mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Miért bombázzák szét (ismét) a székesfehérvári bajnokcsapatot

Meggyőző fölénnyel nyert bajnokságot a Videoton, és elsőségéhez semmi kétség sem férhet. Ám olyan hírek érkeznek, melyek szerint nincs minden rendben Székesfehérváron. Vajon a történelem ismétli önmagát, és újra szétverik a fehérvári bajnokcsapatot?



Magyar bajnok 2014/2015 (fotó:vidi.hu)

Mezey György történelmet írt a csapattal akkor, amikor 2011-ben megnyerte a bajnokságot, ám vezetők érthetetlen okból előbb az edzőt rúgták ki, majd statisztáltak ahhoz, hogy az az edző, aki egy barátságos meccsen lefejelt egy újságírót, majd beleköpött a tenyerébe, és úgy fogott kezet egy másikkal, szétverje a bajnokcsapatot.

Félreértés ne essék, a portugál tréner – a nevét még mindig nem írom le – azóta Izraelben és Svájcban is bizonyította rátermettségét, de ettől még tény, a Vidi bajnokcsapatát szétverte, a húzójátékosokat elküldte, helyettük néhány olyan külföldit igazolt, akiknek már talán a nevükre sem emlékszünk. Ám ennél is nagyobb probléma, hogy emberi viselkedésből nullásra vizsgázott, mikor lefejelte a Nemzeti Sport újságíróját, majd a szemtanúk elmondása ellenére is letagadta azt. Persze csak addig, amíg bíróságra nem került az ügy, mert ott már egyből elismerte tettét.

Nos, idén ismét bajnok lett a Videoton, mégpedig nyugodt hátterének, kiváló szakmai munkának és remek játékosállományának köszönhetően. Ám úgy néz ki, mégsem olyan nyugodt az a háttér.

Már korábban érkeztek olyan hírek, hogy Burcsa Győző összeveszett Joan Carrilo vezetőedzővel.
A folyosói pletykák szerint a tréner nehezményezte, hogy főnöke a megkérdezése nélkül igazolt futballistákat a télen. Ráadásul olyanokat, akik nem vitték előbbre a csapat szekerét. A macedón Mirko Ivanovszki négy bajnokin jutott szóhoz, a francia Rémi Maréval tíz percet kapott Car­ril­ló­tól, a holland Kees Luijckx viszont egyet sem.

Az összeveszés és a távozást tényét egyelőre mindkét fél cáfolta, de sokat mond Burcsa és Carrilo kapcsolatáról, hogy előbbi a napokban nyíltan kritizálta a trénert, mert nem játszatta a télen igazolt játékosokat. Hozzá kell tenni, mindezt úgy, hogy a Videoton megnyerte a bajnokságot.

Ki érti ezt, mert én nem.
No és azt sem szabad elfelejteni, hogy Burcsa korábban pont így kezdte el fúrni és nyilvánosan kritizálni José Gomezt – az edző nemsokára távozott is a kispadról. Igaz, az jó döntés volt.

Ám ha mindez nem lenne elég, a héten kiderült, hogy a Videoton – csakúgy, mint az előző bajnoki címnél – egyáltalán nem igyekszik megtartani értékeit.

Előbb a csapat kapusa, Calatayud jelentette be, hogy szinte biztosan távozik, mert a klub méltatlan helyzetbe hozta.
„Szeretnék szólni hozzátok, Videoton-szurkolók!
Első szándékom mindig az volt, hogy a Videoton csapatában maradjak. A családom és én nagyon boldogok vagyunk Székesfehérváron, de a klub az ajánlatával arra kényszerít, hogy távozzak. Azt is szeretném elmondani nektek, hogy sokáig vártam a Vidi ajánlatára, de máig nincs érdeklődés a csapat felől. Szóltam a menedzseremnek, hogy kezdjen el új csapatot keresni. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy megnyerjük a Magyar Kupát, hogy megdöntsük a magyar bajnokság pontrekordját, és hogy a legkevesebb gólt kapó csapat legyünk a magyar bajnokság történetében.Hajrá Vidi!” – írta a kapus twitter oldalán.


Calatayud szinte biztos, hogy távozik (fotó:vidi.hu)

De nem csak a bajnokságban mindössze 10 gólt kapó kapus inthet búcsút a Videotonnak.
„Nem tudom, milyen összetételű keret vág neki az európai kupasorozatnak. Az biztosnak tűnik, hogy én nem maradok, ugyanis lejár a szerződésem, s egyelőre nem tárgyaltak velem a hosszabbításról. Viszont a tévé előtt természetesen drukkolok a Videotonnak... Sajnálom, hogy így alakult, hogy merre vet a sors, nem tudom – nyilatkozta a csapatkapitány Sándor György a Nemzeti Sportnak. Érdekes, hogy Sándor másodszor nyer bajnokságot a Videotonnal – más másodszorra üldözik el.

 

Nem nagyon értem, miért kell szétbombázni a bajnokcsapatot, hiszen az előzőleg sem jött össze, bár hallani olyan híreket, hogy Székesfehérváron már koránt sincs kolbászból a kerítés, azaz mintha elzárták volna (vagy legalábbis visszavették volna a nyomást) a pénzcsapot.

Akárhogy is van, a vezetők tanulhatnának a múlt hibáiból, és rájöhetnének: nemzetközi szinten akkor van bármi esélyük, ha összetartják a csapatot és ahhoz megpróbálnak erősíteni.

Sőt, az is lehet, ez még egy vezéráldozatot is.
És nem Carrilóra gondoltam.

 



Volt egyszer egy győri futballklub Garancsi azoktól kér most, akiktől korábban eltiltotta a játékosokat