mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pofátlanság a Mianmar elleni felkészülési mérkőzést összehasonlítani a portugálok elleni Eb-meccsel

Terjedelmes interjú jelent meg tegnap a fourfourtwo.hu-n Bernd Storckkal, az MLSZ német sportigazgatójával, amit az oldal a csütörtöki, MLSZ-es sajtóbeszélgetésen rögzített. Bár azt vallom, még nem szabad véleményt mondani a német munkájáról, hiszen alig töltött el néhány hónapot nálunk, azért azt felháborítónak tartom, hogy Storck a sehol nem jegyzett Mianmar elleni felkészülési mérkőzést hasonlítja össze a portugálok és az osztrákok elleni Európa-bajnoki mérkőzéssel.


Bern Storck az eddigi tapasztalatairól beszélt, de...(fotó:mlsz.hu)

Azt gondolom, Mészöly Géza nincs rászorulva, hogy megvédjem, hiszen „megvédi” őt az az eredménysor, amit az U19-es válogatottal elért. Persze, én is láttam a tavalyi, hazai Európa-bajnokságon az osztrákok és az portugálok elleni mérkőzést, de abban a helyzetben vagyok, hogy láttam annak a csapatnak a felkészülését is, azt, ahogy végigverték a fél világot. No és láttam az Izrael elleni mérkőzést is, melyen végül csapatunk kijutott az U20-as világbajnokságra.

Mészöly Géza is tisztában van a hibákkal, amiket játékosai elkövettek, sőt, azokkal is, amiket ő elkövetett az Eb-n, ám azt azért mégsem lehet elvenni tőle, hogy kijutatta a csapatot a világbajnokságra. Ha ezt nem teszi meg, akkor Storck hiába „neveztette volna ki magát” U20-as szövetségi edzőnek, bizony itthonról követné figyelemmel a vb történéseit.

Ráadásul bár sokan azt mondják, könnyű dolga volt a csapatnak, hiszen csak egy meccset kellett nyernie, ám ne felejtsük el, ezt az egy meccset két vereség után az ellen az Izrael ellen kellett megnyerni, akitől egyébként a felkészülés alatt kikapott a Mészöly-csapat.

No de térjünk vissza a sajtóbeszélgetésen elhangzottakhoz, ahol a német szakember Mészöly Gézát, pontosabban csapatának játékát hozta fel negatív példaként – egyébként már nem először.

A hazai rendezésű U19-es Eb-n látott magyar csapat nem az egy az egy elleni védekezéséről volt ismert. Az osztrákok (1-3) és a portugálok (1-6) ellen is 11-esgóllal került hátrányba a válogatott, és legalább 50-60 szabálytalanságot követett el Mészöly Géza együttese. A Mianmar elleni hétközi győztes meccsen (3-0) már látható volt az előrelépés, a csapat kényelmesen szorította 10 alá a faltok számát.”

No kérem szépen, ilyet nem lehet csinálni.

Egy Eb-n lejátszott portugálok elleni mérkőzésen történt szabálytalanságok számát nem lehet, sőt, tilos összehasonlítani egy felkészülési mérkőzésen történt szabálytalanságok számával.

Főleg, ha azt a mérkőzést a sehol nem jegyzett Mianmar korosztályos csapata ellen játsszuk.

Kérem szépen, hogy lehet egy kalap alá venni Mianmart Portugáliával, Ausztriával vagy egyébként bármelyik csapattal, amelyikkel a Mészöly vezette válogatott játszott a felkészülés alatt.

Kis túlzással állva tapsolunk annak, hogy az egykor Burmának hívott ország csapatát hazai pályán legyőztük 3-0-ra, bár szerintem azzal nem kellene dicsekedni, hogy csak három gólt lőttünk annak a Mianmarnak ahol sem infrastruktúra, sem futballakadémia nincs, sőt, talán még normális pálya sincs, talán az is csoda, hogy csapat van egyáltalán. És még akkor is ezt gondolom, ha tudom, hogy Mianmar valami csoda - vagy inkább a FIFA őrült selejtezős besorolása - folytán szintén ott lesz a világbajnokságon.


Tényleg ott tartunk, hogy a Mianmar elleni hazai környezetben lejátszott felkészülési mérkőzásen született 3-0-ás győzelmet sikerként könyvelünk el, és a portugálok és az osztrákok elleni Eb-meccshez hasonlítjuk? (fotó:mlsz.hu)

Lehet, hogyha egy Budapest-bajnokság I. vagy II. osztályában szereplő csapat játszott volna Mianmarral, akkor is magyar győzelem születik.

De ha már Storck összehasonlítgat: amíg ő Mianmar ellen nyert 3-0-ra felkészülési mérkőzésen, addig a Mészöly Géza vezette válogatott a felkészülési időszak alatt legyőzte Ukrajnát, Törökországot, Ciprust, Finnországot, Szlovákiát, Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát vagy épp Németországot.

Lehet tehát összehasonlítgatni, csak felesleges.
Mert ha elkezdjük, az eredményeket és az ellenfeleket tekintve sem a német kerül ki győztesen.

Összehasonlítás helyett inkább utánozni kellene.
Mármint az eredménysort.

Mert tudják mit?
Azt hiszem, mindenki elégedett lenne azzal, ha a Storck vezette válogatott a Mészöly-féle felkészülési program csapatainak végigverése után rosszul játszana ugyan a vb-n, de nyerne egy meccset, és azzal továbbjutna a csoportból.   



Kérlek, táncolj még Törő! Amikor a játékosok közti ellentét kikerült az öltözőből…