogy is a sorozatot) és egyszer a Szuperkupát, szereztek két bajnoki ezüst és hat bronzérmet. Sőt, 1964-ben a BEK elődöntőig menetelt a csapat – ott a Benfica állította meg őket.



A csapat, amely a BEK elődöntőig menetelt


De sokan jó szívvel emlékeznek a Verebes féle aranycsapatra. A csapatra, melynek kedvéért ezrek álltak sorba minden hétvégén a pénztárnál. A csapatra, amely látványos támadójátékot produkált, és amely rengeteg gólt rúgott. A csapatra, amely egymás után kétszer nyert bajnokságot.



Az 1982-es győri bajnokcsapat

 

És igen, sokan évekig szinte imába foglalták Tarsoly Csaba nevét.
A Quaestor-vezért az ezredfordulón lett a Győr tulajdonosa, és bár az MLSZ is tulajdonosként kezelte, mostanában a szövetség azon az állásponton volt, hogy Tarsoly nem is tulajdonosa a Győrnek. Persze, ez mellékes, a szurkolókat az érdekelte, hogy Tarsoly az évek során milliókat ölt a klubba, új stadion épített, és a 2012-2013-as bajnokságban, 30 év szünet után újra bajnoki címet nyert a Győr.

 


Az utolsó győri bajnokcsapat


A sors iróniája, hogy az lett a klub halálos ítélete, akit évekig szentként kezeltek Győrben.

Tarsolyról ugyanis kiderült, hogy minimum gyanús ügyleteket folytatott, az elmúlt időben így annak rendje és módja szerint immár legfeljebb az előzetes letartóztatásban hallhatta hogyan szerepel csapata. És ha eljutnak hozzá a hírek, akkor immár arról is tudomása van, hogy a csapat biztosan nem indul jövőre az NB I-ben, hiszen már biztos nem kapja meg az ehhez szükséges licencet. Sőt, jelenleg az NB III-as indulás is kérdéses.


Dicstelen és fájó véget ért egy dicső és sikeres klub élete.
Győrben pedig csak remélik, hogy a romokon egyszer új „vár épülhet”, és egyszer újra NB I-es meccseken tapsolhatnak.
 



Hallgatásba burkolózva Miért bombázzák szét (ismét) a székesfehérvári bajnokcsapatot